Poplava mobilnih operacijskih sistemov #2

Poplava mobilnih operacijskih sistemov #2 - jodlajodla.si

Pred nekaj meseci sem pisal o poplavi mobilnih operacijskih sistemov, ki jih načeloma kar dobro poznamo in pa o poti, ki je to tehnologijo pripeljala do današnje točke. Nekaj izmed omenjenih bomo na mobilnikih spoznali šele prihodnje leto, do takrat pa nam preostanejo le govorice in ugibanja o njih. Čeprav so fotografije in posnetki o nekaterih funkcionalnostih novih sistemov že nekaj časa razkriti, me precej bolj zanima zakaj naj bi ljudje pričeli uporabljati njihove nove tehnologije, ki so sicer že sedaj na voljo, pa tudi aplikacij je povsem dovolj. Vizije Tizena in Sailfish OS ne poznam, niti se nisem pozanimal kaj naj bi bilo njuno vodilo k uspehu, vem pa, da je pri obeh v ozadju MeeGo in pri Tizenu še Samsungova Bada, ki je zaradi slabe podpore utonila. Konkurenčna Firefox OS in pa Ubuntu Phone bosta imela nekoliko lažjo pot do “slave”, a ne gre pozabiti na to, da v letu dni do kakšnega preboja med top 3 tudi ta dva zaradi trenutne situacije ne bosta prišla.

Če pogledamo viziji obeh sistemov ugotovimo, da bi teoretično bilo mogoče narediti preobrat, saj Mozilla cilja predvsem na države, ki niso tako razvite na tehnološkem področju in obenem na spletne razvijalce, Canonical pa že ima izdelan celovit sistem, ki bi se prilagajal vsem napravam, ki jih dnevno uporabljamo. Iz vidika razvijalca je že podpora treh različnih platform dokaj zahtevna, saj je za vsako nekaj potrebno spremeniti, v kolikor dodamo še omenjene štiri, pa je počasi kakšno leto ali dve enostavno zapolnjeno z učenjem in izdelovanjem aplikacij za mobilne naprave. Kljub temu, da naj bi nekateri omenjeni imeli podporo za aplikacije OS Android, to še vedno ni popolno, ker bi obenem tudi Google svoj Play moral odpreti za druge, konkurenčne sisteme. Mislim, da to hitro odpade, saj celo nekateri Androidni telefoni in tablični računalniki nimajo dostopa do trgovine aplikacij, so pa seveda zato krivi tudi proizvajalci. Tizen in Sailfish OS že na vstopnih straneh takoj ponujata programski paket za razvijalce (SDK), kar se mi zdi popoln nesmisel, saj bi človek ob vstopu na stran pričakoval razlago in predstavitev o tem kaj je pravkar obiskal, četudi stvar še ni na voljo, vsak obiskovalec pa zagotovo tudi ni razvijalec. Medtem na vstopnih straneh Firefox OS in Ubuntu Phone takoj dobimo informacijo, da gre za mobilni operacijski sistem, ki najprej cilja na uporabnike in šele nato na razvijalce. Slednja pravtako predstavita tudi partnerje, ki jima bodo pomagali pri oglaševanju in zastopanju novih sistemov, kar zagotovo da občutek, da gre za neko podprto stvar, ki se že dodobra pripravlja na izid.

Ne glede na to, da za operacijskim sistemom Tizen stojita Samsung in Intel ter za Sailfish OS nekaj ljudi, ki je prej delalo pri Nokiji, se mi dejanska igralca, ki bi se v naslednjih letih lahko prebila med najboljše, zdita le Firefox OS in pa Ubuntu Phone. Mozilla bo povsem enostavno vzpostavila oglaševanje svojega mobilnega produkta, gotovo kar preko samega brskalnika in spletnih strani, Canonical pa poleg mobilnega operacijskega sistema, izda še sistem za televizije, o katerem se je že in se zagotovo še bo govorilo. Samsung in Intel bi Tizen lahko namestila na naprave nižjega cenovnega razreda in kasneje tudi na najboljše, a za tiste, ki so pred leti uporabljali Bado, to najbrž ne bo ravno stvar, ki bi si jo kupili. Sailfish OS bi poleg Ubuntu Phone postal zanimiv predvsem za razvijalce, ki programirajo v Qt/C++, aplikacije pa bi se dalo enostavno prenesti med sistemoma brez večjih težav. Druga podobnost pa je med Tizenom in Firefox OS, saj obadva spodbujata aplikacije spisane za splet, torej s HTML 5 in JavaScriptom, zato tudi med tem dvema ne bi bilo težko prenašati aplikacij. Če bi vse naštete sisteme združili, pa bi povsem enostavno konkurirali najboljšim operacijskim sistemom, ki so na voljo, vendar tega zagotovo ne gre pričakovati.

Zaenkrat neke podrobne prihodnosti ne bom napovedoval, saj se stvari premikajo zelo počasi in ni čutiti kakšnega večjega pritiska na trg, me pa zanima, koliko sem se zmotil pri trenutni oceni in kaj se bo s časom izcimilo.

En odziv na Poplava mobilnih operacijskih sistemov #2

  1. Pingback: Ubuntu Edge – telefon in računalnik v enem | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja