Naročanje stvari iz Kitajske

Sledenje naročenih stvari iz Kitajske - jodlajodla.si

Pred malo manj kot letom dni sem iz Kitajske naročil prvi izdelek, ki sem ga z vprašanjem o kvaliteti pričakoval okrog deset dni. Kmalu zatem sem napisal prispevek o odločitvi in postopku naročevanja, s katerim sem potrdil, da naročene stvari zares odpošljejo in da sama kvaliteta, vsaj izdelkov, ki sem jih naročil, ni slaba. Sklenil sem, da bom pred naslednjimi nakupi poleg domačih spletnih trgovin pregledal še Kitajske in primerjal cene ter se na podlagi opisov odločil, kje bom stvari naročil. To opcijo sem sicer za nujne nakupe opustil, kmalu pa prišel do spoznanja, da nekaterih stvari v domačih trgovinah praktično ni mogoče dobiti. V kolikor bi bil dovolj vztrajen in poskusil kontaktirati prodajalce, bi verjetno dobil kakšno ponudbo za iskane stvari, ki jih sicer nimajo v prodajnem katalogu, vendar bi s tem izgubil precej časa, ponudbe pa bi bile zaradi situacije zagotovo precej zasoljene. Na podlagi tega sem se ponovno odpravil na konkurenčne spletne trgovine in bil presenečen nad novo potezo Kitajcev, ki so sklenili pameten dogovor. V prej omenjenem prispevku sem napisal, da sem se omejil na dve trgovini – DX in Banggood, kar je veljalo tudi sedaj, a sem zaradi poteze dogovora zadnjo opcijo v tem primeru opustil.

Dogovor kitajske spletne trgovine DealeXtreme temelji na povezavi s poštnimi storitvami na različnih lokacijah po vsem svetu. Po vsej verjetnosti so se za ta korak odločili na podlagi števila naročil, ki so jih prejeli iz posameznega območja, zato so hitrejšo dostavo pošiljk omogočili za Avstralijo, Evropo in Združene države Amerike. Ne glede na to je iz njihove glavne spletne trgovine še vedno mogoče naročiti izdelke, le da ti potrebujejo nekoliko več časa, da prispejo k naslovniku, hkrati pa obstaja možnost, da mora ta plačati davek in carinjenje. Ravno te težave so z novo podtrgovino imenovano EUD oziroma EU Direct odpravili, saj zagotavljajo, da bo izdelek v največ 11 dneh prispel. Če se sprašujete kako je z garancijo v kolikor bi naročili kakšen dražji izdelek, pa so prav tako pripravili rešitev in sicer naslov v Veliki Britaniji, na katerega je možno poslati vse izdelke s težavami. V nekaterih primerih zagotavljajo celo povračilo stroškov poštnine, vendar je paket potrebno ustrezno poslati na njihov naslov. Edina slaba stran podtrgovine EUD je v poštnini, ki do 30 $ znaša od 8 pa do 12 $, kar je odvisno od cene naročila, nad omenjenim zneskom pa je poštnina brezplačna. Prav tako so artikli za nekaj dolarjev od glavne spletne trgovine dražji.

Potem, ko sem se prepričal kako vse skupaj deluje, sem se odločil, da preizkusim kako EUD deluje in če bom zares v 11 dneh od nakupa prejel naročen artikel. Prejšnji nakupi preko DX so me napram trgovini Banggood nekoliko presenetili, saj so potovali precej dlje od konkurence. Postopek naročevanja se ne razlikuje od glavne trgovine DX v kolikor gre za naročilo nad 30 $, sicer pa sistem sam prišteje ustrezen znesek poštnine glede na ceno izdelka v košarici. Tu so Kitajci zares odlično ugotovili, da bodo ljudje namesto plačila poštnine v košarico dodali še kakšen izdelek, ki bo dosegel mejo 30 $ ter s tem ne bodo plačali poštnine, temveč pa bodo napravili še nekaj več prometa, kar je za DX vsekakor dobro. Enako sem storil tudi sam, saj mi je do meje 30 $ zmanjkalo borih 8 $, kar bi bil strošek poštnine, v kolikor ne bi dodal še drugega izdelka za ta denar. Po zaključku naročila se je ponovno pričela doba čakanja na paket in preverjanje kje se nahaja. Ker za dostavljanje paketov za države znotraj Evrope skrbi Nizozemska pošta, so se po nekaj dneh od naročila v sistemu sledenja naše Pošte že prikazali podatki, kje se paket nahaja. Za vesel zaključek naročila je poskrbela še Pošta, ki je v dnevu po prispetju paketa v našo državo le-tega tudi dostavila. Vse skupaj od naročila je trajalo 10 delovnih dni, kar lahko štejem za velik dosežek spletne trgovine DX in njihovega dogovora, hkrati pa sem zagotovo kar nekaj prihranil.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja