Jiayu G2

Jiayu G2 - jodlajodla.si

Jiayu G2 je eden izmed Kitajskih pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android, različice 4.0.4. Napram bolj popularnim mobilnim znamkam v Evropi, Jiayu drži svoje ime med boljšimi na Kitajskem, kar pokažejo tudi same specifikacije telefona, se pa lahko vsekakor kosa s pametnimi telefoni nižjega cenovnega razreda popularnih mobilnih znamk. Samo željo za nakup tega telefona sem dobil nekaj mesecev nazaj, ko sem se odločal o pričetku udejanitve ene izmed idej, pa na žalost nisem imel pri roki naprave, ki bi omogočala hitro izdelavo aplikacij z omogočanjem povezovanja preko Bluetootha. Konkurenca je bila velika, saj je Kitajskih telefonov z Androidom nemalo, zanj pa sem se odločil, ker na našem trgu enostavno ni bilo naprave, ki bi omogočala prej omenjeni želji za spodoben denar. Tako sem pristal na Androidu, ki za slabih 90 € ponuja praktično vse, kar tudi tisti z velikim imenom, enakim operacijskim sistemom in predvsem večjo ceno.

Strojna oprema

Jiayu ponuja več različic modela G2, ki imajo v glavnem le drugačne specifikacije in posledično tudi drugačno ceno, razlikujejo pa se po procesorju in velikosti pomnilnika. Sam sem se odločil za srednjo različico, ki je napram najboljši tudi nekoliko cenejša. V notranjosti naprave s skriva MediaTekov procesor MTK6577 z dvemi jedri, ki tiktaka s frekvenco 1 GHz, poleg njega je še pomnilnik s 512 MB. Velikost zaslona je 4″, resolucija pa 480 x 800 točkovnih pik, tako na sprednji kot tudi zadnji strani najdemo kamero. Sprednja omogoča fotografiranje pri 0,3 megapikslih, medtem ko zadnja pri 8 megapikslih. Telefon ima podporo še za povezovanje na podatkovna omrežja 3G, lociranje in pregled map s pomočjo GPS in pa povezovanje na brezžična omrežja WiFi. Velikost masovnega pomnilnika je 4 GB, na katerem se nahaja tudi sam operacijski sistem, razširiti pa ga je možno še z microSD kartico. Kot velika večina Kitajskih telefonov ima tudi Jiayu G2 podporo za dve SIM kartici, kar omogoča hkratno dostopnost dveh mobilnih številk. Za povezavo in prenos oziroma nalaganje datotek je na voljo USB, vendar je potrebno prilagoditi nastavitve glede na operacijski sistem na računalniku. V paketu se poleg mobilnika nahaja še baterija, podatkovni USB kabel, ki se ga uporabi tudi s polnilcem za polnjenje baterije ter slušalke. Kapaciteta baterije je odvisna od paketa, v nekaterih paketih je 2050 mAh, v drugih pa 2200 mAh.

Jiayu G2 zadaj - jodlajodla.si

Uporabniški vmesnik in aplikacije

Tokrat sem imel na voljo prvič pozdraviti tudi Android sicer različice 4.0.4, ki je že nekoliko zastarela, pa vendar dovolj stabilna in brez kakšnih hroščev, ki bi povzročali nevšečnosti med samo uporabo mobilnika. Gre za popolnoma izviren Android, brez kakršnihkoli popravkov in predelav, je pa zanimivo, da je že v samem začetku odklenjen oziroma ima root dostop, česar načeloma pri nas nismo vajeni. Glede na to, da je v telefonu dvojederni procesor, operacijski sistem deluje tekoče in brez zatikanja, ima pa še dodatno možnost v nastavitvah, ki omogoča poljuben izklop in vklop telefona ob določenem času. Prednameščenih je tudi nekaj aplikacij samega proizvajalca telefona, ki se jih enostavno da odstraniti, so pa večinoma v Kitajskem jeziku, tako da na žalost ne vem, kakšne funkcije opravljajo. Ob prvem vklopu telefona je tudi sam vmesnik nastavljen na Kitajščino, vendar se to da z nekaj kliki odpraviti in že je na voljo Angleščina. Nameščenih je še nekaj drugih jezikov, vendar med njimi ni Slovenščine, to pa velja tudi za jezik tipkovnice, zato je za šumnike možno kot alternativo uporabiti Češčino. Na voljo je tudi Google Play, iz kjer si lahko snamete dodatne aplikacije in igre, zares veliko jih je tudi zastonj, vendar je pri namestitvi potrebno paziti na to, kakšne pravice dodelimo aplikaciji, saj nekatere to enostavno izkoriščajo v oglaševalne namene.

Precej ljubiteljem Androida je glavno, da je na telefon možno nasneti poljubne in predelane različice Androida, v skrbeh pa so tudi, če ni posodobitev za operacijski sistem. Tudi s tem je Jiayu dobro opravil, saj je na voljo Android 4.1.2, novejše različice pa zaenkrat ni, saj naj je ne bi bilo mogoče namestiti zaradi samega procesorja. Obstajajo tudi poljubne različice Androida, ki jih pripravljajo skupine, ki se ukvarjajo s predelavo operacijskega sistema, odziv na le-te pa je vsaj po forumih in portalih sodeč odličen. Na vse kar je potrebno biti pozoren pred namestitvijo neke nove različice pa je, da prenesete različico za določen model z navedeno verzijo modela telefona.

Jiayu G2 gumbi - jodlajodla.si

Kamera in multimedija

Glede na ostale specifikacije bi bilo za pričakovati, da bo tudi kamera dokaj v redu, kar lahko potrdim. Čeprav je v nastavitvah kamere napisano, da je največja velikost 8 megapikslov, je medtem v specifikacijah samega telefona omenjenih 5 megapikslov. Kvaliteta samih fotografij in posnetkov je res bolj na nivoju 5 megapikslov, a kljub temu je za takšno napravo vse skupaj dovolj dobro. Možno je fotografirati tudi s sprednjo kamero z 0,3 megapiksli, z zadnjo pa lahko fotografiramo tudi panoramo in snemamo posnetke v visoki ločljivosti HD. Največja resolucija fotografij je 3264 x 2448 slikovnih točk, kar naj bi tudi potrjevalo, da ima kamera 8 megapikslov.

Jiayu G2 fotografija 1 - jodlajodla.si Jiayu G2 fotografija 2 - jodlajodla.si Jiayu G2 fotografija 3 - jodlajodla.si

Moje mnenje o telefonu

Ob nakupu telefona nisem bil prepričan, če je to zares pravilno dejanje ter da bom dobil res tisto, kar piše v opisu specifikacij. Po dobrem tednu dni sem se le lahko prepričal, da so specifikacije prave, vendar tudi naletel na nekaj težav. Prva težava je bila ta, da sem ponesreči polomil pine pri reži za zgornjo SIM kartico, saj sem želel uporabljati Micro-SIM skupaj z adapterjem, pa je bil le-ta nekoliko prevelik in se vse skupaj ni izšlo. Na srečo je bila na voljo še druga reža in težava posledično odpravljena z zamenjavo na SIM kartico. V spletni trgovini kjer sem napravo kupil so obljubljali tudi polnilnik, ki bo kompatibilen z vtičnicami v kupčevi državi, vendar se tudi pri tem ni izšlo, saj nisem dobil pravega polnilnika. To težavo sem enostavno odpravil z drugim microUSB polnilnikom, še ena možnost pa je s polnjenjem preko računalnika in USB podatkovnega kabla. Pri tem naj vas opozorim, da se preko podatkovnega kabla na računalniku, telefon polni približno 6 ur, prav tako tudi pri priloženem polnilniku (obe možnosti prepuščata le 500 mA toka). Sam polnim telefon s polnilnikom, ki prepušča 1200 mAh in se posledično polni le okoli 3 ure. Po skoraj treh mesecih uporabe telefona še nisem zasledil kakšnega hrošča ali druge napake, upam pa, da bo tako tudi v prihodnje.

Več fotografij telefona si lahko ogledate na Flickru.

2 Responses to Jiayu G2

  1. Pingback: Pregled leta 2013 | jodlajodla´s blog

  2. Pingback: Osvoboditev Androida | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja