Nokia Lumia 630 Dual SIM

Nokia Lumia 630 Dual SIM - jodlajodla.si
Nokia Lumia 630 Dual SIM je pametni telefon, ki ga odlikujejo atraktivnost, dosegljivost in mobilnost. Telefon s svojim zunanjim izgledom vsekakor ponuja nekaj drugačnega, kar se odraža predvsem na zadnjem pokrovčku, ki ga je možno zamenjati. Na voljo je tudi več barv, tako da ob določeni priliki lahko mobilnik poživimo in mu dodamo svežino. Kljub lepemu izgledu pa vse skupaj ne ostaja le pri tem, saj model Dual SIM omogoča uporabo dveh SIM kartic hkrati. Tip SIM kartic, katere podpira je seveda že uveljavljen microSIM. Dosegljivost se ne izraža le na področju telefonije temveč tudi na ceni, saj Lumia 630 spada med cenejše pametne telefone, vendar kljub temu svoje delo opravlja več kot odlično. Prvi vtis, ki sem ga po zadnjem testiranju Nokie Lumie 920 dobil, je zelo pozitiven, saj operacijskega sistema Windows Phone v takšni luči še nisem videl. V primerjavi s starejšo različico Windows Phone 8.0, 8.1 prinaša tudi drugačno obliko in razporeditev, pozdraviti pa gre tudi priročni meni na vrhu zaslona.

Strojna oprema

V notranjosti telefona se skriva štirijedrni Qualcommov Snapdragon 400, ki s svojimi 1,2 GHz pripomore k čudoviti uporabniški izkušnji in vse delo opravi brez kakršnegakoli zatikanja. Poleg njega se nahaja še 512 MB pomnilnika (RAM), ki zadostuje še za tako napredno uporabo aplikacij. Za te in ostale medijske vsebine ter datoteke pa poskrbi 8 GB notranjega pomnilnika, ki ga lahko razširimo s kar 128 GB microSD kartico. Posebnost, ki je po nekaj različicah Lumij zopet dosegljiva pa je dostopnost do zadnjega predela telefona, kjer se nahajajo priključki za kartice in baterija. Na voljo so trije priključki, kot že omenjeno, dva za microSIM kartico in en za microSD. Baterija ima kapaciteto 1830 mAh in jo moramo za dostop do dveh priključkov (SIM 1 in microSD) odstraniti. V paketu je poleg mobilne naprave še polnilnik s priklopom na električno omrežje. Na zunanjem delu telefona se nahajajo tri tipke – za povečevanje in zmanjševanje glasnosti ter za zaklep/odklep zaslona telefona. Na voljo sta še dva priključka, 3,5 mm audio priključek in pa Micro-USB, katerega lahko uporabimo za povezavo z računalnikom ali pa polnjenje baterije. S telefonom se je možno povezovati na Bluetooth in WLAN 802.11 b/g/n omrežja, različica Bluetooth vmesnika pa je 4.0.

Nokia Lumia 630 Dual SIM zadaj - jodlajodla.si

Uporabniški vmesnik in aplikacije

Napram prejšnjim različicam operacijskega sistema Windows Phone, je različica 8.1 prinesla precejšnjo svežino sami obliki. To se pozna že pri zaklepnem zaslonu, saj je položaj časa in datuma v levem spodnjem kotu, pa tudi velikost črk je spremenjena. Še ena opaznejša funkcija, ki precej pohitri komunikacijo je zgornja nastavitvena vrstica, ki jo odpremo tako, da s prstom potegnemo z vrha zaslona proti dnu. Ta nam ponuja hiter dostop do nastavitev povezav, kamere, svetlosti in ostalih funkcij, celotno vrstico pa lahko uredimo sami po svoji meri. Pod to vrstico se nahaja seznam obvestil, ki nas opozarja o prejetih klicih, sporočilih, … Urejanje izgleda in barv je sicer še vedno podobno starejšim različicam operacijskega sistema, vendar s to razliko, da je na voljo več barv in pa dve novi možnosti. Prva nam omogoča nastavljanje fotografije za ozadje – to se vidi v ozadju ikon na začetnem zaslonu in je statično, pod to pa se nahaja še opcija za prikaz še večih ikon, ki na začetnem zaslonu odpre še eno vrsto ikon. Prednaložena pa je aplikacija, ki omogoča merjenje porabe baterije in nam ponuja varčevanje z energijo. Spremlja tudi aplikacije in z vrstico prikaže, koliko odstotkov baterije je posamezna aplikacija uporabila. Glede na to, da Nokia Lumia 630 nima fizičnih tipk za prehod nazaj, dostop do menija in iskanja, so le-te vključene programsko. Tako je na voljo nastavitev, da prilagodimo ozadje tem tipkam – črno, prilagaja se ozadju, barva teme. Prenovljen je tudi Microsoftov Store (trgovina), iz kjer si lahko naložimo dodatne aplikacije. Za razliko od starejših različic operacijskega sistema, je odslej na voljo precej več aplikacij, kot tudi iger. Microsoft Store ima tri podmenije – izpostavljene aplikacije in igre, hitre povezave do določenih aplikacij ter iger in kategorije aplikacij ter iger.

Tako aplikacij, iger, kot tudi nastavitev je veliko, vendar kljub temu Windows Phone 8.1 ostaja enostaven in uporabniku zelo prijazen mobilni operacijski sistem.

Nokia Lumia 630 Dual SIM spredaj - jodlajodla.si

Kamera in multimedija

Edina stvar, ki nekoliko bolj izstopa na telefonu je kamera na zunanji strani, ki se nahaja na vrhu znamenite barve pokrovčka telefona. Pohvali se lahko s senzorjem s 5 megatočkami, samodejnim fokusom in štirikratnim digitalnim približevanjem. Nastale fotografije shranjuje v format JPEG, aplikacija za fotografiranje Nokia Camera pa ponuja obilico nastavitev, ki jih bodo veseli tudi največji fotografski navdušenci. Za ostale pa se znotraj aplikacije nahaja vodič, ki razlaga kako v različnih situacijah prilagoditi nastavitve kamere. Poleg omenjene aplikacije je na telefonu tudi privzeta aplikacija za fotografiranje, ki pa za razliko od Nokia Camera kanček zaostaja. Z Lumio 630 pa lahko posnamemo tudi lepe posnetka, saj omogoča snemanje v visoki resoluciji 720p pri 30 okvirih na sekundo ter prav tako štirikratnim video približevanjem. Zapise posnetkov shranjuje v format tipa MP4, ima pa pet različnih možnosti za uravnavanje ravnovesja beline. Multimedijske vsebine lahko spremljamo z že naloženimi aplikacijami, hkrati pa je prednaloženih nekaj aplikacij, ki ponujajo urejanje fotografij in posnetkov. Za predvajanje glasbe je na voljo aplikacija, ki nam razporedi naše datoteke glede na albume, izvajalce, zvrsti, hkrati pa podpira tudi poslušanje radia. Znotraj aplikacije je integriran tudi xbox music store (trgovina glasbe), preko katere lahko kupimo želene skladbe. Za ogled in prenos datotek na računalnik ne potrebujemo več dodatnega programa, ampak to lahko storimo kar v programu za upravljanje z datotekami in mapami.

Nokia Lumia 630 Dual SIM fotografija 1 - jodlajodla.si Nokia Lumia 630 Dual SIM fotografija 2 – jodlajodla.si Nokia Lumia 630 Dual SIM fotografija 3 - jodlajodla.si

Moje mnenje o telefonu

Glede na to, da že nekaj časa nisem imel v rokah telefona z mobilnim operacijskim sistemom Windows Phone, je bila Nokia Lumia 630 prava popestritev po uporabi zadnje različice omenjenega sistema. Izboljšanih in dodanih je bilo veliko nastavitev in možnosti, tako da si uporabnik lahko zares spremeni uporabniško izkušnjo in doživi uporabo telefona po svoji meri. Predvsem me je navdušila tudi zgornja nastavitvena vrstica, ki jo poznam že iz časov Nokie 900 in dobrega operacijskega sistema Maemo 5, ki omogoča celo urejanje bližnjic po želji. Poleg same uporabniške izkušnje, ki je bila zares tekoča, so brez težav delovale tudi vse nameščene aplikacije in igre, posebej pa gre pohvaliti, da je nekaj najbolj uporabljenih aplikacij že nameščenih ali pa so nameščene bližnjice do namestitve. Tudi Internet Explorer je pridobil kar nekaj funkcij, ki pri brskanju pridejo še kako prav. Pri uporabi samega telefona sem naletel zgolj na eno negativno stvar, ki bi za popolno doživetje morala biti vključena, to pa je odsotnost bliskavice. Menim, da gre za izredno pomemben del, ki bi ga bilo možno uporabljati kot svetilko ali pa za osvetlitev pri fotografiranju. Kljub temu je Lumia 630 na splošno odličen telefon, ki bi ga priporočil vsem, ki jim fotografiranje ni ključna stvar pri telefonu, temveč dosegljivost in dostopnost.

Več fotografij si lahko ogledate na Flickru. Telefon mi je v preizkus posodilo podjetje Nokia Slovenija, za kar se jim zahvaljujem.

4 Responses to Nokia Lumia 630 Dual SIM

  1. Pingback: Nokia Lumia 1320 | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja