Ubuntu Edge – telefon in računalnik v enem

Ubuntu Edge - jodlajodla.si

Ko sem pred slabim mesecem dni že drugič pisal o poplavi mobilnih operacijskih sistemov, se mi ni niti sanjalo, da bi v tako kratkem času kateri izmed omenjenih projektov oživel in postal dejansko uresničen. Ravno to pa se je zgodilo z Ubuntu Phone, saj je Canonical pred šestimi dnevi zagnal zbiranje sredstev za svoj projekt Ubuntu Edge. Ta združuje tako mobilni telefon in računalnik v enem, česar do sedaj še nismo videli v praksi, teoretično pa so ta način prikazali že pred dobrim letom dni, ko so izdelali aplikacijo za Android, preko katere je bilo po priključitvi na monitor, možno tudi videti celoten operacijski sistem Ubuntu, ki je bil združen z vsebino telefona. Tega koncepta pa niso zavrgli, saj je ravno to inovacija v mobilnem svetu, ki bi v prihodnje lahko precej spremenila trg, ki je danes precej nasičen le z mobilnimi napravami, ne pa tudi s kakšno programsko inovacijo. Cilj projekta je zbrati dvaintrideset milijonov dolarjev ter izdelati okoli štirideset tisoč Ubuntu Edge naprav, ki pa jih je možno naročiti le v okviru trenutnega zbiranja sredstev, kasneje pa naj to ne bi bilo mogoče.

Projekt seveda ni omejen na zbiranje sredstev ter s tem naročanje naprav, ampak bi Canonical rad pripomogel k hitrejšemu razvoju mobilnih tehnologij, ki bi v mobilnikih združevala tako računalnik kot telefon, brez da bi bilo potrebno stalno sinhroniziranje med napravami. Med drugim je Ubuntu Edge namenjen tudi poslovnim uporabnikom, saj bi bilo na njem možno poganjati zbirko programov Microsoft Office, kar bi popolnoma razširilo pisarno v malem in na poti. Za zagon celotnega operacijskega sistema je potrebno imeti še nek zaslon s podporo priključku HDMI, nato pa je potrebno preko posebnega adapterja oziroma postaje za telefon, priključiti Ubuntu Edge ter HDMI kabel. Najbrž se sprašujete kako bi bilo sploh možno pognati celoten operacijski sistem preko nekega telefona, ki ima največ štirijederni procesor, 2 GB pomnilnika in 64 GB masovnega pomnilnika. Tudi tukaj gre za povsem nekaj novega, saj Ubuntu Edge ne bi imel prej omenjenih specifikacij, temveč večjederni procesor (točno število jeder zaenkrat še ni znano), 4 GB pomnilnika in 128 GB masovnega pomnilnika. V kolikor pogledamo osebne računalnike nekaj let nazaj, je bil prav tak trend ravno tam, vendar v precej večji izvedbi, v kolikor pa zbiranje sredstev uspe, pa bo to na voljo celo v majhni izvedbi. Napram vsem materialom, ki jih za izdelavo mobilnih telefonov poznamo danes, so se od tega umaknili, saj bo telefon na voljo v teksturirani amorfni kovini, z zaslonom iz čistega safirnega kristala. Velikost zaslona bo 4,5″ z velikostjo 1280 x 720 točkovnih pik, ter gostoto le teh preko 300 na inč. Za piko na i bo telefon imel še dvojni LTE sprejemnik, Bluetooth 4 in NFC, seveda pa ne gre pozabiti tudi na najnovejši standard za WiFi, 802.11n. Na telefonu bosta kar dva operacijska sistema in sicer Ubuntu Phone ter Android, saj se pri Canonicalu zavedajo, da ima Android precej aplikacij, ki bi bile uporabnikom pomembne in bi jih radi na svojem mobilniku uporabljali. Razvijalcem bo na voljo paket za razvoj aplikacij, ki bo omogočal tako razvoj za operacijski sistem na računalniku, kot tablici in mobilniku, tako da ne bo potrebno večkrat pisati ene in iste kode v različnih programskih okoljih.

Ubuntu Edge spremljam na Indiegogo že odkar je bil na voljo in sredstva zares zanimivo ter precej hitro rastejo, saj se v nekaj minutah, zbrani znesek poveča po več tisoč dolarjev. Časa za podporo projekta je še 25 dni, v le nekaj dneh pa je zbranih že sedem milijonov dolarjev, tako da Canonical do popolnega zagona projekta loči “le še” petindvajset milijonov. V kolikor vas je projekt navdušil in bi radi več informacij, si oglejte celoten opis na Indiegogo, lahko pa seveda tudi pomagate z doniranjem manjših zneskov za izvedbo projekta oziroma naročite napravo, ki jo boste nato dobili predvidoma maja prihodnje leto. Če pogledamo ceno naprave, ki je sicer precej velika, a zelo majhna glede na današnji trg, potem se namesto vse konkurence enostavno splača kupiti zadevo, poleg tega pa še podprete razvoj nečesa povsem novega, čemur bodo zagotovo sledili tudi proizvajalci tovrstnih naprav. Moja trenutna ocena je, da bomo v sredini prihodnjega meseca že videli uspeh največjega zbiranja sredstev, saj naj bi bil cilj Ubuntu Edgea tudi največji doslej.

En odziv na Ubuntu Edge – telefon in računalnik v enem

  1. Pingback: Pregled leta 2013 | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja