Dodatni indikatorji za Ubuntu 14.04

Dodatni indikatorji za Ubuntu 14.04

V preteklosti sem po namestitvi ali nadgradnji nove različice Ubuntuja, velikokrat preveril, če obstajajo kakšne novosti namizja, ki bi mi omogočile lažjo in hitrejšo uporabo programov. Tudi po namestitvi Ubuntu 14.04 je temu bilo tako, vendar sem se zaradi tega, ker kakšnih večjih sprememb na področju izgleda namizja ni bilo napovedanih, osredotočil na indikatorje. Indikatorji so ikone v zgornji vrstici, katere ob kliku odprejo meni ter prikažejo različne možnosti. Privzeto so v Ubuntuju prikazani vsaj štirje dodatni indikatorji – za zvok, sporočila, tip jezika tipkovnice in omrežje, poleg ure in datuma ter sistemskega indikatorja. Na splošno ti indikatorji pridejo zelo prav za osnovna opravila ter informiranost o tem, kaj se dogaja na sistemu. Ravno zaradi tega kakšno minuto brskanja po spletu ali klikanja po vmesniku lahko prihranimo, saj so nam informacije ponujene takoj. Zato sem raziskal kaj še lahko dodam v zgornjo vrstico ter našel 3 dodatne indikatorje.

Dodatni indikatorji

Prvi indikator, katerega meni je tudi prikazan na zgornji sliki, se imenuje indikator porabe sistemskih resursov in nam omogoča izris manjših grafov, ki prikazujejo dejansko uporabo določenih komponent. Je zelo prilagodljiv, saj lahko vključimo izris grafov porabe procesorja, pomnilnika, obremenitve omrežja, zapolnjenega prostora izmenjevalnega pomnilnika, obremenitve diska ter splošne obremenitve sistema. Omogoča samodejni vklop ob zagonu sistema, prilagodimo pa lahko tudi širina ter interval posodabljanja grafov. Za vsak posamezen graf lahko izberemo tudi poljubne barve ter jih razvrstimo po svojih željah. Indikator je na voljo v Ubuntujevih repozitorijih, namestimo pa ga enostavno z ukazom:

$ sudo apt-get install indicator-multiload

Drugi indikator, ki je na sliki prikazan z ikono koledarja ter dnem meseca, se imenuje koledarski indikator. Ta nam omogoča sinhronizacijo koledarja z Googlovim koledarjem, kar pride prav, če želimo dogodke videti na večih napravah, ki podpirajo omenjeno storitev. Po vpisu v Googlov račun se nam samodejno prenesejo vsi dogodki, nato pa lahko pričnemo z dodajanjem novih dogodkov, ki se na določen interval tudi sinhronizirajo z Google koledarjem. V nastavitvah lahko izberemo samodejni vklop ob zagonu sistema, dve različni barvi teme, nastavimo interval sinhronizacije ter določimo barve posameznih koledarjev, ki jih vnesemo v aplikacijo. Indikator je na voljo v zunanjem repozitoriju, ki ga je za namestitev najprej potrebno dodati v sistem, nato pa indikator lahko namestimo:

$ sudo add-apt-repository ppa:atareao/atareao
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install calendar-indicator

Tretji indikator, ki ima na sliki ikono vremena in stopinje, se imenuje moj indikator vremena. Omogoča nam, da informacije o vremenu določenega kraja vidimo neposredno v vrstici, ob kliku nanj pa se nam izpišejo še dodatni podatki. Ti prikazujejo lokacijo za katero smo nastavili pridobitev vremenskih informacij, temperaturo, pritisk, vlažnost zraka, dejanski občutek stopinj, temperaturo rosišča, veter, oblačnost in kakšno je trenutno vreme. Poleg tega so na voljo še podatki o sončnem vzhodu in zahodu ter stanju lune. Znotraj nastavitev določimo lokacijo, storitev iz katere indikator pridobiva informacije o vremenu, enote v katerih prikazuje podatke in splošne opcije, kjer lahko izberemo vklop aplikacije ob zagonu sistema, interval posodabljanja informacij ter dve barvi teme. Indikator je potrebno namestiti iz zunanjega repozitorija, ki ga je najprej potrebno dodati (ni potrebno, če ste ga že v prejšnjem koraku), nato pa indikator lahko namestimo:

$ sudo add-apt-repository ppa:atareao/atareao
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install my-weather indicator

Zaključek

Indikatorji so zelo priročna stvar in imajo neverjetno vrednost ob uporabi sistema. V kolikor želite imeti dodatne informacije v zgornji vrstici, vam vsekakor priporočam namestitev. V času odkar jih uporabljam so mi zagotovo prihranili kakšno minuto ali dve brskanja, ki bi jo porabil za odpiranje brskalnika, spletne strani oziroma za iskanje ter odpiranje določenega programa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja