Kje spremljati EuroBasket 2013?

Kje spremljati EuroBasket 2013

Čez dobra dva tedna se bo pričelo evropsko prvenstvo v košarki, ki tokrat poteka v Sloveniji. EuroBasket 2013 se bo torej odvijal v štirih mestih – Ljubljani, Celju, Kopru in na Jesenicah, kjer bodo prvi in drugi del prvenstva odigrale vse reprezentance glede na skupine, kasneje za finalne boje, pa se bo vse skupaj preselilo v Ljubljanjske Stožice. Čeprav je časa do začetka tekem še povsem dovolj, se reprezentance že kar nekaj časa pripravljajo, saj so se pripravljalne tekme začele že ob koncu prejšnjega meseca. Potekale bodo vse do začetka septembra, ko bodo prvo sredo v mesecu na sporedu tudi tekme. Te bodo trajale vse do 22. septembra, ko bo znan tudi zmagovalec evropskega prvenstva in pa preostalih pet kandidatov, ki se bodo zmagovalcu pridružili prihodnje leto na svetovnem prvenstvu v Španiji. Vendar pa se je vzdušje za spremljanje tekem v živo že kaj kmalu porušilo, saj se vstopnic za ogled tekem v živo skorajda ne da dobiti, trenutno najlažja pot za pridobitev le-teh pa je sodelovanje v različnih nagradnih igrah. Če pa niste ravno navdušeni, da bi namesto ogleda tekme v živo, le to gledali v televizijskem prenosu kje na prostem oziroma ne boste imeli časa za ogled tekem, pa vam glede na lanske olimpijske igre, tokrat ponujam nekoliko ožji krog izbire spremljanja dogodka.

Če se sprašujete zakaj ožji krog, glede na to, da je dogodek na domačih tleh in bo zagotovo dobro medijsko podprt, je odgovor povsem enostaven. Preden pa obrazložim celotno situacijo, moram razložiti še, kako je do te prišlo. Celotna zgodba se je pričela leta 2009, ko sem nekoliko podrobnejše pričel spremljati takratni EuroBasket 2009, ki sem mu posvetil tudi nekoliko krajši prispevek na blogu. Od takrat naprej sem spremljal še vse večje košarkarske dogodke, vendar sem bil v veliki meri razočaran nad našimi mediji ter spremljanjem teh dogodkov na njihovi strani. Tudi televizijskih prenosov ni bilo kaj prida veliko, preostali del medijev pa je bil o podatkih drugih tekem bolj skop. Največ se je govorilo in pisalo šele ob koncu prvenstva, ko je bilo vse zaključeno in nič več tekem na sporedu. Na srečo se je to z zadnjim evropskim prvenstvom v Litvi nekoliko popravilo in vse skupaj bilo dovolj dostopno, zmotila pa me je ista stvar kot na lanskih olimpijskih igrah. Veliko je bilo medijev, ki so spremljali dogodek in pisali različne stvari, tako da je bilo potrebno ves čas prebirati različne strani, kar pa ponavadi vzame precej časa oziroma pred tem velja, da če ni časa, teh strani enostavno ne odpreš. Zakaj bi moral spremljati nekaj različnih strani in po njih brskati, ko pa imam lahko vse novice na enem mestu in pri roki, ko jih želim prebrati ali pa si le ogledati naslove in izvedeti kaj se trenutno dogaja? To je bilo tudi vodilo, da sem se odločil za izdelavo novega projekta, ki sem ga poimenoval kar Basket 2013.

Basket 2013

Kot že samo ime pove, gre za košarko, ki jo že spremljamo v letošnjem letu 2013, projekt pa je osredotočen predvsem na EuroBasket 2013 in novice o dogajanju na samem prvenstvu. Na prvi strani so na voljo vse sveže novice, ki se črpajo iz različnih virov, tako da jih ni potrebno iskati po različnih straneh. V kolikor ste ravno na poti ali pa imate raje spremljanje preko družabnih omrežij, so na voljo še Facebook, Twitter in pa RSS kanal. Ti so uporabni tudi za spremljanje preko mobilnih naprav, namenskih aplikacij pa ravno zaradi tega nisem izdeloval. Na strani so na voljo še datumi in ure posameznih tekem ter rezultati, ki bodo na voljo ob zaključku prve tekme. Pri tem sem opustil razvrščanje skupin, saj bodo to pokrile že novice in nima smisla še enkrat pisati že napisane stvari, za natančnejše informacije pa se lahko registrirate ali prijavite s pomočjo Facebooka ter dostopate do pregleda tekem po dnevih. Poleg pregleda je tu na voljo še igra, v kateri se lahko preizkusite v napovedovanju rezultatov in zadetih košev posameznih tekem ter nato dobite točke. Tako se lahko primerjate z drugimi uporabniki, na voljo pa so še skupine, kamor se včlanite ter skupaj sodelujete, lahko pa seveda tudi sami naredite novo skupino in povabite prijatelje, znance in ostale. Cilj strani je predvsem širjenje novic o EuroBasketu 2013 ter kanček tekmovalnosti posameznika.

Viri in televizijski prenosi

Ker brez medijev tudi ne bi bilo novic in posledično virov na katere kažejo prispevki na portalu Basket 2013, so tu še imena portalov iz kjer se novice črpajo. To so: Sportal, MMC RTV EP 2013, Delo in pa uradna stran EuroBasketa 2013. Kot še vedno doslej, bo tudi tokrat za prenose poskrbela nacionalna televizija, poleg nje pa bo ob tej priložnosti tekme prenašal tudi Šport TV, kjer so komentatorji ob zadnjih prenosih pripravljalnih tekem iz Srbije, odlično opravili svojo nalogo. Nacionalna televizija napoveduje tudi studijske oddaje, ki jih bodo podkrepili še ostali prispevki med premori tekem, Šport TV pa oddajanje v visoki ločljivosti, kar smo sicer pri nacionalki že vajeni.

Upam, da vam bo med evropskim prvenstvom portal Basket 2013 prišel prav, vabim pa vas tudi, da se med seboj pomerite v napovedovanju rezultatov. Pa veliko sreče!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja