Si.mobil in podražitev paketov – jok in stok naročnikov

Si.mobil je včeraj najavil podražitev naročniških paketov in klicev v druga omrežja na paketih ORTO. Podražitev pri večini paketov bo 2 €, pri nekaterih pa 1 €, poleg tega pa bo potrebno vsako leto doplačati še 9,78 € (z DDV) za stroške z upravljanjem naročniške številke (menjava telefonske številke, menjava kartice SIM, …). Povišanje cen pri paketih bo 5.9., strošek za upravljanje pa bodo obstoječi uporabniki prvič plačali oktobra. Sam sicer nisem Si.mobilov naročnik, me je pa podražitev paketov spomnila na lanskoletno Mobitelovo podražitev in odziv naročnikov. Ker sem prejšnje leto na Mobitelovi Facebook strani prebral precej pritožb na podražitev paketa Itak Džabest, se letos niti nisem moral upreti, da ne bi pogledal na Si.mobilovo Facebook stran in kakšen je odziv naročnikov na podražitev tukaj. Mobitel je sicer prejšnje leto cene spreminjal ob podobnem času, zato je bil takrat Mobitelov zid na Facebooku vse do lanskega septembra poln pritožb, kasneje pa so bila na zidu le vprašanja o paketih in mobilcih.

Pravzaprav me zelo zanima, kakšen bo zid na Si.mobilovi Facebook strani, ko bodo dejansko spremenili cene paketov. Najbolj od vsega pa me moti to, da naročniki s pritožbami smetijo Si.mobilovo Facebook stran, saj so pred samo sklenitvijo naročniških paketov prejeli aneks, na katerem je zagotovo jasno pisalo, da lahko družba Si.mobil spremeni politiko poslovanja. Obenem sem na Facebooku zasledil tudi odgovor Si.mobila, ki pravi:

Na Si.mobilu sledimo določbam le-te oziroma še več, z željo po varstvu pravic naročnikov smo se npr. odločili, da, upoštevajoč poletne mesece in dopuste, naročnikom ponudimo možnost odstopa od naročniške pogodbe brez sankcij in odpovednega roka vse do 18.9., čeprav bi po Zakonu o elektronskih komunikacijah bili dolžni to možnost ponujati samo 30 dni od objave sprememb.
Poleg tega nam spremembe omogočajo tudi Splošni pogoji 107./108.

To torej pomeni, da lahko dejansko dolgoletni naročniki prekinejo pogodbo, za predčasno prekinitev “svežih” pogodb pa so na dnu te strani dodali še pripomoček za izračun stroškov za predčasno prekinitev. Torej se v niti eni pritožbi naročnikov na Si.mobil ne strinjam, saj so bili s podobnimi spremembami obveščeni, kakor sem že povedal, z aneksom, ki so ga prejeli pred sprejetjem naročniškega obdobja.

Za primerjavo med konkurenčnima paketoma pri Si.mobilu in Mobitelu, sem vzel paket Otro u nulo in Itak Džabest. Za Orto u nulo bo odslej potrebno odšteti 12 € mesečno + 10 € letno za stroške naročniške tel. št., kar znese skupaj 154 € (z vključenimi storitvami – klici, smsi, …). Za Itak Džabest pa 19 € mesečno, kar skupaj nanese 228 € (pravtako le z vključenimi storitvami). Sam paket Orto u nulo se sicer da še nadgraditi z zakupom prenosa podatkov in klici v druga omrežja, kjer so za povprečnega uporabnika storitev, dokaj pomembni klici v druga omrežja. V primeru, da dodamo še Opcijo 201, ki dodatno stane 5 €, pa je 17 € mesečno + 10 € letno za stroške naroč. tel. št. skupaj 214 €, z Opcijo 501 pa 21 € mesečno + 10 € letno za stroške naroč. tel. št., skupaj 262 €.

Glede na cene paketov, me je obenem presenetil tudi komentar na zidu, katerega vsebina je bila, da ob tem, ko se bodo cene podražile za 2 €, ne bodo mogli več plačevati tako drage naročnine. V primeru, da bi bil to paket Orto u nulo, ki bo mesečno stal 12 €, se mi zdi, da je glede na konkurenčen paket še dokaj poceni. Dejansko pa za vse, ki mislijo, da tako velikih stroškov ne bodo zmožni plačevati, pa predlagam prednaročniški paket ali pa preprosto ukinitev naročnine in mobilca, saj le-ta ni nujen. Se sicer zavedam, da je za nekatere to dokaj velika sprememba in s tem tudi cena ob plačevanju paketa, vendar hočeš nočeš, so se s spremembo strinjali vsi naročniki ob podpisu aneksa.

22 Responses to Si.mobil in podražitev paketov – jok in stok naročnikov

  1. Pingback: Si.mobil – Nadomestila za upravljanje z naročniško številko ne bo | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja