Kater operacijski sistem?


Dandanes poznamo že kar precejšnje število tako imenovanih operacijskih sistemov. Najbrž prav vsak prepozna Windows, Mac OS X in Linux, si pa po prepoznavnosti ravno tako sledijo po takšnem vrstnem redu, vsaj v Sloveniji. Sam največ uporabljam Ubuntu, ki je ena izmed distribucij Linux-a, poleg njega pa še Windows, kater ima občasno večjo vlogo pri kakšnem programu, ki za Linux ni razvit. Mac OS X še nisem uporabljal, zato bom tokrat opisal kje ima večjo vlogo Linux in kje Windows. Windows uporablja kar velika večina prebivalstva z računalniki predvsem zaradi iger, katere so zelo na tem operacijskem sistemu zelo priljubljene. Glede na same sistemske zahteve, vsaka nova različica potrebuje nekaj več pomnilnika, boljši procesor in po možnosti še boljšo grafično kartico. Seveda se tem zahtevam priključijo še igre, pri katerih je dejansko potrebno precej boljše zahteve. Sam Windows z veseljem priporočam vsem igračarjem, producentom ter tistim, kateri ne bi radi menjavali OS na katerega so se navadili.

Popolnoma drugače je pri Linux-u. Večina distribucij za delovanje potrebuje manjše sistemske zahteve, vendar pa za sam OS zaenkrat še ni razvitih precej veliko iger. Za vse tiste, ki pa jim je dovolj le dostop do spleta, e-pošte, novic, forumov, družabnih omrežij, itd. priporočam Linux oziroma distribucijo, ki jo uporabljam tudi sam, Ubuntu. Distribucija deluje tudi s starejšimi računalniki, na novejših pa je možno opaziti predvsem hitrost zagona in odpiranja aplikacij.

Upam, da boste pravilno izbrali svoj operacijski sistem.

2 Responses to Kater operacijski sistem?

 1. Eh, sam ne poznam toliko windowsa (sem pa rekel, da bom moral kako knjigo prebrat o njem).
  Vem pa, da še nisem uporabljal programa, ki nebi delal na linuxu. .net programe brez problema požene mono, ostale pa wine (ki ni emulator!, kot je bilo napisano eni izmed prejšnjih objav). Sam sem z wine pognal od CSS, WoW, warcraft3, (nekaj strategij iz MS studio), inventor,… in se nikjer nisem pritoževal. Je pa res, da wine nekatere programe požene celo bolje kot widows sam.

  Tako, da pri meni ostajajo Linux, FreeBSD in Minix na prvem mestu. Če je treba kaj prevesti za windowse stori to mingw, če pa se bo izkazala potreba bom mogoče namestil windowse (seveda v virtualboxu)…

  lep blog;)

 2. Če se dejansko pogleda na samo podporo programov, ki so namenjeni OS Windows in le-te poizkusimo zagnati na eni izmed distribucij Linux-a, je rezultat za kakšnega novinca malce čuden. Verjamem, da se da večino programov in iger lepo zagnati z uporabo Wine, vendar se pa sem in tja najde kakšen, za katerega še ni ugotovljeno, kakšen paket potrebuje za delovanje. Se popolnoma strinjam, da Wine ni emulator – vsaj meni se zdi nekako podoben le temu.

  Pravtako tudi pri meni ostaja Linux (še posebej Ubuntu) na prvem mestu – kakor sem opisal v drugih prispevkih, je hiter in popolnoma enostaven za uporabo.

  Hvala za pohvalo! 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja