Nokia Lumia 800

Nokia Lumia 800 je še en izmed pametnih mobilnih telefonov družine Lumia, z operacijskim sistemom Windows Phone 7.5 . Je drugi najbolj zmogljiv aparat med prvimi telefoni Lumia, pred njim je še model 900, prehitel pa je Lumiji 710 in 610. Windows Phone 7.5 se ne razlikuje od drugih telefonov v družini, deluje enako zanesljivo in hitro ter brez kakršnegakoli zatikanja. Mobilnik je po obliki na las podoben modelu N9, razlikuje pa ju le sprednja kamera, gumb za kamero, postavitev bliskavice in pa material izdelave.

Strojna oprema

V notranjosti telefona se skriva procesor s frekvenco 1,4 GHz, 512 MB notranjega pomnilnika in pa 16 GB masovnega pomnilnika, ki ga lahko uporabimo za shranjevanje datotek. Tega ni možno dopolniti s kartico microSD, vendar za večino stvari več kot zadošča. Za pripravljenost telefona poskrbi baterija s kapaciteto 1450 mAh, polnimo pa ga lahko preko USB vhoda – lahko ga priklopimo na računalnik ali pa uporabimo pretvornik in ga priključimo na električno omrežje. S telefonom se lahko povezujemo na brezžična omrežja, omogoča pa tudi Bluetooth, vendar trenutno še ni možno pošiljati in prejemati datotek, kar bo odpravljeno s prihajajočimi posodobitvami. Ima še 3,7″ AMOLED ClearBlack zaslon na dotik s steklom Corning Gorilla, ki je odporen na udarce in odrgnine.

V zunanjosti telefona najdemo 3 tipke in 4 gumbe, 3,5 mm vhod za zvočnike oz. slušalke, USB vhod ter režo za MicroSIM kartico. Na sprednji strani so klasične Windows Phone tipke – nazaj, Start in išči, ob strani pa gumba za zviševanje in zniževanje glasnosti in gumb za zaklep/odklep ter fotografiranje.

Uporabniški vmesnik

Ob prvem zagonu naprave nas pričakajo vprašanja, ki se nanašajo na uporabo naprave, med drugim tudi za vpis v Windows Live račun, ki ga lahko vključimo v različne aplikacije. Na začetnem zaslonu najdemo žive ploščice, katere lahko uporabimo kot bližnjice ali pripomočke za spremljanje določenih vsebin. Te lahko poljubno dodajamo in odstranjujemo, vse nameščene aplikacije pa najdemo po kliku na puščico desno ali z drsenjem v levo, ko se nam odpre celoten meni. Nameščenih je že kar nekaj aplikacij – brskalnik, e-poštni pregledovalnik, galerija, multimedijski predvajalnik, mobilna pisarna – Office, koledar … Poleg osnovnih so na voljo še Bing in Nokia zemljevidi, ki jih na napravo namestimo preko uporabniškega vmesnika, za prikaz trenutnega položaja pa poskrbi A-GPS. V kolikor želimo napravo imeti pod nadzorom si lahko vključimo zaklepanje naprave, katero odklepamo z določenim vzorcem števil, ki jih nastavimo ob vključitvi te možnosti. Za lažje komuniciranje s prijatelji in znanci je na voljo integracija Facebooka, Twittra in LinkedIna, saj se profili oseb samodejno shranijo v imenik. Če tega ne želite pa si lahko iz Windows Marketplace naložite posamezne aplikacije storitev, ki se ne vključijo v imenik.

Aplikacije

Če želene aplikacije na telefonu ni prednaložene, jo lahko prenesemo iz Windows Marketplace, s tem da je kar veliko brezplačnih, seveda pa so tudi plačljive. Za dostop to tržnice aplikacij potrebujemo Windows Live račun, katerega lahko sicer že uporabljamo za druge naprave, odlično pa vključi Xbox igre katere tudi lahko omogočajo večigralstvo. Tudi iger je na voljo precej, nekatere pa pred nakupom lahko tudi preizkusimo z dodano preizkusno različico, ki nam ponavadi omejijo nekatere funkcije igre same.

Po spletu lahko brskamo s prednaloženim Internet Explorerjem, ki podpira zavihke, zgodovino in zaznamke, med brskanjem pa si lahko pomagamo z iskanjem po Bingu. E-poštni pregledovalnik nudi nastavitve za večje poštne račune kot so Windows Live, Hotmail, Google Mail, Microsoft Exchange, Office 365 in Yahoo! Mail, če pa ne uporabljamo nobenega izmed teh, pa nastavitve lahko vnesemo tudi sami. Tudi koledar podpira vnos zapisov v različne druge storitve in jih ob povezavi z internetnim omrežjem shrani.

Kamera in multimedija

Nokia Lumia 800 ima kamero z 8 milijoni slikovnih pik, s katero lahko fotografiramo pri resoluciji 3264 x 2448 pik. Ima tudi samodejno ostrenje, dvojno LED bliskavico, izostritev ob dotiku na določen del, samodejno in ročno ostrenje, geo-označevanje in samodejno ali ročno uravnovešanje beline. Slike lahko digitalno povečamo do 3 krat, podprti pa so grafični formati JPEG, BMP, GIF, TIFF, EXIF in PNG. V sami aplikaciji za fotografiranje in snemanje so na voljo še dodatne nastavitve, ki omogočajo scenske načine in pa ročne prilagoditve možnosti. Fotografije si lahko ogledamo v posebni aplikaciji Galerija, kjer imamo različne funkcije za urejanje in deljenje le-teh, posnetke in glasbo pa v drugi aplikaciji imenovani Zune. Ta omogoča možnosti za predvajanje glasbe in videa – splošne izbirne tipke za prehod med skladbami in ustavljanje le-teh ter naključno izbiranje in ponovno predvajanje. V multimedijski knjižnici so na voljo tudi zavihki za izbiro posameznih avtorjev, albumov in zvrsti glasbe, lahko pa seveda filtriramo skladbe glede na prvo črko imena.

Moje mnenje o telefonu

Telefon je zelo zmogljiv, najbolj pa me je presenetil s kvaliteto fotografij, katera je zares odlična. Baterija mi je redni uporabi povprečno zdržala 2 dni, nekajkrat pa celo 3. Nokia Lumia 800 je ravno pravih dimenzij in lepo sede v roko, tudi tipke so na ravno pravšnjih mestih tako, da so ob želji za uporabo takoj dostopne. Telefon priporočam vsem, ki si želite naprave katera ves čas deluje tekoče in ima na voljo veliko število uporabnih aplikacij za prenos.

Več fotografij telefona si lahko ogledate na Flickru. Telefon mi je v preizkus posodilo podjetje Nokia Slovenija, za kar se jim zahvaljujem.

4 Responses to Nokia Lumia 800

  1. Pingback: Nokia Lumia 920 | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja