Leto 2010

Tu je zadnji dan v letu 2010, zato bom kakor prejšnje leto opisal kaj se je dogajalo v prispevkih na blogu. Pa začnimo. V januarju je sem naredil kratek pregled takrat zadnje različice Ubuntu, kjer sem opisal katere aplikacije sem zamenjal in jih uporabljal. LMMS oz. Linux MultiMedia Studio je brezplačen program, s katerim lahko izdelamo prav svojo lastno pesem. Sam prispevek je bil namenjen predvsem predstavitvi same aplikacije, s katero na zabaven način lahko naredimo veliko stvari. Čeprav se je zima začela že precej pred 10. januarjem, je končno zapadel prvi sneg. Predvsem zaradi prave izbire svojega prenosnega računalnika sem napisal na kaj je potrebno paziti pri nakupu in v katere kategorije delimo delo katerega bomo upravljali na njem. Kmalu potem, ko je zapadel prvi sneg v letu, pa so prišle tudi prve zimske fotografije. Nova oblika mobilnikov z zaslonom na dotik mi ni dala miru, zato sem si kar kmalu priskrbel telefon Nokia 5530 XpressMusic in na njem uporabljal mobilni brskalnik Opera Mobile 10 beta 2. Malce pred koncem januarja je Mozilla izdala novo različico brskalnika Firefox in sicer 3.6 . Februarja sem zasledil precej zanimivo igro League of Legends, ki je bila izdana že kar nekaj časa pred tem, preden sem začel igrati. Google Buzz je namenjen predvsem kratkim sporočilom, izšel pa je nekaj dni pred tem, ko sem objavil prispevek. Brezplačen in odprtokoden FTP odjemalec FileZilla, nam omogoči prenašanje datotek oz. map iz diska na nek strežnik. Pomlad se je začela prebujati, sneg pa kopneti. Marca sem registriral novo domeno in vse skupaj prestavil na jodlajodla.si, saj se mi domena .info ni zdela najbolj primerna, je pa še vedno možno obiskovati stran preko nje. Google Analytics služi predvsem lastnikom spletnih strani, kateri bi radi spremljali koliko obiska dobijo na svojo stran.


Prišla je tudi zanimiva posodobitev brezplačnega in odprtokodnega paketa za urejanje besedila, predstavitve, preglednice,… OpenOffice 3.2, s katero smo pridobili kup novosti. Za samim preizkusom beta različice brskalnika Opera Mobile, je prišla še končna različica. Aprila je potekala akcija Očistimo Kranj, kmalu zatem pa sem odgovoril na vprašanje kaj je razlika med brskalnikom in iskalnikom. Blog je praznoval 2 leti, kjer je tudi sledila sama statistika. Advanced System Care je odličen program za čiščenje nesnage iz računalnika, to pa je bil tudi prvi prispevek, v katerem so pomanjšanje slike dobile novo obliko. Pomlad je bila že nekaj časa prisotna, tu pa so bile tudi prve pomladne fotografije. Battlefield Heroes je pridobil kar nekaj novosti, izšla pa je tudi nova različica Ubuntu 10.04 LTS. Mozilla Firefox 3.7 alpha 4, GOM Player so bili prvi prispevki v mesecu maju. Prav zatem je postala zanimiva Rubikova kocka, katere še nisem rešil, upam pa da jo bom enkrat v prihodnje. Z našo ekipo smo se udeležili tudi ROBObum 2010, kjer smo spoznali eno izmed novih smeri v “programiranju” robotov. Nokia N900 pa je prvi telefon, ki sem ga dobil na preizkus od podjetja Nokia, za kar se jim še enkrat najlepše zahvaljujem. Kmalu zatem sem izvedel tudi prvo posodobitev telefona, ki je prinesla kar precej novih stvari. Ob koncu meseca sem se udeležil še 10. jubilejnega Županovega teka in pogledal Evrovizijo. Junija je na dom prišel naročeni CD z Ubuntu 10.04 LTS. Primerjal pa sem tudi telefona Nokia N900 in Nokia 5530 in dobil na preizkus model Nokia C5. V juniju sta izšla še WordPress 3.0 in pa Thunderbird 3.0.5 s podporo slovenskemu jeziku. Dobili pa smo tudi zanimiv oglasnik in sicer Diler.si . V juliju me je začela zanimati precej večja oblika slike, kot sem jo vajen in sicer panorama. Firefox 4 beta 1 je bila prva različica novega brskalnika ki izide prihodnje leto. Praznoval sem svoja petnajsta in odkril zanimiv spletni servis za obdelavo slik, Picnik. Na Ubuntu sem namestil XAMPP in posnel postopek, ter Itak! Skrbel za okolje.

V avgustu sem primerjal mobilnika Nokia C5 in Nokia 6151, ter na preizkus dobil model Nokia N97 mini. Slon in Sadež sta izdala Sponzorsko plato, jaz pa sem nabavil nov fotoaparat Nikon Coolpix P100, s katerim sem posnel tudi fotografije iz Uskovnice. IObit Toolbox je še eno orodje za čiščenje nesnage iz računalnika, to pa je bil tudi prvi prispevek v septembru. Čebelo, Kobilico in Metulja pa sem v posamičnih prispevkih tudi predstavil. Smart Defrag je orodje za defragmentiranje nepravilno postavljenih datotek na trdem disku. V začetku septembra se je zaključilo tudi svetovno prvenstvo v košarki, zmagala pa je ZDA. Izšla sta tudi Ubuntu 10.10 beta in pa Firefox 4 beta 6. Preizkusil pa sem tudi telefon Nokia C6. Oktobra sem se spominjal samega poletja, izšel pa je tudi Ubuntu 10.10. Potem sem še enkrat pisal o poletju in pa napisal prispevek o IPTV na računalniku. Ob koncu meseca je izšla tudi nova različica Netbook MeeGo 1.1, poslovil pa se je tudi koornk. V začetku novembra sem najprej pisal o tem kaj za nas sploh prinaša nov digitalni sprejem tv programov in pa preizkusil telefon Nokia E5. Izšla je nova preizkusna različica brskalnika Firefox 4 in sicer beta 7, sam pa sem se podal na čiščenje svoje tipkovnice. Ob koncu meseca pa sem opisal še razliko med programi v Linux in Windows. V tem mesecu, decembru pa sem ustvaril aplikacijo za branje objav iz bloga preko mobilnikov Nokia, potoval v Salzburg in naredil kratek pregled nove preizkusne različice brskalnika Firefox 4 beta 8.

Prispevkov na blogu, sem to leto napisal kar precej. Naj se na koncu še enkrat zahvalim podjetju Nokia za preizkuse telefonov in pa seveda vsem bralcem, ki vas vsebina na blogu zanima. Hvala! 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja