Palačinke

Prav za ta zadnji “praznik” seveda Sv. Miklavža, pridejo dobrote v usta že, ko pogledamo surovine za pripravo. Seveda pa potrebujemo tudi recept, kako to naredimo. Danes sem pripravil palačinke in sedaj želim pokazati še vam, kako jih sam pripravim.

Najprej potrebujemo Sestavine, saj seveda brez njih ne gre:

3 jajca,
25 dag moke,
1 dcl mineralne vode,
4 dcl mleka,
ščepec soli,
nekaj olja,
ščepec soli,
žlico sladkorja.

Recept:

Najprej pripravimo posodo, kjer bomo naredili maso. Vzamemo jajce, jih otolčemo in zlijemo vsebino v posodo, vzamemo mešalnik in vse skupaj dobro premešamo, da nastane rumeno-oranžna tekočina.

Če imate posodo z merilcem količine, noter zlijete mleko, zatem pa mineralno vodo. Pripravimo moko, v manjšo posodo, ter stehtamo maso.

V že pripravljeno maso zlijemo mleko pomešano z mineralno vodo, vzamemo sladkor in žlico, ter posujemo po masi. Zraven sladkorja seveda ne pozabimo še na sol, vzamemo in posolimo le ščepec.

Vse dobro premešamo, ter ne pozabimo na pripravljeno moko, saj nam bo sedaj prišla zelo prav, da maso naredimo malo bolj redko. Vso moko stresite v posodo z maso, vzemite mešalnik in mešajte nekaj 15minut.

Medtem, ko mešate si lahko ogledate, kaj se zgodi z moko, ko jo potresete v maso:

Če ste vse dobro premešali, najbrž potrebujete nekaj počitka, saj vam vedno pride prav. Mešalnik vzemite iz mase in dobro ostalo maso, ki vam je ostala očistite, da pri pranju ne ostane gor. Posodo z maso vzamemo in jo damo v nek hladen prostor oz. v hladilnik seveda, če ga imate.

Tam maso pustimo približno 30 minut, potem pripravimo olje, ter ponev za peko. Ne smemo pozabiti zajemalke, saj nam pride prav, ko zlijemo maso na ponev. Vse skupaj pripravimo, potem pa vzamemo olje, ga polijemo po ponvi, ter ponev malo obračamo, da se olje razporedi po celi ponvi. Hitro vzamemo zajemalko, zajamemo skoraj polno mase (odvisno na velikost ponve!) in polijemo po ponvi, ter zatem malo obračamo, da se razporedi po celi ponvi. To naredimo tolikokrat, kolikor želimo imeti palačink, oz. kolikor imamo mase. Če želimo lahko palačinko namažemo z različnimi nadevi: nutella, razne marmelade oz. kar najraje mažete na kruh.

Dober tek in lep pozdrav!

2 Responses to Palačinke

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja