Cinnamon 1.2 dodatne novosti in namestitev teme

Pred tednom dni sem pisal o novostih v namiznem okolju Cinnamon, katere so prišle z različico 1.2 . Včeraj po namestitvi posodobitev, pa se je posodobil tudi Cinnamon, ki pa je, kot se je izkazalo kasneje prinesel še dodatne novosti. Lahko rečem, da sem kar presenečen, da se celoten razvoj namiznega okolja razvija tako hitro, poleg tega pa na drugi strani stoji že kar velika skupnost uporabnikov, ki prispeva teme, orodja za orodno vrstico in pa razširitve, ki jih je možno dobiti na uradni strani. No pa pojdimo k novostmi. V nastavitve Cinnamona so dodani še trije zavihki, nekaj sprememb pa je vidnih tudi v že obstoječih zavihkih.

Katere so dodatne novosti v različici 1.2?

Kot sem že omenil, so v nastavitve dodani trije zavihki in sicer Namizje (Desktop), Okna (Windows) in Pisave (Fonts). V zavihku Namizje je možno določati katere ikone so vidne na namizju, te pa označujejo predvsem mape, ki jih pogosto uporabljamo, poleg pa je še možnost za vklop/izklop prikazovanja priključenih naprav (USB diski, …). Zavihek Okna ponuja nastavitve operacij, katere se zgodijo po dvojnem, sredinskem in desnem kliku na okno in pa s katero operacijo se osredotočimo na določeno okno.

V zavihku Pisave pa si lahko prilagodimo katere pisave naj bodo uporabljene in pa katere vrste glajenja naj vmesnik uporabi.

Večja sprememba je vidna v zavihku Teme, kjer so dodane še dodatne nastavitve. Pri teh je možno spreminjati okensko temo, ikone menijev in gumbov, temo kazalca, bližnjic, ikon in pa GTK+ temo v oknu.

Namestitev teme

Sama namestitev je precej lahka, saj potrebujemo le mapo s temo in pa skrbniške pravice v sistemu. Celoten postopek je opisan za Ubuntu 11.10, z naloženim trenutnim zadnjim Cinnamon 1.2. Za kakršnekoli napake in težave pri ali po namestitvi ne odgovarjam!

Najprej si prenesite temo iz uradne strani in jo razpakirajte v poljubno mapo, priporočam pa, da jo premaknete v domačo mapo. Nato zaprite brskalnik datotek (Nautilus) in odprite terminal oz. ukazno lupino. Vanj vtipkajte enostaven ukaz:

$ sudo nautilus

in vnesite vaše geslo. Potem bi se moral odpreti brskalnik datotek, postavljeni pa naj bi bili v domačo mapo skrbnika (root). Če je temu tako oz. se vam odpre vsaj brskalnik datotek, pojdite v vašo domačo mapo – ta se nahaja v /home/* (* nadomestite z uporabnikovim imenom) in skopirajte mapo, ki ste jo prej razpakirali. To mapo sedaj prilepite v /usr/share/themes, vse to pa naredite v istem oknu, ki se vam je po ukazu v terminalu odprlo. Če se vam je mapa uspešno skopirala, zaprite brskalnik datotek in terminal ter odprite Cinnamon nastavitve. Kliknite zavihek Teme in izberite temo, ki ste jo prenesli. V primeru, da vam kljub navodilom ne uspe, pa si poglejte še spodnji posnetek od 0:35 do 1:42.

Pregled namiznega okolja Cinnamon 1.2

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja