Ubuntu 12.10

V četrtek je izšla nova različica priljubljenega operacijskega sistema Ubuntu in sicer 12.10. Ta prinaša kar nekaj novosti, med drugim pa tudi veliko spremembo v velikosti slikovne datoteke, ki se jo zapeče na medij – ta je odslej velika nekaj manj kot 800 MB. Posodobitve za Ubuntu 12.10 bodo zagotovljene do aprila 2014, torej 1 leto in 6 mesecev, distribucija pa je na voljo v 42 različnih jezikih. Omeniti je potrebno, da je povzročila kar nekaj nejevolje med uporabniki, saj v začetku ni bilo mogoče izklopiti iskanja po zadetkih, ki niso primerni za delo, a so to težavo kasneje odpravili s stikalom v nastavitvah, ki onemogoča iskanje po spletu.

Novosti in spremembe

Tokratna različica je imela poudarek predvsem na povezavi namizja s spletom, saj je v Unity ploščo dodana funkcija iskanja zadetkov po spletu, ravno zaradi tega pa se poleg izbirnika določene leče nahajajo tudi pravna pravila, ki uporabniku povedo kakšne podatke posreduje Canonicalu. V grobem sta to dve pravili – zbiranje iskalnih besed, ki jih uporabnik vnese in pa posredovanje IP naslova, katere pa si dovoljujejo shraniti. Privzeto plošča išče po računalniku za datotekami, glasbo in filmi, v primeru, da je iskanje po spletu omogočeno, pa iskalno besedo išče tudi po vsebini dodanih spletnih računov, naprimer po fotografijah iz Flickra ali pa dokumentih, ki se nahajajo na Google Drive.

Pri programih v 12.10 ni sprememb, vsebuje pa: Firefox 16.0.1, Thunderbird 16.0.1, LibreOffice 3.6.2.2, Nautilus 3.4.2 in Gwibber 3.6.0, različica jedra Linuxa pa je 3.5.0-17-generic. Poleg spletnega iskanja po Unity plošči, je dodan tudi hitri predogled izbranih zadetkov, ki omogoča ogled le-teh v brez potrebe po odpiranju večih oken. Ogledati si je možno naprimer album iz Ubuntu One glasbene trgovine, kjer lahko poslušate tudi posamezne skladbe ali pa neko aplikacijo, ki bi jo želeli namestiti, kar storite le z enim klikom ob opisu.

Največja novost 12.10 so spletne aplikacije, ki omogočajo integracijo nekega spletnega servisa v svoj brskalnik. To je možno storiti z obiskom določenega servisa, kjer vas brskalnik obvesti o dodatnih možnostih zanj – spletni aplikaciji, nato pa ji le dovolite namestitev in že jo lahko zaženete iz Unity zaganjalnika. To pomeni, da ne potrebujete odpirati brskalnika, vpisovati naslova in prijavnih podatkov, ampak le kliknete na ikono aplikacije in že dostopate do storitev.

Ubuntu 12.10 si lahko prenesete iz uradne strani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja