Kolobocije s Pesmijo Evrovizije 2013

V sredini zadnjega meseca prejšnjega leta so se na portalu Slovenske nacionalne televizije začeli širiti dvomi o nastopu neke Slovenske glasbene zasedbe na prireditvi za Pesem Evrovizije 2013. Veliko držav, ki so v prejšnjih letih sodelovale na tem dogodku je odpovedalo udeležbo, nekaj celo v zadnjih trenutkih, enaka scena pa se je prav tako zgodila tudi pri nas, saj so se vodilni pri RTV Slovenija o sodelovanju odločili šele pozno popoldne, zadnji dan, ko je bilo potrebno to sporočiti (vir). S tem se je ponovno začela odvijati celotna zgodba, ki jo poznamo iz prejšnjih let, le da so bili tokrat nekoliko prepočasni in jim ni uspelo urediti javnega razpisa za prijavo skladb. Zaradi tega tudi ni bilo nobenega izbora, kot naprimer Ema, ampak so napovedali interno izbiro nekega predstavnika.

Ravno tu pa se celotna zgodba z zapleti in prikritimi stvarmi šele začne, saj ozadje Evrovizije in raznorazni izbori več kot očitno niso ravno poceni. Nacionalka je podatek o tem stanju objavila 23. januarja, ko so želeli povedati, da nimajo dovolj finančnih sredstev za organizacijo izbora in bodo, kot že omenjeno interno izbrali predstavnika. Če se spomnimo izborov prejšnjih let je bilo glasovati možno izključno preko telefonskih naprav, katerih klic ali sporočilo seveda ni bilo brezplačno pa čeprav je to nacionalka. Glede na vse to pa so se tekmovalci delili še v več krogov, da bi iz glasovanja iztržili čimveč prihodkov. Kaj več od tega, kako je možno klicati in drugih podatkov pa navadni smrtnik tako ali tako ni izvedel, saj naj ga v končni fazi to tudi ne bi zanimalo. Kam je šel “priklican” denar, ki ga zagotovo ni bilo malo ni izvedel nihče, bi pa lahko rekli, da so ga porabili za potovanje in priključitev v samo prireditev. S tem se pojavi tudi odgovor na vprašanje kdo sploh financira tovrstne izbore in za kakšne stvari po nepotrebnem zapravljajo denar, pa čeprav naj bi šlo za promocijo Slovenije. Vse skupaj stoji na ljudeh in RTV prispevku, ki je za njih tako majhen, da si lahko privoščijo sodelovanje na Evroviziji, obenem pa povedo da ni finančnih sredstev za izpeljavo nekega izbora, kjer bi potem ljudje odločili katera pesem jim je všeč. Gre se namreč zato, da naj kdor zadeve financira med predstavniki tudi izbira, ne pa da se potem potuhnejo in interno izberejo nekega kandidata. Če se postavimo na realna tla, bi morala biti izbira kandidatov svobodna in bi z glasovanjem izbiral lahko kdorkoli, ali pa naj ukinejo raznorazne oddaje in filme, ki jih gleda le peščica ljudi in uvedejo izbor. Izbrati bi morali med enim ali drugim, torej med oddajami ter filmi ali Evrovizijo, ker sedaj denarja za nek kvaliteten program in vsebino več ne bo. Na tem mestu bi dodal, da se stvari, ki niso dokončno pripravljene ne streže. Vseeno je če se na Pesem Evrovizije 2013 sploh nebi prijavili, saj denarja za lokalno izbiranje predstavnikov ni bilo, povrhu vsega pa bodo ljudje, ki program redno spremljajo še ob vsebino, ki bi jo lahko ponudili.

Kljub vsemu je prvega februarskega dne le prišla novica, da bo Slovenijo na Pesmi Evrovizije 2013 zastopala Hannah, samo skladbo pa bomo lahko slišali malce manj kot dva tedna kasneje. Temu je bilo tako v četrtek, ko smo si na portalu RTV SLO lahko prebrali kaj so na predstavitvi pesmi povedali avtorji, priložen pa je bil tudi triminutni videoposnetek s pesmijo. Še en dokaz nacionalke, da ne znajo ustrezno pripraviti vsebine svojega programa, saj bi predstavitev lahko prenašali na prvem programu, če ljudstvo že ni moglo odločiti o predstavniku, ki bo zastopal našo državo. Na srečo sem kasneje na YouTubu izbrskal nek del celotne predstavitve, ki so ga objavili pri Delu in si lahko pogledal kaj se je pravzaprav tam sploh dogajalo.

Vso temno plat te zgodbe pa so na srečo osvetlili avtorji letošnje skladbe, saj so skupaj končno sodelovali profesionalni glasbeniki, ki so dokazali da v Sloveniji na področju klubske/plesne glasbe kvalitete ne manjka. Naslov pesmi, ki jo poje Hannah je Straight Into Love, pri ustvarjanju pa so sodelovali še Gregor Zemljič, Erik Margan, Marko Primužak in Matija Rodić. Pesem je sicer odlična, a začetni del z Dubstepom mi ni najbolj všeč, saj ne paše v kategorijo komercialne plesne glasbe, poleg tega pa zaenkrat še nisem slišal celotnega Dubstep komada na kakšnem izmed slovenskih radiev. Na srečo čez čas pridejo še druge različice pesmi, ki jih z veseljem pričakujem, upam pa tudi na celotno Dubstep izvedbo.

Hudo konkurenco Sloveniji pa predstavlja Nemčija, ki je izbrala Cascado, saj ima za seboj veliko več oboževalcev. Že sedaj pa napovedujem, da bo njihova skladba Glorious uvrščena med najboljše, tam pa pričakujem tudi Hannah. Je pa res, da sta obe skladbi narejeni glede na lanski trend, ko je zmagala klubska glasba in vprašanje, kakšna bo scena letos. Odločitev bom seveda prepustil tistim, ki bodo o mestih odločali, upam pa, da mi ne bo potrebno prebirati še kakšnih rumenih novic o zapletih s Slovensko zasedbo.

2 Responses to Kolobocije s Pesmijo Evrovizije 2013

  1. Pingback: Evrovizija 2013 | jodlajodla´s blog

  2. Pingback: Pregled leta 2013 | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja