Čiščenje tipkovnice


Včeraj sem prvič očistil tipkovnico iz kompleta Logitech EX 110 Cordless, katero uporabljam že 5 let ali več. Glede na to, da je tipkovnica brezžična, si nisem mislil, da bo ohišje tako preprosto razdreti. Ker vsak dan pride več prahu in las pod tipke, se tega v petih letih nabere kar veliko, malce pa je seveda odvisno tudi od uporabe same tipkovnice. Sam postopek priporočam tudi vsem, ki imate pod tipkami in pa mogoče okoli njih polno prahu in ostale umazanije, da jo odprete in očistite. Večinoma je tipkanje po tipkovnici enako, kot prijemanje kakšne kljuke, kar pred vami stori še veliko drugih ljudi.

Postopek čiščenja (ne priporočam kakšno uro pred jedjo ali po jedi 😀 )
Potrebujemo:
– Križni in navadni izvijač,
– Cedilo,
– 2 posodi,
– Robčke (lahko tudi kuhinjske brisačke) in vatirane palčke,
– Sušilnik za lase,
– Milo (kakršnokoli)

Naj pred pričetkom postopka povem še, da je spodaj opisani postopek napisan za mojo tipkovnico (večinoma so tipkovnice enake) in da postopek opravljate na lastno odgovornost.

Najprej si na “delovno mesto” pripravimo vse potrebne stvari za čiščenje. Vzamemo tipkovnico (pred tem jo seveda izključimo iz računalnika, če je brezžična odstranimo baterije) in jo obrnemo na hrbtno stran, kjer se nahajajo vijaki. Vzamemo križni/navadni izvijač in odstranimo vse vijake. V primeru, da si vseh tipk ne morate zapomniti priporočam, da obrnete tipkovnico na stran s tipkami, vzamete fotoaparat ali mobilni telefon in si naredite fotografijo ali dve, da boste ob koncu znali tipke pravilno umestiti. Ko odstranite vijake, morate razdreti zgornji in spodnji del tipkovnice, da dobite naslednje.

Vzemite zgornji del, kjer se nahajajo tipke, spodnjega pa odložite nekam, da bo čimbolj oddaljen od “delovnega mesta”. Sedaj (na zgornjem delu) lahko odstranite tipke – jaz sem jih kar s prsti, ker jih z izvijačem nisem mogel. Sam sem iz ohišja odstranil vse navadne tipke, funkcijske (predvajaj, ustavi, višja/nižja glasnost, kalkulator, domača stran, e-pošta) pa sem pustil, ker se okoli njih ni nabralo skoraj nič svinjarije. Priporočam, da vse tipke odložite nekam, kjer bodo na “varnem”. Najprej se bomo lotili ohišja tipk, saj je ta zagotovo najbolj “zapacan”.

V eno izmed posod si nalijte vodo, medtem pa v njo stisnite dovolj mila. Vse skupaj dobro premešajte – sam sem si pomagal kar z izvijačem, ter vzemite robčke in vatirane palčke. Vse skupaj postavite tako, da boste imeli dovolj prostora in z vodo ne boste mogli uničiti ničesar. Okoli palčke ovijte robec (tako, da okoli palčke prideta vsaj dve plasti) in pomočite v posodo z zmešanim milom in vodo. Ko je robec dovolj namočen, ga nad ohišjem ožemite (tako, da voda ne kaplja skozi luknje ohišja) – priporočam, da to storite najprej na enem delu tipkovnice, saj jo bo tako lažje očistiti. Ko iz robca iztisnete vso tekočino, začnite po poteh okoli “tipk”, čistiti umazanijo, med samim postopkom pa priporočam, da se del robca zamenja oz. kar sam robec. Nekaterih delov meni ni uspelo najbolje očistiti, ker je bila palčka malce predebela, bi pa lahko uporabil zobotrebec in očistil še tiste dele. Po končanem čiščenju vseh delov, vzemite suh robec in palčko, ter ponovite postopek brez vode in mila. Ko celotno tipkovnico očistite, so na vrsti tipke.

Prvo posodo, napolnjeno z mešanico mila in vode lahko izpraznite, saj je le-ta zagotovo že umazana. Ko to storite, napolnite obe posodi z vodo, vmes pa priporočam čimveč mila, saj se bodo tipke zagotovo bolj očistile. Ko mešanico pripravite, pojdite na “delovno mesto” in del tipk in jih stresite v prvo posodo. Nato vzemite še drugi del tipk in jih stresite v drugo posodo. Tipke v obeh posodah dobro premešajte (sam sem uporabil kar izvijač), nato pa pustite stati vsaj 5-10 minut. Po pretečenem času postopek ponovite še enkrat, le da drugič počakate 10-20 minut. Nato vse še enkrat premešajte, pojdite do lijaka in vzemite cedilo. Če so tipke na dnu posode previdno odlijte mešanico pred tipkami, če pa so tipke na vrhu mešanice, pa uporabite cedilo. Vse tipke bo najbolje, da jih postavite na brisačo, da gledajo navzgor (kakor na tipkovnici), da se malo posušijo. Če želite, lahko tipke pustite čez noč v toplem prostoru, da se posušijo (v vsakem primeru vsaj 5-10 minut), v primeru, da bi tipkovnico uporabili čimprej, pa vzemite sušilnik za lase. Priporočam, da je le-ta star ali pa ima možnost pihanja mrzlega zraka. Vzemite suho cedilo in vanj položite nekaj tipk, vzporedno z velikostjo le-tega. Vzemite sušilnik in ga vklopite na čim manjšo opcijo pihanja zraka, ter primerno oddaljite od tipk (pazite stik vode in sušilnika).

Ko vse tipke posušite, vzemite ohišje tipk in tipke, ter fotografijo (če jo potrebujete), ki prikazuje kje se nahaja kakšna tipka. Sedaj lahko tipke vstavljate v njihovo ohišje. Ko vstavite vse tipke, vzemite spodnji del tipkovnice, vijake in izvijače, ter vse skupaj privijte, kakor je bilo pred razdiranjem. Sedaj lahko tipkovnico vključite v računalnik oz. vstavite baterije in jo ponovno uporabljate. Sam sem za izvedbo celotnega postopka porabil okoli 4 ure, je pa res, da se ob pomanjkanju časa splača kupiti kakšno novo, cenejšo tipkovnico. Po končanem delu je tipkovnica izgledala tako:

Glede na uporabo tipkovnice in umazanije v njej, je bil to zame odličen korak, saj tipkovnica seveda lepše izgleda. Še primerjava neočiščene in čiste tipkovnice:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja