Kater prenosnik izbrati?


Danes posvečam prispevek predvsem začetnikom, ki so pred odločitvijo, kater prenosnik bi si kupili. Najprej je odvisno, kakšen je uporabnik in kakšne so njegove zahteve – za normalno, zahtevno in zelo zahtevno uporabo. Pa začnimo kar z normalno uporabo. Če računalnik prižigate vsak dan za pregled pošte, spletnih strani, socialnih omrežij, boste zagotovo potrebovali prenosnik velikosti ekrana vsaj 15,4″, sam priporočam nakup 17″ v te namene. Ker prenosnik ne bo preveč obremenjen z odpiranjem osnovnih spletnih strani, je v takem namenu v njem lahko tudi enojederni procesor, dandanes hitrosi vsaj 2 GHz. Tudi z RAM-om tukaj ni prav nič posebnega, potrebujete ga le 2 GB, po možnosti naj ima naprava še kakšno režo prosto, za kasnejšo nadgradnjo. Glede na to v kakšnem stanju smo danes, boste podoben prenosnik dobili od 300€ in več. Če potrebujete prenosnik za zahtevno uporabo, vam bo 2 GHz in več prišlo prav s tem, da je po možnosti procesor več jederen. RAM-a boste potrebovali 2 ali 3 GB, če ste bolj zahteven uporabnik, potrebujete prenosnik za zelo zahtevno uporabo.

Prenosnik za zelo zahtevno uporabo naj bi imel od 2,5 GHz do nekje 3 GHz in več. RAM bo tukaj potrebno izbrati večji, kot za zahtevno uporabo, vsaj 4 GB. Seveda je prenosnik za zelo zahtevno uporabo namenjen večji uporabi procesorja in RAM-a, zato moramo pogledati, če je v računalniku dobra grafična, saj je tukaj večja možnost, da nam bo celoto grafičnega preračunavanja prevzela grafična kartica. V prenosniku za normalno uporabo niti ne potrebujemo dobre grafične, lahko je tudi integrirana ima pa naj vsaj 256 MB. Pri prenosniku za zahtevno rabo bomo potrebovali že malce boljšo grafično, ki naj ne bo integrirana, ima naj vsaj 512 MB. Pri najzahtevnejši uporabi prenosnika bomo potrebovali tudi zelo kakovostno grafično, ki premore 1 GB pomnilnika. Zaslon ni potrebno, da je velik – v primeru, da imamo že večji monitor. Tudi pri zahtevnejši rabi naj zaslon ne bi bil velik, nekje 13″ ali 15,4″.

Če boste s prenosnikom veliko potovali, vam priporočam, da si kupite napravo z manjšim ekranom, saj ga boste lahko lažje prenašali. V primeru, da boste imeli prenosnik za predvajanje glasbe, vam priporočam napravo za zahtevnejšo uporabo, predvsem zaradi uporabe procesorja in RAM-a. Za dober zvok, izberite zvočno kartico z visoko kvalitetnim zvokom. Za prenosnik zahtevnejše uporabe poglejte od 600€ do nekje 800€, za najzahtevnejšo uporabo pa od 800€ in več. Če boste prenosnik uporabljali po več ur na dan in na njem upravljali težja programska orodja, vam priporočam hladilno ploščo. Preden prenosnik kupite, je dobro pogledati, katere gonilnike računalnik podpira, oz. za kater operacijski sistem so namenjeni.

Upam, da se boste glede na vašo uporabo računalnika prav odločili in kupili ravno pravi prenosnik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja