Cinnamon 1.2

Cinnamon je novo namizno okolje za Linux, ki ga izdelujejo razvijalci Linux Minta. Sama ideja je združiti starejše namizno okolje GNOME 2 z GNOME Shell, kar pomeni bolj prilagodljivo namizje in večji nabor funkcij. To zaenkrat razvijalcem odlično uspeva, saj so s trenutno zadnjo različico pokazali precej novosti, ki jih večinoma poznamo iz namiznega okolja GNOME 2, funkcije iz GNOME Shell pa so bile večinoma že v prejšnjih različicah. Namizno okolje naj bi pristalo v naslednjih različicah Linux Minta, trenutno pa ga je seveda že možno tudi preizkusiti, sam ga preizkušam skupaj z Ubuntu 11.10 .


Glede na to da projekt šele nastaja lahko rečem, da je Cinnamon že zelo stabilen, obenem pa tudi odlična konkurenca GNOME Shell-u in Unity-ju. Ima že veliko nastavitev, zaenkrat pa lahko spreminjamo orodno vrstico, koledar – vrsto datuma in ure, pogled namizja, teme, efekte, vmesnik – dodajanje različnih orodij in pa urejamo dodatke. V možnostih orodne vrstice lahko nastavljamo naslov gumba za odprtje menija, samodejno skrivanje orodne vrstice in pa obliko orodne vrstice – zgoraj ali spodaj in pa zgoraj ter spodaj. Pri možnostih koledarja lahko zamenjamo prikaz datuma in ure, pri možnostih za pogled namizja pa omogočanje kota za pogled odprtih aplikacij in število uporabljenih namizij ter omogočanje gumba za odprtje prej omenjenih nastavitev.

Novosti v različici 1.2

Eno izmed novosti sem že omenil in sicer spreminjanje oblike orodne vrstice, ki se nahaja v možnostih orodne vrstice. Poleg tega je sedaj možno nastaviti tudi različne efekte glede na operacije za zapiranje, spreminjanje, pomanjšanje, povečanje in zmanjševanje oken. Poleg vsake operacije so še tri okenca v katerih je možno nastaviti še kakšen naj bo efekt, vrsto efekta in pa trajanje efekta. V primeru da efektov ne želimo imeti omogočenih je na voljo tudi gumb za onemogočanje le-teh.

V različici 1.2 so dodana še orodja za vmesnik, ki pa omogočajo prikaz možnosti za posamezno orodje v orodni vrstici. Na voljo so orodja za dostopnost, nedavne dokumente, odstranljive pogone, smeti in pa zaslon. Za vsako orodje se v orodni vrstici prikaže ikona, preko katere je možno nastavljati možnosti orodja.

Moje mnenje o namiznem okolju

Sam menim, da bo to eno izmed najboljših namiznih okolij, poleg GNOME 3 in pa KDE. Lahko rečem da glede na novosti, ki so jih dodali od prejšnje različice (pred 1.2) enostavno pričakujem še več možnosti in nastavljivosti, saj celotna stvar izgleda zelo obetavno.

2 Responses to Cinnamon 1.2

  1. Pingback: Cinnamon 1.2 dodatne novosti in namestitev teme | jodlajodla´s blog

  2. Pingback: Pregled leta 2012 | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja