Windows 7

(za ogled slike v večji resoluciji kliknite nanjo)

Včeraj je izšla Slovenska verzija Windows-a 7, Angleška pa 8 dni prej. Windows 7 je odličen operacijski sistem, saj so ga pri Microsoft-u pohitrili, ter mu dodali še malo oblike. Ker pa sem sam nanj prešel iz Windows XP, mi je zato še bolj všeč. Viste nisem uporabljal zaradi oblike, ki mi ni bila preveč všeč, Windows 7 pa mi je zelo všeč. Najbolj všeč mi je Start meni za hitro brskanje, saj je brskanje res hitro, povrhu vsega pa lahko vanj vpišem tudi besedo za hiter dostop do programa. Pri samem meniju mi je všeč tudi puščica zraven programa, saj lahko z miško klikneš na puščico in že se ti prikažejo datoteke, ki si jih zadnjič odprl. Za hitro menjavo datotek med uporabniki na istem omrežju pa poskrbi “Domače omrežje”, vanj se vpišejo uporabniki istega omrežja, ki med seboj želijo deliti razne dokumente, slike, glasbo… Vse kar je potrebno storiti je to, da uporabnik ustvari “glavno” domače omrežje, vsem drugim uporabnikom pa le posreduje geslo, s katerim se mu priklučijo.

Ocenjevanje računalnika oz. posameznih komponent je odlično, predvsem zaradi pravilne ocenitve delovanja komponente, računalnik pa se oceni po najmanjši oceni neke komponente. Glede na to, da 6,9% Slovencev že uporablja Windows 7, je to zelo veliko, če pogledamo, da je sam operacijski sistem izšel 22. oktobra. Tudi pripomočki so v veliko pomoč, zame predvsem pri merjenju uporabe procesorja in ram-a, ter spremljanju vremenske napovedi.

Okna aplikacij lahko priredimo po svojim željah, jim nastavimo barve, prosojnost, omogočen pa je tudi mešalnik barv, če vam katera izmed že prednastavljenih barv ne ustreza. Tudi ikone na namizju so večje kakor tiste v Windows XP, igre pa so izboljšane, nekatere celo v 3D grafiko, druge pa le bolj barvite in imajo izboljšan vmesnik. Igra, ki sem jo na Windows XP zelo pogrešal je šah, samega programa za igranje le tega pa nisem nameščal.

Večina nas ima dandanes že velike monitorje, tam okoli 19″ do 24″ (inčne) in nam zato velika spodnja orodna vrstica kar ustreza, lahko pa jo pomanjšamo z nekaj kliki. Če uporabljate Windows 7 Ultimate, pa si lahko prenesete tudi kakšen drug jezik, ki bi ga želeli uporabljati, kar preko posodobitev. Sama nadzorna plošča je dobro razvrščena po kategorijah, katera nam ponuja tudi predogled samih nastavitev, ki si jih lahko hitro prilagodimo. V samem raziskovalcu pa si lahko izberemo tudi priljubljena mesta, imamo pa tudi knjižnice z dokumenti, slikami, glasbo in videom.

Uporaba Windows-a 7 se mi zdi zelo preprosta in hitra, kar veliko programov pa ima že podporo za Windows 7.

En odziv na Windows 7

  1. Pingback: jodlajodla´s blog » Novosti v Windows 7

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja