ownCloud – odprtokodni oblak

Spletne storitve v oblaku dandanes postajajo vse bolj priljubljene in zaželene, najbolj poznana pa je zagotovo Dropbox, katera ima dobro podporo za veliko naprav. Ta je na splošno kar varna in zanesljiva, brezplačno pa je na voljo do 18 GB prostora, ob registraciji pa dobite na razpolago 2 GB. Ta prostor je potem možno razširiti s posredovanjem povezave, preko katere se prijavijo novi uporabniki, za vsak pravilno registriran račun pa pridobite še dodatnih 500 MB. Vse lepo in prav, a na žalost je storitev na določenih točkah zelo omejena, zato pa si lahko namesto Dropboxa pogledamo ownCloud, ki poleg sinhronizacije datotek omogoča še kup drugih lastnosti. Vse kar potrebujemo za namestitev lastnega oblaka je nek strežnik s podporo Apache, PHP ter cURL in pa želeno količino prostora na disku.


Če nimamo lastnega strežnika to ni povsem brezplačen plan, saj moramo zakupiti določeno količino prostora in sistemskih lastnosti pri nekem ponudniku tovrstnih storitev. Spletni strežnik si seveda lahko postavimo tudi doma, po možnosti pa ga prižgemo samo takrat, kadar potrebujemo dostop do neke zadeve na njem.

Kaj ponuja ownCloud?

Lahko bi rekli, da ponuja praktično vse kar si zamislimo, a če za določeno storitev še ni napisanega dodatka, moramo za to poskrbeti sami. Osnova ownClouda je enaka Dropboxu, saj je namenjen predvsem shranjevanju datotek na lasten strežnik, poleg tega pa omogoča še pregled različic določene datoteke in pa šifriranje, kar je v navezi s SSL povezavo več kot dobrodošlo. Dodatne funkcije so še poslušanje glasbe kar v brskalniku, pregled kontaktov, koledar, opravila, ogled fotografij in priljubljene povezave.  Storitev se deli na dva dela – spletnega in namiznega, saj zadevo lahko uporabljamo praktično kjerkoli smo in imamo dostop do spleta ali pa na svojem računalniku, kjer nastavimo določene mape za sinhronizacijo datotek s strežnikom. Zaenkrat je podpora na voljo za Windows, Mac in Linux ter iOS in Android.

Namestitev na Linuxu

Za namestitev storitve potrebujemo lasten strežnik in pa neko osnovno poznavanje Linuxa. Sam sem sledeč postopek izvajal na Xubuntu 12.10, vse postopke v vodiču pa izvajate na lastno odgovornost!

1. Kot prvo bomo namestili potrebne aplikacije, ki jih potrebujemo za brezhibno delovanje ownClouda. Odpremo konzolo oziroma ukazno vrstico in vanj vnesemo naslednji ukaz in vpišemo geslo.

$ sudo apt-get install apache2 php5 php5-json php5-gd php5-sqlite curl libcurl3 libcurl3-dev php5-curl php5-common php-xml-parser


2. Po uspešni namestitvi vseh potrebnih aplikacij, moramo omogočiti .htaccess datoteke in pa modul za Apache imenovan rewrite. Potem Apache ponovno zaženemo in nadaljujemo s postopkom.

$ sudo a2enmod rewrite
$ sudo a2enmod headers
$ sudo service apache2 restart

3. Sedaj bi nam strežnik moral delovati, to pa preverimo s povezovanjem na IP našega strežnika oziroma, če to delamo lokalno, odpremo povezavo http://localhost/. Če se nam izpiše sporočilo “It works!”, lahko nadaljujemo. Najprej moramo prenesti zadnjo različico ownCloud paketa, jo razpakirati in premakniti na želeno mesto (sam sem jo kopiral kar v /var/www) ter mapi nastaviti določene pravice.

$ wget http://mirrors.owncloud.org/releases/owncloud-4.5.2.tar.bz2
$ tar -xjf owncloud-4.5.2.tar.bz2
$ sudo cp -r owncloud /var/www/
$ sudo chown -R www-data:www-data /var/www/owncloud/

4. Čaka nas le še namestitev storitve, ki pa jo opravimo preko brskalnika in sicer se postavimo na naslov http://naslov/owncloud. naslov in owncloud ustrezno zamenjamo z IPjem in imenom mape, kjer se nahaja ownCloud.


Odpre se nam spletna stran, na kateri pa nas pričaka opozorilo o varnosti datotek, ki jih bomo shranjevali na strežnik. To se je zgodilo zaradi tega, ker sem sam datoteke premaknil v /var/www saj so datoteke tam vidne na spletu. Rešitev tega je, da ustvarimo mapo izven te poti, zato se premaknemo v našo domačo mapo, kjer bomo ustvarili mapo z imenom data. To bomo uporabili tudi za shranjevanje vseh podatkov preko storitve ownCloud.

$ cd ~
$ mkdir data
$ sudo chown -R www-data:www-data data/

Sedaj se vrnemo v brskalnik in osvežimo spletno stran, opozorilo o varnosti pa bi moralo izginiti. Čas je, da vpišemo podatke glavnega administratorja, nato pa kliknemo na Advanced in vpišemo še pot do mape data, v mojem primeru je to /home/jodlajodla/data. Pogledamo še, če nastavitev za bazo ustreza ter kliknemo na Finish setup. Odpre se nam celoten spletni vmesnik, kamor lahko nalagamo datoteke in jih urejamo, namestili pa bomo še program za sinhronizacijo datotek.

5. Prenesemo ustrezno različico programa za sinhronizacijo in ga namestimo. Če uporabljate Ubuntu ga lahko namestite kar preko programskega središča ali pa s sledečim ukazom.

sudo apt-get install owncloud-client

Ko se program naloži, ga odpremo, opozori pa nas na dodajanje povezav do strežnika. To storimo z desnim klikom na ikono programa za sinhronizacijo in izberemo Configure.

Odpre se nam okno, kamor moramo vnesti podatke našega strežnika. V mojem primeru sem za naslov strežnika vnesel localhost/owncloud ter odkljukal možnost za uporabo varne povezave. Vpisal sem še podatke mojega računa in kliknil Next ter počakal, da se program poveže na strežnik.

To je vse, sedaj ste uspešno namestili ownCloud na strežnik in računalnik. Želim vam prijetno uporabo storitve!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja