Nokia Lumia 1320

Nokia Lumia 1320 - jodlajodla.si

Nokia Lumia 1320 je tablifon, kar pomeni da gre za pametni telefon in tablični računalnik v enem. To izkazuje po velikosti svojega zaslona, saj meri kar 6 palcev, kar je ravno na meji med povprečno velikostjo zaslona pametnega mobilnega telefona in tabličnega računalnika. Ločljivost zaslona je 1280 x 720 slikovnih točk, kar pomeni da na njem enostavno pogledamo kakšen posnetek, saj je razmerje posledično 16 : 9. Zunanji izgled telefona je seveda v stilu novejših modelov Lumie, na voljo pa je tudi več barv pokrovčkov zadnje strani in sicer v rdeči, rumeni, beli in črni. Na tablifonu je nameščen Windows Phone 8.1, ki polepša izkušnjo uporabe telefona predvsem s ploščicami na začetnem zaslonu, ki jih lahko pripnemo zares veliko in si tako omogočimo hitrejši dostop do aplikacij, ki jih potrebujemo. V primerjavi z Lumio 630 Dual SIM, tablifon ponuja večji zaslon, ki nemalokrat pride prav, enako pa velja tudi za bliskavico, ki pri fotografiranju nikoli ni odveč.

Strojna oprema

V notranjosti samega tablifona se nahaja dvojedrni Qualcommov procesor Snapdragon S4, ki premore 1,7 GHz in poskrbi za hitrost ter odzivnost aplikacij. Poleg najdemo še 1 GB pomnilnika (RAM) ter 8 GB masovnega pomnilnika, ki ga lahko uporabimo za shranjevanje datotek. Prav tako Lumia 1320 omogoča razširitev prostora s pomnilniško kartico MicroSD na katero lahko shranimo do največ 64 GB. V kolikor to ne zadošča, pa je na voljo še 7 GB brezplačne podatkovne shrambe v oblaku. Tablifon podpira povezovanje na omrežja 3G in pa 2G, ena izmed različic pa celo na LTE. Za povezovanje na omrežja uporabimo microSIM kartico, ki je dandanes že standard. Po številnih izdanih modelih Lumie je koncept vstavljanja microSIM in microSD nekoliko drugačen, saj prejšnji modeli niso omogočali odpiranja zadnje strani, to pa je že mogoče pri Lumiji 1320. Pod pokrovčkom najdemo tudi baterijo, ki s svojimi 3400 mAh enostavno zadosti osnovne in tudi naprednejše potrebe, hkrati pa ta pripomore k omejitvi konkurence, saj takšno kapaciteto baterije vidimo pri nemnogo pametnih telefonih. Kljub temu neposreden dostop do baterije z gromozansko kapaciteto ni mogoč, kar pomeni da je brez strokovnega posega ne moremo zamenjati. Lumia 1320 omogoča povezovanje na Wi-Fi standardov 802.11 b/g/n ter preko Bluetooth, katerega različica je 4.0. Na sprednji strani tablifona so na voljo tri tipke – nazaj, Windows tipka in tipka za iskanje, ki omogočajo hiter dostop do želenih informacij. Na desni stranici Lumie 1320 so na voljo štirje gumbi – za zmanjševanje/zviševanje glasnosti, zaklep/odklep naprave in pa gumb za aktiviranje kamera oziroma zajem fotografij/posnetkov. Na zgornji strani pametnega telefona in tablice v enem se nahaja še 3,5 mm priključek za slušalke, na spodnji strani pa micro-USB priključek, preko katerega prenašamo podatke ter polnimo telefon. V paketu poleg tablifona dobimo tudi dodatno opremo in sicer slušalke, USB kabel in pa polnilni adapter, ki ga priključimo na električno omrežje. Ta je zasnovan tako, da vanj najprej priključimo USB kabel, šele nato pa ga priključimo v električno vtičnico.

Nokia Lumia 1320 paket - jodlajodla.si

Uporabniški vmesnik in aplikacije

Windows Phone 8.1 ponuja zelo enostaven vmesnik, ki si ga lahko precej prilagodimo svojim potrebam in si s tem omogočimo hitrejši dostop do stvari, ki jih zares potrebujemo. Ena izmed posebnosti, ki jih ponuja Nokia Lumia 1320 je dvojni dotik zaslona, ki telefon zbudi in prikaže zaklepni zaslon z uro, datumom in obvestili na enak način, kot če bi pritisnili gumb za odklep tablifona. Glede na to, da ima le-ta velik zaslon, nas v območju obvestil in opravil, do katerih dostopamo z drsnim premikom iz zgornjega dela zaslona navzdol, čaka še več prostora, v katerem se nahajajo obvestila kot naprimer prejeta e-pošta, sporočila, zgrešeni klici, informacije v zvezi s trgovino aplikacij in podobno. Seveda si prav tako lahko prilagodimo katera hitra opravila nam bo omenjena vrstica ponudila. Sodeč po velikosti zaslona tablifona so ciljna publika tudi poslovni ljudje, zato v ta namen v nastavitvah najdemo funkcijo imenovano služba, preko katere se vpišemo v svoj službeni e-naslov, nato pa lahko preko podjetja oddaljeno pridobivamo določene informacije ali pa nam jih izbrišejo. Nastavitve nam ponujajo tudi senzor prenosa podatkov, ki je precej zaželen zaradi omejitve prenosa preko mobilne podatkovne povezave, v njem pa lahko nastavimo več vrst omejitev, od predplačniških, mesečnih in neomejenih, za vsak tip posebej pa so prirejene tudi nadaljnje možnosti omejitve. V istem predelu nastavitev omejimo tudi prenos podatkov v ozadju ter prenos podatkov v ozadju med gostovanjem, izberemo pa lahko še varčevanje pri prenašanju podatkov v brskalniku. Windows Phone 8.1 lahko prilagodimo tudi razmeram v primeru vožnje, saj omogoča izklop obvestil po lastni meri, kar lahko omejimo zgolj na prejemanje klicev in sporočil. Tablifon se v način vožnje prestavi s pomočjo priklopa dodatne Bluetooth opreme in nam tako pomaga, da se lažje fokusiramo na samo vožnjo. Preostali del uporabniškega vmesnika je klasičen in ga poznamo že od Windows Phone 7, s tem da so vmesne različice prinesle nekaj novosti. V to spadata dodatni funkciji povečevanja in zmanjševanja ikon oziroma ploščic na začetnem zaslonu ter to, da za ozadje ploščic lahko nastavimo fotografijo.

Nokia Lumia 1320 ima prednameščenih kar nekaj aplikacij, izpostavil pa bom najbolj uporabne:

  • Office za urejanje dokumentov (besedil, preglednic, predstavitev),
  • HERE Drive+ za iskanje poti in prikaz zemljevidov,
  • Nokia Beamer za projekcijo zaslona na oddaljeni zaslon,
  • Nokia Creative Studio za urejanje fotografij,
  • Nokia Music za poslušanje glasbe,
  • OneDrive za shranjevanje in pridobivanje datotek iz shrambe v oblaku,
  • OneNote za pisanje hitrih zapiskov,
  • Outlook za pregledovanje in pisanje e-poštnih sporočil

Dodatne aplikacije lahko namestimo preko trgovine z aplikacijami, kamor se moramo zaradi shranjevanja nameščenih in plačanih aplikacij tudi prijaviti z Microsoftovim računom, ki ga lahko seveda brezplačno ustvarimo. V trgovini najdemo velik nabor tako brezplačnih, kot tudi plačljivih aplikacij, ki nam omogočajo uporabo tablifona tudi v kakšen drug namen.

Nokia Lumia 1320 Windows Phone 8.1 - jodlajodla.si

Kamera in multimedija

Čudovit 6 palčni zaslon se več kot odlično izkaže tudi pri fotografiranju in snemanju, saj dobro vidimo kaj točno s kamero zajemamo in posledično lahko še bolje prilagodimo nastavitve. Tudi ogled filmov na tako velikem zaslonu je lahko že zanimiv, saj se pri HD resoluciji zaslona in TrueColor barvah vidijo tudi najmanjše podrobnosti. Velik užitek je igrati tudi igre, saj je zaslon tako velik, da je upravljanje še enostavnejše, tablifon pa lahko tudi nekoliko bolj oddaljimo in še vedno dobro vidimo kaj se dogaja znotraj same igre. Te lahko namestimo preko trgovine z aplikacijami, obstaja pa zelo veliko kvalitetnih brezplačnih, kot tudi plačljivih iger, s katerimi si lahko krajšamo čas. Kamera tablifona se skupaj z bliskavico nahaja na zgornjem predelu zadnje strani, tako da lahko enostavno fotografiramo in snemamo tudi z eno roko. Tipalo kamere ima 5 megapik s štirikratno digitalno povečavo, v pomoč pri fotografiranju in snemanju pa je bliskavica, ki doseže osvetlitev največ enega metra. V nastavitvah kamere lahko izberemo snemanje v dveh ločljivostih in sicer v 720p (1280 x 720 slikovnih točk) ter 1080p (1920 x 1080 slikovnih točk). Ločljivost fotografij, ki jih zajamemo v razmerju 16 : 9 pa je 2592 x 1456 slikovnih pik. V nastavitvah kamere lahko izberemo različne scenske načine in načine izravnavanja beline ter ISO občutljivost. Poleg glavne kamere se na sprednji strani nahaja tudi dodatna kamera, ki služi predvsem opravljanju videoklicev, omogoča pa zajem fotografij, kot tudi posnetkov v ločljivosti 640 x 480 slikovnih točk. Nokia Lumia 1320 ponuja dve aplikaciji s katerima lahko poslušamo glasbo. Gre za izvorno aplikacijo, ki je že nameščena na Windows Phone in pa Nokia Music, preko katere lahko uporabljamo tudi nekaj dodatnih funkcij. Za prenos datotek iz in na pomnilnik tablifona ne potrebujemo posebne aplikacije, vsa dejanja v povezavi z urejanjem datotek in map lahko opravimo kar v privzetem programu za urejanje le-teh. Prav tako to velja tudi za operacijske sisteme temelječe na Linuxu, sam sem urejanje datotek in map preizkusil na Ubuntu 14.04 LTS.

Nokia Lumia 1320 fotografija 1 - jodlajodla.si Nokia Lumia 1320 fotografija 2 - jodlajodla.si Nokia Lumia 1320 fotografija 3 - jodlajodla.si

Primer posnetka je na voljo na YouTube.

Video opis naprave

Moje mnenje o tablifonu

Čeprav sem imel prvič na preizkusu tako veliko napravo, ki je pametni mobilni telefon in tablični računalnik obenem, si nisem mislil, da je pravzaprav bolje imeti nekoliko večji zaslon na mobilniku, saj je precej enostavneje prebirati besedila, gledati fotografije in posnetke, itn. Ne glede na to, da se načeloma mobilnih aparatov s takšno velikostjo drži kakšen slabšalni izraz, bi sam vsem, ki imajo možnost prenašati napravo v kakšnem nahrbtniku ali torbici takoj priporočil nakup. Na žalost je tablifon res nekoliko velik za prenašanje po žepih, vendar v pozitivnem pogledu ponuja ravno tisto, kar se najbolj potrebuje pri sodobnem telefonu – velikost črk in posledično enostavnost branja ter klikanja zaganjalnikov aplikacij. Igranje iger na tako velikem zaslonu je res zanimivo, sam bi odločil, da povprečna igra preseže še tako dobro grafiko na najmanjšem zaslonu pa tudi upravljanje je bolj zanesljivo, saj so predmeti znotraj igre večji in lažje vidimo čez prste, ko se dotikamo zaslona. Pričakoval sem tudi nekoliko boljšo kvaliteto fotografij, ravno nasprotno pa so se izkazali videoposnetki, nad kvaliteto katerih sem bil zares navdušen. Če v zakup vzamemo to, da je telefon dokaj velik in tanek, si obenem za takšno ceno ne moremo obetati še boljše kamere, vendar za lovljenje posebnih trenutkov le-ta več kot zadostuje. Telefon priporočam vsem, ki na mobilnem aparatu veliko berejo ali napišejo zares veliko sporočil, saj so črke napram manjšim zaslonom velike, pri pisanju pa tudi z večjimi prsti ni težko zadeti želene črke. Strinjam se tudi s trditvijo, da je telefon namenjen poslovnim ljudem, sploh v primeru, ko je dostopna integracija s preostalimi Microsoftovimi službenimi rešitvami.

Več fotografij si lahko ogledate na Flickru. Tablifon mi je v preizkus posodilo podjetje Nokia Slovenija, za kar se jim zahvaljujem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja