Nokia 701

Nokia 701 je izvrsten mobilni telefon, ki ga odlikuje Symbian Belle, ClearBlack zaslon in kamera z 8 milijoni slikovnih pik. Telefon je na splošno enak modelu C7, kar prikazuje zunanjost, medtem ko je notranjost telefona nekaj popolnoma drugega. Zunanjost predstavljajo gumbi pod zaslonom – klic, menijska tipka in odložitev klica, gumbi na strani – zaklep/odklep, zniževanje glasnosti, tipka za govorni ukaz in tipka za zviševanje glasnosti. Na vrhu najdemo še priključka za USB in slušalke, poleg njiju pa tipko za vklop/izklop telefona. Toliko o zunanjosti, v nadaljevanju pa si bomo ogledali kaj je v telefonu in kaj zmore.

Strojna oprema

V notranjosti telefona se skriva 1 GHz procesor, ki poskrbi za brezhibno delovanje telefona, poleg njega pa najdemo še 8 GB notranjega pomnilnika, ki pa ga poljubno lahko razširimo do 32 GB s pomnilniško kartico microSD. Za dolgo dobo pripravljenosti skrbi litij-ionska baterija s 1300 mAh, katera je meni zdržala največ 3 dni, ob večji uporabi pa vsaj 2 dni. S telefonom se je možno povezovati na brezžična omrežja, za prenos datotek pa sta na voljo Bluetooth 3.0 in pa NFC. V primeru, da radi poslušate radio je seveda na voljo tudi ta, če pa želite preko radia poslušati svojo glasbo pa ima telefon podporo tudi za oddajanje preko radijske frekvence. Na voljo je tudi A-GPS, katerega lahko uporabljamo z Zemljevidi Nokia ali pa le za določanje položaja po fotografiranju ali objavi naših misli na družabnih omrežjih.

Uporabniški vmesnik

Symbian Belle ponuja odlično odzivnost v navezi s prilagodljivostjo. Nastavimo si lahko do šest poljubnih začetnih zaslonov, na katere lahko postavimo poljubne gradnike in bližnjice. Novost je zgornji meni, katerega odpremo s klikom nanj in potegom do dna zaslona, v njem pa se nam prikazujejo obvestila, predvajanje, mobilno omrežje, budilka, itd. Z gumbi nad obvestili pa si lahko pomagamo za omogočanje oz. onemogočanje prenosa mobilnih podatkov, Wi-Fi, Bluetooth ali pa vklopimo/izklopimo delovanje tihega profila. Na telefonu je nameščenih kar nekaj aplikacij, ki jih potrebujemo vsakodnevno, odjemalec za družabna omrežja, Adobe PDF bralnik, … Nastavimo pa si lahko tudi več e-poštnih predalov, za katere lahko kasneje na začetni zaslon dodamo tudi gradnik, pri ogledu SMS sporočil pa nas pričaka lep izgled in oblika posameznih odgovorov. Po spletu lahko brskamo zares hitro, uporabimo lahko tudi več različnih brskalnih oken, dodajamo vire RSS in pa zaznamujemo pomembne strani.

Multimedija

Predvajanje glasbe na telefonu nam omogoča predvajalnik z veliko funkcijami, v primeru da glasbo veliko poslušamo in ne želimo opraviti preveč klikov, pa enostavno na začetni zaslon dodamo gradnik s predvajalnikom. Igre delujejo zares odlično, sam sem večinoma igral Angry Birds, kjer pa nisem opazil niti najmanjšega štekanja kljub temu, da sem poleg poslušal še glasbo. Igre je možno najti v Ovi trgovini, kjer jih je kar velik nabor, tako brezplačnih kot tudi plačljivih.

Fotografije in posnetki

Za fotografiranje in snemanje ima telefon kamero z ločljivostjo 8 milijonov slikovnih pik in pa dvojno LED bliskavico tretje generacije. Pri fotografiranju je možno zaznavanje obrazov, samodejno odpravljanje rdečih oči, ima pa tudi tehnologijo Full Focus. Po fotografiranju je možno tudi dodajanje trenutne lokacije, koder je bila ta slika zajeta.

Snemanje je možno z ločljivostjo 720p pri 30 sličicah na sekundo, možno pa je nastaviti sceno, lučko in barve posnetka, uporabiti je možno tudi povečavo.

Za ogled vseh vsebin, ki smo jih fotografirali in posneli, pa skrbi galerija, ki deluje zelo tekoče. Prikaz posnetkov in slik v predogledu je takojšen, ogledujemo pa si jih lahko glede na značke, albume ali mesec oz. leto nastanka. Pravtako je možno tudi urejanje slik in videa, pri slikah lahko spreminjamo lastnosti (kontrast, barve, temperaturo, …), posnetke pa lahko zlagamo skupaj in naredimo filmčke, možno pa je dodajati tudi prehode in glasbo.

Moje mnenje o telefonu

Telefon je poleg dolge pripravljenosti zares odziven, aplikacije delujejo popolnoma tekoče, meni z obvestili pa je zelo priročen. Napravo priporočam vsem, ki si želite telefon za komunikacijo, delo in zabavo, predvsem pa potrebujete odzivnost. Lahko rečem da je telefon ravno pravih mer in lepo sede tako v roko kot žep.

Več fotografij telefona pa si lahko ogledate na Flickru. Telefon mi je v preizkus posodilo podjetje Nokia Slovenija, za kar se jim zahvaljujem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja