Ubuntu 12.04 Beta 1

Pred nekaj dnevi je izšla nova predogledna različica prihajajočega Ubuntuja 12.04 in sicer Beta 1. Razlik med trenutno in prvo Alpha različico je kar nekaj, ena izmed večjih je tudi HUD (Head-Up Display), ki predstavlja novost na predelu menijev. Beta 1 ima Linux jedro 3.2.0-17 in GNOME 3.3.90, ena izmed večjih izboljšav s prej omenjeno različico jedra pa prinaša boljšo komunikacijo s Sandy Bridge sistemi, katera omogoča grafičnemu procesorju bolj upravljivo porabo moči. Že v Alpha 1 je imel Ubuntu 12.04 privzet predvajalnik glasbe Rhythmbox, ta pa je s trenutno različico ponovno dobil glasbeno trgovino UbuntuOne. Tudi na področju Unity-ja je precej novosti, med drugim ima Nautilus (privzeti brskalnik datotek) odslej tudi hitri seznam map, ta pa je viden, če na ikono kliknemo z desno miškino tipko.

LightDM in zaklep zaslona

LightDM je upravitelj prikaza, ki se uporablja pri prijavi uporabnika, privzeto pa je bil dodan že v trenutni stabilni različici, Ubuntu 11.10. Sam upravitelj bo od sedaj naprej skrbel tudi pri zaklepu zaslona, pri prijavi pa je prenovljen tudi izbirnik seje, ki se odpre v enakem oknu kot vnašanje gesla oz. klik na gumb prijava. V primeru da računalnik uporablja več uporabnikov, pa se ob kliku na ime zamenja tudi ozadje, katerega ima ta privzeto nastavljenega.

Unity novosti

Kot sem že omenil je tudi Unity dobil kar precej izboljšav, ki pa so vidne predvsem na področju nastavljivosti in uporabnosti. Najbolj opazna novost je, da se zaganjalnik privzeto ne zapira ob odprtju programa v celozaslonskem načinu, vendar ostane odprt, program pa se odpre poleg njega na desno stran. CompizConfig Settings Manager, kater se uporablja za nastavljanje opcij zaganjalnika in plošče Unity, pa je dobil opozorilo, katero se izpiše uporabniku pri odprtju in ga opozori, da z njim lahko spremeni določene nastavitve, katere posledično vplivajo na sam vmesnik. Poleg tega je pridobil tudi precej opcij, s katerimi lahko spreminjamo barvo in prosojnost zaganjalnika ter plošče, pravtako pa lahko v zaganjalnik dodamo tudi bližnjico za prikaz namizja, določimo način zameglitve plošče in pa nastavimo trajanje za prehode pri meniju.

Unity Plošča pa je poleg začetne, programske, datotečne in glasbene “leče”, pridobila še video “lečo”. Začetna leča prikaže nedavno uporabljene programe, programska leča prikaže nedavno uporabljene programe, nameščene programe in pa programe, ki jih je možno namestiti. Pri leči datotek in map je na voljo filtriranje, ki je prisotno tudi v 11.10, enako pa velja tudi za glasbeno lečo, ki je poleg tega pridobila še iskanje po glasbi, ki je na voljo za nakup. Video leča pa lahko tudi filtrira iskano stvar, možno pa je iskanje po lastni zbirki filma in po bolj poznanih spletnih video portalih.

Head-Up Display – HUD

HUD je menijski vmesnik, preko katerega je možno iskanje operacij v določenem programu ali namznih aplikacijah. Sam namen vmesnika je pohitritev izvrševanja operacije, brez klikanja po menijih, privzeta tipka za odprtje vnosnega okna pa je Alt, ki pa se jo lahko zamenja preko programa CompizConfig Settings Manager. HUD si zapomni vse prejšnje operacije, ki so bile izvršene in se na podlagi le-teh odloča tudi kasneje pri naslednjih iskanjih.

Programi in nastavitve

V prvi Beta različici so na voljo Firefox 11.0, Thunderbird 11.0, LibreOffice 3.5 in pa Gwibber 3.3.90, kater prinaša novosti na področju oblike uporabniškega vmesnika. Program storitve Ubuntu One, privzeto ni več nameščen, vendar se ga po odprtju lahko naloži s klikom na “Namestitev”. Spremenila se je tudi oblika nastavitev za zvok, ki ponuja lažje izbiranje opcij.

Pregled Ubuntu 12.04 Beta 1

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja