Acer Aspire One 725

Acer Aspire One 725 - jodlajodla.si

Acer Aspire One 725 je priročen netbook oziroma prenosni računalnik za brskanje po spletu, ki za ugodno ceno ponuja veliko. Čeprav naj bi se doba netbookov počasi zaključevala, saj naj bi jih popolnoma nadomestili tablični računalniki, sem sam še vedno nasprotnega mnenja, ker veliko tabličnih računalnikov v cenejših cenovnih razredih zaenkrat še ne ponuja takšne izkušnje kot netbooki. V to štejem predvsem strojno opremo, ki po večini še ni zmožna poganjati operacijskih sistemov namenjenih računalnikom, kar posledično zajame tudi vse programe. Namesto teh nastaja vse več aplikacij za tovrstne naprave, ki opravljajo enako delo kot programi na računalnikih. Seveda verjamem, da bodo tablični računalniki čez čas nadomestili netbooke predvsem zaradi širjenja obstoječih operacijskih sistemov, ki bodo na voljo za takšno strojno opremo, po drugi strani pa se tudi strojna oprema že prilagaja programski.

Lastnosti naprave

Acer Aspire One 725 je še dokaj nova naprava, kar potrjuje procesor, ki je na voljo šele od letošnjega septembra. To je AMD Fusion C-70, ki tiktaka pri 1 GHz in ima dve jedri, zmožen pa se je povzpeti tudi do 1,33 GHz, kar omogoča AMDjeva Turbo tehnologija. Grafična kartica je AMD Radeon HD7290, gre pa za APU (accelerated processing unit/pospešena procesna enota), ki poleg preračunavanja nalog CPU (central processing unit/osrednja procesna enota) opravlja še delo GPU (graphics processing unit/grafično procesna enota). Netbook ima še 11,6″ svetleč zaslon z resolucijo 1366 x 768 slikovnih pik, 2 GB DDR3 pomnilnika in 320 GB trdi disk.

Acer Aspire One 725 AMD Fusion C-70 - jodlajodla.si

Baterija je sicer malce slabša kot pri konkurenčnih netbookih, a kljub temu vzdržljiva, je pa 4 celična Li-Ion s kapaciteto 2500 mAh. Tudi za povezljivost je dobro poskrbljeno, saj naprava podpira strandard za brezžično povezavo 802.11 b/g/n ter Bluetooth 4.0 + HS (high speed/visoka hitrost), ima pa tudi kamero Acer Crystal Eye HD, s katero je možno fotografirati ali snemati pri HD resoluciji 1280 x 720 slikovnih pik. V pomoč so še vgrajeni mikrofon in pa dva stereo zvočnika.

Acer Aspire One 725 priključki na levi strani - jodlajodla.si

Tudi priključkov je kar nekaj, na levi strani najdemo VGA, Ethernet, HDMI in USB 3.0 priključke, na desni pa Kensington priključek za zaklep, polnilni priključek, dva USB 2.0 priključka in kombiniran zvočni priključek, ki omogoča tako vhodno kot izhodno interakcijo, katero pa nastavimo programsko. Pod desnim delom naprave se skriva še priključek za SD, MMC, MS, MS PRO in xD kartice, teža vključno z baterijo pa je 1,2 kilograma.

Acer Aspire One 725 priključki na desni strani - jodlajodla.si

Moje mnenje o netbooku

Po nakupu naprave sem bil malce presenečen nad samo velikostjo, ker sem pričakoval še malce večji zaslon, vendar sem se nanj po nekaj urah navadil in lahko rečem, da se mi velikost netbooka in teža zares dopadeta. Pričakoval sem sicer netbook brez nameščenega operacijskega sistema, po vklopu pa sem ugotovil, da je na njem nameščen Linpus Linux, vendar sem ga izbrisal in naložil Xubuntu 12.10. Ob samem zagonu Xubuntuja sem bil presenečen nad tem, da so vse stvari delovale tako kot bi morale, resolucija je bila pravilna, tudi funkcijskih tipk ni bilo potrebno dodatno nastavljati. Zatem pa je sledilo veliko presenečenje in sicer temperature procesorja in čipovja v netbooku, ki so bile precej visoke in sicer vse od 70° C do 85° C, po namestitvi zaprtokodnega gonilnika pa so padle na okoli 60° C. Kljub temu je netbook še vedno hladen, tako da dvomim v to, da program temperature prikazuje pravilno. Tudi gonilniki zaenkrat še ne kažejo neke polne podpore, saj sem moral namestiti fglrx-updates oz. AMD Catalyst 12.11 Beta, ki v desnem spodnjem kotu prikažejo sporočilo “Unsupported hardware” (nepodprta strojna oprema), kar se sicer enostavno izklopi, je pa malo moteče. V kolikor bi se še enkrat odločal za nakup tega netbooka, bi se seveda odločil zanj, ker je razen zaslona v začetku izpolnil vsa moja pričakovanja, za gonilnike na Linuxu pa tudi verjamem, da jih bodo s časom izboljšali.

2 Responses to Acer Aspire One 725

  1. Pingback: Ubuntu in Xubuntu 13.10 | jodlajodla´s blog

  2. Pingback: Nadgradnja Acer Aspire One 725 | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja