Nokia 808 PureView

Nokia 808 PureView - jodlajodla.si

Nokia 808 PureView je multimedijska naprava in mobilnik, kater poganja operacijski sistem Nokia Belle Feature Pack 2 ter je zadnji Nokiin telefon s Symbianom. Posebnost naprave je zagotovo kamera z 41 milijoni slikovnih pik, ki sam telefon trenutno umešča na prvo mesto mobilnikov s takšnimi tehnologijami kamere, obenem pa ponuja še vrsto dodatnih nastavitev, ki jih lahko uporabimo pri fotografiranju ali snemanju. S tem je Nokia 808 naprava, ki je nasledila Nokio N8, saj sta napravi različni le po obliki in strojni opremi. Lahko rečem, da so napram N8 odpravili manjšo pomanjkljivost in sicer to, da ima telefon na zadnji strani pokrovček ter lažji dostop do baterije, pod katero se skriva še prostor za microSIM in microSD kartici.

Strojna oprema

Znotraj naprave se skriva zmogljiv 1,3 GHz ARM 11 procesor s čipom Broadcom BCM2763, ki skrbi za zanesljivo in hitro delovanje same naprave, ima pa še 512 MB notranjega pomnilnika ter 16 GB masovnega pomnilnika. Tega lahko dopolnimo z microSD kartico, aparat pa nudi podporo vse do 32 GB pomnilnika na dodatni kartici. Baterija s kapaciteto 1400 mAh zadostuje za zares dolgo avtonomijo, polnimo pa jo preko micro USB kabla, poleg katerega je priložen še adapter za priključitev v električno omrežje. Za ogled multimedije na zunanjem zaslonu je na voljo HDMI-D priključek, prav za ta namen pa je prednaložena tudi aplikacija, ki omogoča lažji dostop do vsebine. Na omrežje se je možno povezovati preko WLAN, podatke pa prenašati preko Bluetooth protokola. Naprava ima še 4″ AMOLED, ClearBlack zaslon na dotik s steklom Corning Gorilla, ki je odporen na udarce in odrgnine.

V zunanjosti naprave pa najdemo 7 tipk ter priključka HDMI-D, micro USB in 3,5 mm priključek za zvočnike oziroma slušalke. Na sprednji strani pod zaslonom se nahajajo tipka za klicanje, menijska tipka in tipka za prekinitev klica ali izklop naprave, ob strani pa tipki za zviševanje ali zniževanje glasnosti, drsna tipka za odklep/zaklep naprave ter tipka za fotografiranje.

Nokia 808 PureView zadaj - jodlajodla.si

Uporabniški vmesnik in aplikacije

Nokia Belle Feature Pack 2 je izboljšana različica prejšnjega Symbiana Belle in Symbian Belle FP 1, saj so v sam vmesnik dodane še nekatere funkcije, ki napravo naredijo bolj prilagodljivo. Nastavimo lahko do 6 začetnih zaslonov, na katere dodamo želene gradnike, pod njimi pa se nahajajo še 4 bližnjice za vstop v meni, klicanje, iskanje in nastavitve začetnih zaslonov. Gradnikov je na voljo kar lepo število, namenjeni so predvsem spletni interakciji – vreme, družabna omrežja in ostalo, ne manjka pa tudi navadnih in nadzornih gradnikov, s katerimi na primer dodamo kontakte ali pa števec prenosa podatkov. V meniju so ikone aplikacij in storitev, lahko pa se doda tudi mape in ikone razvrsti po njih, možna pa je tudi razporeditev ikon po lastnih potrebah.

Prednaloženi pa so Nokia Zemljevidi, ki imajo na voljo način s povezavo in način brez povezave, kar pomeni, da jih lahko uporabljamo takrat ko imamo ali pa nimamo dostopa do spleta, saj si pred prvo uporabo prenesemo mape držav, ki jih želimo in zemljevide že lahko pričnemo uporabljati. Naložen je tudi pisarniški paket Quickoffice, ki omogoča branje dokumentov, za pisanje in izdelavo dokumentov ter predstavitev pa uporabimo Office Mobile, s katerim si prav tako lahko ogledamo tovrstne dokumente. Za namestitev dodatnih aplikacij lahko uporabimo Nokia Store, v katerem najdemo tudi veliko iger ter ostalih pripomočkov.

Nokia 808 PureView vmesnik - jodlajodla.si

Splet in e-pošta

Zagotovo eden izmed najbolj uporabljenih predelov programske opreme sta brskalnik in e-poštni pregledovalnik, ki odlično opravljata svojo nalogo. Brskalnik med drugim podpira zadnje spletne standarde in sicer HTML 5, ima pa možnost uporabe zavihkov, dodajanja zaznamkov ter iskanja za vsebino po priljubljenem iskalniku. E-poštni pregledovalnik podpira kar nekaj e-poštnih storitev, ki so že prednastavljene, v kolikor pa nobene izmed teh ne uporabljamo, pa so seveda na voljo tudi ročne nastavitve. Pregledovalnik omogoča pisanje, urejanje in pošiljanje e-sporočil, lahko pa jih tudi arhiviramo in nastavljamo dodatne mape, kamor jih shranimo. V kolikor je prisoten prenos podatkov pa si lahko nastavimo tudi samodejno pregledovanje za novo e-pošto, ki ga nastavimo povsem po svojih željah. Podprta so tudi družabna omrežja, kot sta Facebook in Twitter, prav zato pa je nameščena tudi aplikacija Družabna omrežja, preko katere si lahko ogledamo oba vira. Obstajata pa seveda tudi posamični aplikaciji za vsako storitev.

Nokia 808 PureView kamera - jodlajodla.si

Fotografije in posnetki

Nokia 808 PureView ima kamero z 41 milijoni slikovnih točk in ksenonsko bliskavico. Programska oprema za upravljanje nastavitev je odlično dodelana, saj ima tri predele – Samodejno, Prizori, Ustvarjalno. V samodejnem se kamera odziva glede na prostor v katerem fotografiramo ali snemamo, pri prizorih izberemo določen način (pokrajina, makro, šport, …), v ustvarjalnem pa po svojih željah nastavimo velikost in razmerje fotografije ali posnetka, kakovost, barvne tone, način zajema, nasičenost, kontrast in ostrino. Velikost fotografij samodejnega predela je v večini 3072 x 1728 slikovnih pik s 5,3 milijoni slikovnih točk, velikost največjih fotografij pa 7152 x 5368 slikovnih pik s 38,4 milijoni slikovnih točk. Pri posnetkih lahko nastavimo tudi poljubno ločljivost – polni HD 1080p, 720p in 360p in hitrost sličic – 30/s, 25/s, 24/s in 15 sličic na sekundo. Tako pri fotografiranju kot snemanju pa lahko sami določimo območje izostritve, to pa storimo s preprostim dotikom območja, ki ga želimo izostriti. To je tudi ena izmed najboljših funkcij pri snemanju, saj lahko stvari izostrimo med samim snemanjem.

Nokia 808 PureView fotografija 1 - jodlajodla.si Nokia 808 PureView fotografija 2 - jodlajodla.si Nokia 808 PureView fotografija 3 - jodlajodla.si

Moje mnenje o telefonu

Telefon je dejansko fotoaparat v samem mobilniku, kar dokazuje tudi pripravljena programska oprema z možnostmi samih nastavitev pri fotografiranju ali snemanju. Baterija mi je pri povprečni uporabi zdržala nekje 4 do 5 dni, ob redni uporabi 3 dni in pri občasni uporabi 7 dni. Pohvaliti moram natančnost Nokiinih Zemljevidov in pa enostavno aplikacijo z osnovnimi možnostmi, ki prav pride vsem, ki telefon uporabljajo med vožnjo. Lahko rečem, da boljše kamere pri telefonu še nisem videl, kakovost fotografij in posnetkov pa je vrhunska. Napravo priporočam vsem, ki si želite telefon z dobro kamero in odlično kakovostjo fotografij in posnetkov ter tistim, ki bi radi imeli predvajalnik multimedije ves čas pri roki.

Več fotografij telefona si lahko ogledate na Flickru. Telefon mi je v preizkus posodilo podjetje Nokia Slovenija, za kar se jim zahvaljujem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja