Firefox 17 beta 3

Na voljo za preizkus je pred tremi tedni prišla prva Beta različica novega Firefoxa 17. Trenutno je tu že tretja Beta, vendar kljub nazivu že prikazuje kaj bo pravzaprav novega v naslednji stabilni izdaji. Glavna novost se povezuje z družabnimi omrežji oziroma s programskim vmesnikom (API), katerega so pri Mozilli napovedali že v začetku letošnjega leta, prvič pa bo predstavljen s Firefoxom 17. Ta omogoča integracijo družabnih omrežij z brskalnikom – zaenkrat je to le Facebook, ki odpre stransko ploščo z opozorili o novih objavah in trenutno dosegljivimi prijatelji. Med drugim podpira tudi pogovarjanje, pregled prošenj za prijateljstvo, sporočila in obvestila, katere je možno pregledovati ob brskanju po drugih straneh.

Implementiran je tudi zaklepni seznam “Click-to-play”, ki preprečuje delovanje ranljivih različic dodatkov brez dovoljenja uporabnika. Ta bo blokiral izvajanje starih, neposodobljenih in ranljivih dodatkov, ki jih bo onemogočil ob zagonu brskalnika, vendar jih bodo uporabniki lahko enostavno vklopili nazaj. To naj bi bil tudi boljši način opozarjanja, da so dodatki zastareli in da bi jih bilo potrebno posodobiti. Razvijalci se bodo razveselili JavaScript podpore za zemljevide (Maps) in sklope (Sets) ter SVG podpore za lastnosti FillPaint ter StrokePaint. Spremenjen je tudi predel za pregled elementov, ki sedaj omogoča lažje urejanje predmetov dokumenta (DOM). Novost pa je tudi na področju HTML5, ki odslej omogoča večjo varnost pri uporabi okvirov (iframe), saj omogoči dodatne preprečitve vsebine, ki se lahko pojavi znotraj okvira. Odpravljene so še težave v zvezi z zaklepnim kazalcem v spletnih aplikacijah, popravljeno pa je drsenje po straneh s fiksno glavo. Ima tudi preko dvajset izboljšav na področju učinkovitosti, vključno s stranjo pri katera se prikaže pri odpiranju novega zavihka.

Firefox 17 beta 3 si lahko prenesete iz tukaj, vstavek za integracijo s Facebookom pa vklopite tukaj. Stabilno izdajo Firefoxa 17 pa lahko pričakujemo 20. novembra.

En odziv na Firefox 17 beta 3

  1. Pingback: Firefox 27 beta 2 | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja