IPTV na računalniku

Pogostokrat se pojavljajo vprašanja glede ogleda programov na televiziji preko računalnika. Vsi, ki imate pri svojih ponudnikih naročen internet s televizijo veste, da televizijo namreč gledate preko širokopasovne povezave, ponavadi preko temu namenjenega pretvornika. Glede na to, da se pretakanje tv programov izvaja preko spleta, obstaja seveda tudi rešitev ogleda IPTV na računalniku.

Kaj potrebujete?

  • Računalnik,
  • Mrežni kabel,
  • Mrežno kartico (v primeru, da nimate dveh),
  • Program MulticastTV

TV programe si boste lahko gledali preko programa MulticastTV, katerega bomo ustrezno namestili v nadalnjih navodilih.

Vodič je izveden na OS Windows 7, ter pri ponudniku SiOL. Izvajanje postopka na lastno odgovornost!

1. Najprej pravilno vstavite novo mrežno kartico. Nove mrežne kartice sicer ne potrebujete, če že imate dva ethernet vhoda, ali pa ste na splet povezani preko brezžične povezave in imate en ethernet vhod.

2. Prenesete brezplačni program MulticastTV (jaz sem izbral kar zadnjo preizkusno različico) in ga namestite.

3. Za delovanje ogleda tv programov, pa bo potrebno konfigurirati mrežno kartico. Odprite Nadzorno ploščo, izberite Omrežja in internet, Središče za omrežje in skupno rabo, pri ustrezni povezavi izberite Povezava lokalnega omrežja, Lastnosti, Internet Protocol Version 4, ter vpišite vrednosti iz spodnje slike.

4. V brskalnik vtipkajte naslov 192.168.1.1, vnesite uporabniško ime in geslo in izberite konfiguracijo portov (v mojem primeru Configuration – Port Configuration), ter pravilnemu portu (izhod na modemu, s katerim ste povezali mrežno kartico) dodelite vrednost video.

5. Odprite MulticastTV in izberite vašega ponudnika, nato pa v meniju Možnosti izberite Nastavitve. V zgornji levi strani okna mora biti odprt zavihek Osnovno, pod njim pri možnosti Mrežna kartica priklopljena na IPTV omrežje, pa izberite ustrezno povezavo (tisto pri kateri ste vpisali vrednosti pri točki 3), v mojem primeru je to Povezava lokalnega omrežja. Kliknite še Uveljavi in OK, ter zaprite in ponovno odprite program.

6. Ponavadi so seznami programov že zastareli, zato jih je potrebno posodobiti. To storite tako, da kliknete meni Kanali in Preveri za nove. Ponovno boste morali izbrati vašega ponudnika, nato pa pod opcijami kliknite Preveri. Program vam bo podal posodobljene programe, izberete pa lahko poljubne. Ko vse izberete, kliknete še OK, zaprete program in ponovno odprete.

7. Sedaj lahko gledate tv programe kar preko računalnika, če pa vam program še vedno ne deluje, pa lahko vprašanje zastavitve v komentarju.

Želim vam prijetno uporabo programa in ogled programov!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja