WordPress 3.5 Release Candidate 2

Kmalu bo na voljo nova različica blogerskega sistema WordPress, ki poganja vse več spletnih strani. Trenutno je tu druga predogledna različica pred izdajo nove, ki pa vsebuje že skorajda vse novosti, katere bo možno uporabljati v WordPress 3.5. Za prenos stabilne različice bo potrebno počakati še nekaj dni, saj naj bi bil izid planiran 5. decembra, do takrat pa si lahko ogledate kaj bo novega v samem sistemu. Naj omenim še, da pred izidom stabilne različice ni priporočljivo nadgrajevati na novejšo predogledno, saj je v samem sistemu lahko še kakšen “hrošč”. Različica 3.5 bo imela večji poudarek na dostopnosti in prilagodljivosti, saj je dodana nova tema Twenty Twelve, ki je polno odzivna (fully reponsive), upravitelji pa bodo zagotovo veseli sprememb na področju urejanja tem kar iz administrativnega sklopa.

Novosti

Prenovljen je pozdravni zaslon, ki je sicer namenjen bolj tistim, ki se s sistemom šele spogledujejo ali pa pripravljajo novo spletno stran. Ima tri korake – začetek, nadaljevanje in več možnosti. V prvem je ponujena prilagoditev strani, pri kateri lahko uredimo naslov, podnaslov in pa temo po svojih željah. V nadaljevanju so ponujene tri možnosti in sicer pisanje prvega prispevka, dodajanje podstrani z opisom stvari za katero ta spletna stran stoji in pa pogled strani same. Pri večih možnostih pa najdemo še urejanje gradnikov in menijev, upravljanje s komentarji in pa povezavo do strani, kjer lahko najdemo več informacij o sistemu, če ga uporabljamo prvič. Pri urejanju teme je dodan tudi nov izbirnik barve kater pri spreminjanju že predlaga nekaj osnovnih barv, prikazuje pa tudi HTML zapis trenutno izbrane barve.

Izboljšana je tudi navigacija s pomočjo tipkovnice in pa podpora za bralnike. Dodatke odslej lahko brskamo in namestimo kar iz administrativne plošče, saj nam sistem prikaže tiste, katere smo na strani WordPress.org označili kot priljubljene. Pri novih namestitvah je skrit predel s povezavami (blogroll), ki ga lahko omogočimo z dodatkom imenovanim Link Manager, pri posodobitvah iz starejših različic pa bodo povezave ostale, lahko pa vseeno namestite dodatek. Če ste bolj mobilni in za pisanje prispevkov radi uporabljate mobilni telefon boste zagotovo veseli tega, da je XML-RPC privzeto že vključen, podpora za pisanje prispevkov iz aplikacije pa je več kot odlična, saj je na seznamu kar lepo število naprav. Naokoli je še eno leto in s tem tudi nova tema Twenty Twelve, ki je privzeto v sivi in modri barvi, preko urejevalnika pa lahko nastavite popolnoma poljubne barve, ki ustrezajo vašim željam.

Moje mnenje

Odkar uporabljam WordPress se zadeve premikajo v smer enostavne uporabe, če pa želite več možnosti pa so na voljo dodatki. To je za nove uporabnike zagotovo več kot dobrodošlo, saj se najprej spoznajo z osnovnim sistemom, šele nato pa se pričnejo ukvarjati z dodatnimi zadevami. Če bi gledal iz strani razvijalcev bi bil ravno nasprotnega mnenja, saj se zadeve nekoliko zalomijo pri uporabi večih dodatkov, vendar tudi to vse bolj postaja redkost. Lahko rečem, da se po mojem mnenju zadeve razvijajo v pravo smer.

V kolikor bi radi sistem pred izidom stabilne različice preizkusili, pa si drugo predogledno različico lahko prenesete iz tukaj.

En odziv na WordPress 3.5 Release Candidate 2

  1. Pingback: Pregled leta 2012 | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja