Nokia N900 – posodobitev Maemo 5


V torek je izšla nova posodobitev operacijskega sistema Maemo 5 za mobilni aparat Nokia N900. Pa pojdimo kar k sami poti, kako posodobiti telefon – kakor sem ga tudi sam (če boste telefon posodobili preko opisanega postopka v nadaljevanju, v primeru nastale škode ne odgovarjam). Odidemo v meni, kliknemo More…, Application Manager in Update. Telefon vas bo vprašal po brezžični povezavi oz. spletu – izberite vašo povezavo v splet in nadaljujte. Malce bo treba počakati, da telefon preveri, če obstajajo posodobitve. Ko telefon preveri, se vam bo čez nekaj časa izpisalo Maemo 5, pod njem pa nekaj funkcij, katere pridobite z nadgradnjo. Nato kliknite na napisano možnost, ter Update. Pred postopkom nadgrajevanja vas bo telefon vprašal, če želite ustvariti varnostno kopijo podatkov, ki jih lahko zaščitite tudi z geslom. Priporočam tudi, da shranite vse vaše podatke – fotografije, videe… V primeru ustvarjanja kopije podatkov, boste morali izbrati ime za trenutno kopijo, nato pa bo telefon nekaj časa izdeloval kopijo podatkov. Ko je kopija nared, pojdite nazaj v meni posodobitev, kjer vas že čakajo posodobitve za operacijski sistem Maemo 5. Naj povem še, da je zatem, ko kliknete Continue, telefon popolnoma nemogoče uporabljati za klice, hkrati pa morajo biti tudi vse aplikacije zaprte. Če vaš telefon nima popolnoma napolnjene baterije, vas bo telefon na to opozoril – svetujem pa, da ga začnete polniti, še preden vas telefon opozori.

Po kliku na Continue, vam bo telefon začel prenašati posodobitveni paket, ki je velik 113,1 MB – sam sem ga prenesel v 30-40 minutah, pri 1 MB/s liniji prenosa. Po zaključenem prenašanju, bo telefon sam začel nameščati paket, kjer bo potrebno počakati kar nekaj časa. Po posodobitvi se bo telefon ponovno zagnal in dokončno namestil posodobitve, nato pa bo potrebno vpisati PIN kodo, v primeru, da je vključena. Telefon se bo tokrat prižigal malce dlje, priporočam pa, da ga po zagonu – ko vidite namizje in ozadje, še ne uporabljate, vendar počakate, da bo dokončno prižgan. Sam nisem potreboval namestiti še varnostne kopije, prav tako so na aparatu ostale tudi fotografije in videi.

Upam, da vam je uspelo namestiti posodobitve, saj prinašajo kar veliko novosti. Sam sem najbolj vesel posodobitve pri brskalniku, ki omogoča obračanje spletne strani v pokončno lego. Tudi v meniju je novost in sicer je odstranjen podmeni More…, zato so vse aplikacije in ostalo v osnovnem meniju.

Še slike pred in po posodobitvi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja