Raspberry Pi Model B+ je prispel!

Raspberry Pi Model B+ - jodlajodla.si

Pred dobrim mesecem dni sem prejel prenovljeno različico mini računalnika Raspberry Pi, o katerem sem že veliko napisal. Prve informacije o sami napravi sem prejel pred malo manj kot tremi leti, ko sem se tudi pričel zanjo bolj zanimati, saj so me njena velikost in zmožnosti, ki jih ponuja, privabile k tem. Zgodbo o tem sem napisal takoj, ko sem dobil enega izmed prvih dvajset tisoč kosov, ki so bili na voljo v začetku leta 2012. Vse doslej sem bil z mini računalnikom precej povezan, saj sem se z njim veliko ukvarjal, hkrati pa sem tudi spremljal vse novice povezane s samo napravo. Že v začetku letošnjega aprila je fundacija Raspberry Pi najavila novo različico mini računalnika, vendar je ta na voljo zgolj za tiste, ki se bolje spoznajo na vgrajevanje vezij ter predvsem za podjetja, ki se ukvarjajo z oblikovanjem svojih izdelkov in jim navadna različica predstavlja težave pri vgrajevanju v ohišja. Gre namreč za Računalniški Modul Raspberry Pi, ki so ga naredili v namen, da podjetjem oziroma posameznikom prihranijo ukvarjanje z vgrajevanjem procesorjev s sistemi na čipu, hkrati pa omogočijo dodajanje večih modulov v en izdelek. Veliko uporabnikov je prav tako predlagalo kaj bi bilo na napravi potrebno izboljšati, množične prošnje pa so bile naslovljene na povečanje števila vhodno-izhodnih pinov (GPIO). Tako je v sredini julija fundacija najavila prenovljeno različico naprave Raspberry Pi Model B, ki ni nova različica, temveč dokončna različica izvirne naprave.

Nekaj časa po prvih naročilih Raspberry Pijev, se je na spletu pričelo pojavljati veliko število konkurenčnih računalnikov, ki so imeli na sebi vse tisto, kar naj bi Raspberry Piju manjkalo. Tudi sam sem bil nad celotno sceno zelo navdušen, saj nikoli prej nisem videl tako zmogljive majhne naprave za domačo uporabo, sploh pa ne za tako ceno. Fundacija Raspberry Pi je tako pričela neko novo obdobje v računalniški stroki, ki bo v prihodnosti zagotovo nepogrešljiv del, čeprav se že sedaj kažejo rezultati uporabe tovrstnih računalnikov. Obenem je Raspberry Pi še vedno najboljši nakup glede na zmogljivost in ceno med vsemi alternativami, v osnovnem paketu mu manjka zgolj napajalnik, ki bi verjetno pokončal izbiranje med preostalimi napravami. Tudi ostale podobne naprave prispevajo precej veliko k razvoju, vendar nobena izmed teh v ozadju nima tako veliko skupnost, kot Raspberry Pi. Tega se zavedajo tudi pri fundaciji, saj ves čas delajo na njihovem cilju, ki naj bi bil otroke v osnovnih šolah naučiti računalništva. V ta namen pripravljajo gradiva o uporabi vseh možnih funkcionalnosti naprave, hkrati pa z nekaj podjetji ustvarjajo dodatke, ki se jih uporablja skupaj z napravo. Večji preskok v zmogljivosti mini računalnika Raspberry Pi lahko pričakujemo ob izdaji vmesnika temelječega na Waylandu, ki bo napravi omogočil poganjanje grafičnega vmesnika na grafičnem predelu sistema na čipu, kar bo razbremenilo sam procesor, ki bo lahko opravljal preostale operacije. Del tega se je že zgodil, ko je fundacija objavila svoj brskalnik temelječ na brskalniku Epiphany (brskalnik za namizno okolje GNOME), ki brez večjih težav odpira spletne strani in posnetke, kar je bil do omenjenega trenutka eden izmed problemov.

Raspberry Pi Model B+ vezje - jodlajodla.si

Raspberry Pi Model B+ je s svojimi novimi funkcijami in obliko še nekoliko spremenil sceno mini računalnikov, saj ponuja zelo veliko za majhno ceno. Glavna prednost te naprave je v tem, da so vsi sistemi ter programi, ki so bili napisani za izvirno različico še vedno združljivi, hkrati pa enak ostaja tudi Broadcomov sistem na čipu BCM2835. Tudi lastnosti vhodno-izhodnih pinov, ki so postavljeni kot pri prejšnji različici nimajo spremenjenega namena uporabe, tako da so z Modelom B+ združljivi vsi dodatki, ki so bili narejeni za Model B. Raspberry Pi nas bo s prenovljeno različico razveseljeval še kar nekaj časa, vsekakor pa upam, da bodo pri fundaciji čimprej izdali tudi vmesnik temelječ na Waylandu, saj bo potem uporabniška izkušnja popolna.

Opis novih lastnosti Modela B+ in primerjavo z Modelom B, si lahko ogledate v Novem formatu, v drugi epizodi videopisa:

Več fotografij naprave je na voljo na Flickru.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja