Moj prvi nakup s Kitajske

Moj prvi nakup s Kitajske - jodlajodla.si

Že kar nekaj časa spremljam Kitajske spletne strani, ki ponujajo ogromno izdelkov po izjemno ugodnih cenah. Imajo pa skratka vse. Od gospodinjskih pripomočkov do zobotrebcev in še kaj drugega bi se lahko našlo. Sprva sem izvedel za spletno trgovino DX, ki je bila takrat še na starem naslovu, pred nemalo meseci nazaj pa so jo prestavili na trenutno domeno. Vseh drugih strani nisem poznal, vedel pa sem le za nekaj od teh, saj so jih priporočali uporabniki po raznih forumih. Večinoma sem se zanimal za kakšno elektroniko, ki je uporabna pri DIY (Do-it-yourself/naredi sam) projektih, cene pa so nekajkrat manjše od tistih na pooblaščenih spletnih trgovinah za prodajo tovrstne robe. Kljub temu, da sem občasno obiskal prej omenjeno spletno trgovino, se nikoli nisem odločil za nakup, eden izmed vzrokov bi lahko bil, da sem delal na kakšnem drugem projektu, obenem pa tudi nisem popolnoma verjel temu kar je v specifikacijah izdelka pisalo. Spraševal sem se, če bom prvič, naročene izdelke sploh dobil, drugič, kakšni bodo ter tretjič, če bo stvar sploh delovala.

In po dolgem času pregledovanja sem se končno odločil, da storim tisto, kar sem po vsem tem čakal, čeprav se mi to nikoli ni izšlo. Dober mesec dni pred nakupom sem sicer površno spremljal artikle in njihove cene, zanimal sem se v kakšnem stanju so izdelki in kakšna je njihova kvaliteta. Opisov zanje, tako kot za tiste bolj priljubljene, skorajda ni bilo, zato sem prečesaval splet, če bi se slučajno kaj našlo. Na mojo srečo se je, vendar na žalost premalo podrobno. Tudi mnenj ljudi pod specifikacijami izdelka je bilo bore malo, nekatera napisana v popolnoma nesmiselni angleščini, drugi pa so stvari samo hvalili. Zaradi osveževanja artiklov in pa povpraševanja iz različnih predelov sveta, jih je vmes kar nekaj izginilo, ter jih ni bilo mogoče naročiti, ostali pa so bili konstantno na voljo, seveda brez kakšne spremembe o zalogi. V tem kotičku sem tudi za nekaj časa obtičal, saj je na podlagi tega najbolj razvidno, kaj je priljubljeno in mogoče posledično celo kvalitetno. Vsega skupaj se mi ni dalo več spremljati, moj interes je s časom upadal in za kakšen teden tudi minil. Odmor je bil kratek in že sem bil ponovno v igri za lov. Tokrat sem bil tudi uspešen in ujel dve muhi na en mah, kar naj bi pomenilo, da mi je končno uspelo naročiti dva izdelka. Glede na prej omenjeni DX, je bila ponudba pri njih enostavno predraga, na srečo pa je veliko alternativ in izdelka sem naročil pri Banggood. Kakor si lahko preberete v naslovu njihove strani, ponujajo artikle po pravičnih cenah, tako za kupce, kot zanje.

Naročilo je potekalo zelo enostavno, vse kar je bilo potrebno narediti je bila registracija, dodajanje artikla v košarico ter nekajkrat klikniti na gumbe za potrditev. Pred nakupom sem opazil še, da imajo na voljo tudi nekaj promocijskih kod, ki sem jih na koncu odkril celo goro, zato sem postopek ponovil, saj sem moral pred klikom za nakup vpisati še promocijsko kodo. Na koncu me je pričakal še gumb za plačilo preko PayPala, kjer je bilo potrebno oddati obrazec s podatki, potem pa je bilo vse skupaj že naročeno. Šlo je seveda za povsem navaden nakup preko spleta, ki ga pred tem še nikoli nisem opravil, je pa zato lahko v pomoč tistim, ki imate mogoče namen kakšno stvar naročiti. Za vsem tem je sledilo čakanje na prejem paketov. Za dražji artikel sem prejel še sledilno kodo, tako da sem bil na tekočem, kje se zadeva trenutno nahaja. Rok prejetja paketov so garantirali od 10 pa do nekih 25 delovnih dni, kar je napram domačim nakupom, prava čakalna muka. Vsak dan je najprej sledilo preverjanje kje se paket nahaja, šele nato so prišle ostale stvari. To se je ponavljalo iz dneva v dan, dokler mi kar navaden poštar, ki raznaša pisma, časopis in reklame, ni pripeljal paketa. Začuda se je to zgodilo kar hitro, saj me je prvi, dražji, paket pričakal že po devetih dneh, drugi, cenejši, pa dan kasneje.

Ob odpiranju posameznega paketa nisem vedel kaj pričakovati in ali bo naročen izdelek res to, kar so na spletni trgovini obljubljali. Obakrat se je zgodilo isto in sicer, dobil sem res to kar sem naročil, tako da sem vsaj za Banggood ovrgel mite o tem, kako te Kitajci lahko “nategnejo”. Občutek po tistem, ko vidiš da stvar zares deluje je olajšan, še vedno pa ne gre hvaliti dneva pred nočjo. Sam sem imel pri prvem, dražjem izdelku nekaj težav, vendar sem jih enostavno odpravil, pri drugem pa možnosti težav vsaj vidno ni bilo. Kljub temu, da stvari že od začetka popolnoma v redu delujeta, se še ne bom prepustil temu, da bo zagotovo vedno tako, vendar bom kot preizkus vsaj videl do česa je možno priti. Če bi moral oceniti, če se splača nakupovati iz Kitajske, bi lahko rekel, da se, vendar za artikle, ki so tam le do nekaj evrov cenejši ne, saj je čakanje paketa dolgotrajno. Če bi izdelek res potreboval v kratkem času, pa Kitajska roba kljub ugodnejši ceni odpade. Zaenkrat sem z njihovim odzivom ter zanesljivostjo zadovoljen, upam pa, da bo tako tudi v naprej.

4 Responses to Moj prvi nakup s Kitajske

  1. Pingback: Naročanje stvari iz Kitajske | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja