Leto 2014

Kot vsako leto na zadnji dan, je tudi letos tu prispevek, ki opisuje nekaj misli preteklega leta. Za razliko od prejšnjih let, ko sem pregledoval dogajanje po mesecih, bom tokrat kratek in jedernat. Glede na to, da blog že leta zajema informacije predvsem iz tehnološkega sveta, bom ostal pri tej temi in skušal najti ključne stvari, ki so in še bodo krojile tehnologijo. V začetku leta je velika večina Slovenije pristala na Googlovem Street Viewu in s tem so se odprle diskusije o dveh stvareh – možnostih, kjer lahko fotografije uporabimo ter možnostih, ki jih razkrivajo fotografije. Osebno sem nad storitvijo navdušen, saj sem si že kar nekajkrat pomagal s pametnimi zemljevidi, po drugi strani pa tako kot vsi ostali malo zaskrbljen kaj se lahko s pridobljenimi podatki počne v ozadju. Leto 2014 je zaznamoval tudi Android, saj sem prvič odklenil sistem in videl kaj vse se da narediti na sistemu. Na žalost mi je malce zmanjkalo časa, da bi napisal kakšen prispevek o svoji novi tehnološki pridobitvi, a verjamem da bo tudi v prihodnjih mesecih za to še čas.

Vprašanje, ki se mi zastavlja ob mobilnem operacijskem sistemu pa je, kaj nam lahko prinese prihodnje leto – ali bomo videli preobrat in prehod na nove operacijske sisteme, ali pa se bodo trenutno priljubljeni sistemi obdržali in ohranjali svoje uporabnike. Scenarija dogajanja tokrat ne bi napovedoval, delno mi je to uspelo v prejšnjem letu, zato bom tokrat temo opustil in jo zgolj spremljal. Kar velik del svojega časa sem letos namenil razmišljanju o omrežnih storitvah, največ IPTV, za kar sem izdelal tudi program za urejanje seznamov TV kanalov. Menim, da se bo v prihodnosti o tem še precej pisalo, če ne v prispevke, pa vsaj v urejevalnike kode. Na tem področju vidim veliko prostora za izboljšave, zato bo to tudi ena izmed ključnih stvari, ki jih bom podrobneje spremljal. Situacija se počasi spreminja tudi pri operacijskih sistemih ter urejevalnikih kod. Operacijski sistemi se vse bolj fokusirajo na uporabo na vseh pametnih napravah, čemur bi tudi sam napovedal svetlo prihodnost. Druga plat te zgodbe je ponovno zasebnost, saj se velik del storitev seli na splet in vprašanje je, če bodo zasebni podatki res še tako “zasebni”. Pri urejevalnikih kod zaenkrat ni večjih sprememb razen Atoma, ki ga razvijalci pridno dopolnjujejo in me ob vsakem popravku razveseli. Velika pričakovanja imam tudi od Microsofta, ki nadaljuje del Nokijine zgodbe, saj verjamem, da znajo presenetiti. Ravno za to pa so mojstri tudi pri fundaciji Raspberry Pi, ki nam je za božič pripravila čudovito posodobitev Raspbiana, ki je odslej še hitrejši. Verjamem, da bomo v prihodnjem letu ugledali še hitrejši spletni brskalnik in mogoče celo Weston/Wayland prikazovalni strežnik namesto X-a. Navdušil me je tudi Firefox s svojim vgrajenim razvojnim okoljem, po drugi strani pa tudi z odločitvijo, da pričnejo sodelovati z drugim ponudnikom spletnega iskanja. Vsekakor je prihodnost še vedno v spletnih aplikacijah, bi pa vseeno rad videl še kakšno novost več iz področja razvoja.

Upam, da ste tudi sami podobno lepo doživeli leto 2014. Zahvaljujem se vsem, ki spremljate in komentirate prispevke na mojem blogu ter me kakorkoli podpirate pri spremljanju razvoja tehnologije. Hvala!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja