C# programi na Linuxu

Mono C# IPTV Playlist Editor - jodlajodla.si

V preteklosti sem se ukvarjal z odpiranjem nekaterih programov, ki so namenjeni operacijskemu sistemu Windows. Vsekakor sem najprej naletel na program Wine, ki omogoča zagon tovrstnih programov na Linuxu in to delo opravlja precej dobro. Za breztežavno delovanje programov v Wine je včasih potrebno namestiti še kakšno knjižnico, ki jo določen program zahteva za svoje delovanje. Ravno na omenjeno sem se spomnil pred nekaj tedni, ko sem na spletu našel program, ki je napisan v programskem jeziku C#. Čeprav sem že prej poznal orodje MonoDevelop, nisem mislil, da je za Linux na voljo odlična podpora .NET ogrodju, na katerem temeljijo aplikacije napisane v C#. Avtor omenjenega programa je zapisal, da se program na Linuxu zažene z enim ukazom, pred tem pa potrebujemo namestiti še dve orodji. To sta zagonski in razvijalski del projekta Mono. Po namestitvi orodij sem avtorjevo trditev lahko le potrdil, saj program deluje brez kakršnihkoli težav. Tako sem za programe, ki so napisani v programskem jeziku C# in vključujejo le najbolj uporabljene knjižnice, Wine zamenjal za Mono. Zanimalo me je tudi, če prav tako deluje tudi program IPTV Playlist Editor, katerega sem pred kratkim objavil. Rezultat je seveda pozitiven.

Edina težava s katero sem se pred zagonom programa spopadel, je bila podpora novejšim različicam .NET ogrodja. V programskih repozitorijih distribucije Ubuntu je trenutno na voljo le starejša verzija projekta Mono, ki ne podpira določenih različic .NET ogrodja. Odpravil sem se na lov za iskanjem repozitorija, ki ga ureja skupnost in kmalu našel uraden repozitorij v katerem so na voljo paketi za eksperimentiranje z orodjem Mono. Namestitev je sila enostavna, opravil pa sem jo preko ukazne vrstice (postopek izvajate na lastno odgovornost):

$ sudo apt-add-repository ppa:directhex/monoxide
$ sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
$ sudo apt-get install mono-runtime monodevelop

Po uspešni namestitvi sem program enostavno zagnal z ukazom mono in ga pričel uporabljati. Projekt Mono mi je verjetno prihranil kar nekaj časa, ki bi ga sicer lahko porabil za iskanje zahtevanih knjižnic za prej omenjeni program, hkrati pa sem potrdil še delovanje programa IPTV Playlist Editor na Linuxu.

En odziv na C# programi na Linuxu

  1. Pingback: IPTV in EPG na OpenELEC | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja