elementary OS Luna

elementary OS Luna - jodlajodla.si

Tokrat sem se odločil, da vam predstavim novo različico ene bolj priljubljenih in težko pričakovanih Linux distribucij, elementary OS. Luna oziroma različica 0.2 je izšla pred dobrimi 14 dnevi, ko so razvijalci po malce več kot letu dni razvoja objavili končno verzijo, ki pa je pred tem prestala še dve beti, kateri sta prinesli vrsto popravkov. Glede na to, da v svetu Linuxa velja rek “vsakemu svoje”, bi za elementary OS rekel, da je odlična distribucija, ki je v prvi vrsti namenjena nezahtevnim uporabnikom, saj ne vsiljuje nekih naprednih možnosti, pa tudi namestitev je enostavna. No ja, večina glavnih stvari je tako ali tako vzeta iz distribucije, na kateri je sam operacijski sistem zgrajen, saj gre za LTS (dolgoletna podpora) različico Ubuntuja 12.04, ki je predvsem stabilna zaradi petletne podpore. Elementary OS je sicer brezplačen, vendar razvijalcem pride prav vsako sredstvo, zato je ob okencu za prenos tudi polje, kjer lahko vpišete poljuben znesek in po želji donirate.

Namizno okolje in značilnosti

Kot je opaziti smo trenutno v nekakšnem preporodu namiznih okolj za Linux, saj ima tudi elementary OS Luna svoje namizno okolje, ki se imenuje Pantheon. Na prvi pogled deluje podobno GNOME 3, vendar se od njega nekoliko razlikuje, saj ima drugačen predel za brskanje po programih ter drugačno opozorilno vrstico, na dnu namizja, pa ga krasi še vrstica z bližnjicami. Gre za program, ki se imenuje Plank in temelji na bolj poznanem Dockyju, omogoča pa hiter dostop do programov in map. Pantheon ima tudi zanimiv način dodajanja novih namizij, saj mora biti na vsakem namizju pred preklopom na novega, odprta tudi neka aplikacija, saj drugače novega namizja ni možno odpreti, premikanje pa se izvaja s pomočjo tipke Super ter puščico levo/desno in pregled namizij prav tako s tipko Super in klikom na črko S oziroma tipko dol. Operacijski sistem privzeto že vsebuje nekaj osnovnih programov, ki jih povprečen uporabnik uporablja vsak dan, seveda pa jih je možno poljubno dodajati ali brisati. Poleg samega namiznega okolja ima Luna tudi drugačne programe, kot pa Ubuntu, saj stremi k hitrosti, kar se med uporabo opazi. Za brskanje po datotekah in mapah je na voljo program Pantheon Files (Pantheon datoteke), ki je logično razdeljen na dva dela in podpira tudi zavihke, za poslušanje glasbe je tu Noise, ki spominja na Applov iTunes. Predvajalnik posnetkov je poznani Totem, za zapiske in urejanje datotek pa skrbi Scratch, ki je podoben geditu. Privzeti brskalnik je Midori, ki uporablja WebKit in je podoben Chromiumu, za prebiranje in pisanje e-pošte pa je na voljo Geary. Vsi razvijalci boste zagotovo veseli Pantheon Terminala, ki pa ni kaj dosti nastavljiv, vendar ima podporo za zavihke. Napram Ubuntuju, se elementary OS lahko pohvali s čudovitim programom Maya, ki omogoča vnos dogodkov in preostalih zapisov v koledar, vendar nima integracije s sistemskim koledarjem. Tudi prijava v sistem se razlikuje od preostalih, saj je jasno izpostavljen predel z uporabnikom ter predel z datumom in uro.

elementary OS Luna programi - jodlajodla.si

Moje mnenje

Kot sem že v začetku prispevka napisal, je elementary OS namenjen nezahtevnim uporabnikom, vendar se ga da z nekaj truda spremeniti v pravo napredno obliko in je zato primeren tudi za tiste, ki so nekoliko bolj zahtevni. Zares gre pohvaliti enostavnost, ki jo Luna prinaša, vendar ima obenem tudi nekaj slabih strani, saj naprimer ni možno odpreti večih delovnih namizij v primeru, da ni odprtih aplikacij, privzeto je nameščeno tudi zelo malo programov, katere je možno dopolniti s tistimi iz programskega središča Ubuntu. Mislim, da to ni najboljša ideja, saj se oblika programskega središča razlikuje od privzete in bi bilo bolje, če bi napisali svoj program za aplikacije, enako velja za posodobitveni program, pri kateremu se vidi, da je osnova še vedno Ubuntu, v sistem pa so dodani le elementary OS repozitoriji. Kar se tiče oblike pa je zares pohvalna, saj se lepo poda sami distribuciji, pa tudi barvno je vse skupaj usklajeno. Resda ima nekoliko priokusa Applovega Maca, vendar se od tega še vedno precej razlikuje, hkrati pa se mi zdi, da gre za eno izmed najboljših sistemskih oblik tovrstnih distribucij.

Kakorkoli, distribucija je za nezahtevne uporabnike zares prijetna, povrhu ima kar nekaj prevodov v različne jezike, kar pripomore k večji uporabi širom sveta. Verjamem, da bodo razvijalci še izboljšali distribucijo, saj je trenutno oblikovno zares skoraj popolna, manjka pa ji mogoče le nekaj več programov in prilagodljivosti.

elementary OS Luna meni - jodlajodla.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja