Linus Torvalds: “NVIDIA, *ebi se!”

Pred nekaj dnevi je bil Linus Torvalds gost Aalto Centra za podjetništvo v Otaniemi, kjer je odgovarjal na vprašanja Willa Cardwella in kasneje še občinstva. Celotna tema pogovora je bila Linux, ki ga je Linus izdelal za diplomsko nalogo, danes pa ga uporablja velika večina na svojih mobilnikih. Čeprav je bil razvit za uporabo na računalnikih, lahko rečemo da so mobilne naprave in tablični računalniki trenutno prevzeli njegovo vlogo, verjamem pa, da to ni edino področje, kjer ga bomo lahko spremljali tudi v prihodnje. Če se vrnemo nazaj na računalnik, danes Linux najbolje predstavlja Ubuntu, saj ima ta tudi veliko število uporabnikov, v glavnem pa vsi Linuxaši skupaj nismo deležni takšne podpore, kot konkurenčna operacijska sistema. Govorim namreč o tem, da se Linux vse bolj uveljavlja, izdelovalci strojne opreme pa enostavno ne želijo pomagati skupnosti in razviti gonilnikov, ki bi omogočili prijetnejšo uporabo le-tega. Mislim, da lahko to tudi označimo kot vrh razprave v Otaniemi, saj je Linus povedal nekaj krepkih čez izdelovalca grafičnih kartic in čipov, NVIDIA.

Vrh razprave

Vprašanje, ki mu ga je zastavila poslušalka intervjuja, je najprej podkrepila s svojo zgodbo. Povedala je, da je pred 2 leti kupila nek prenosni računalnik, ki ima 2 grafični kartici, Intel in pa NVIDIA s poznanim čipom Optimus. Na Linuxu je bila celotna stvar nekoliko drugačna, saj je pričakovala, da bo na začetku vsaj malo podpore, ta pa je v celoti prišla nekje pol leta nazaj, kot projekt na GitHubu. Pomislila je, saj je v računalniku čip NVIDIE, zakaj oni ne naredijo gonilnikov, ki bodo dobro delovali, NVIDIA pa se je odzvala le s tem, da oni ne zagotavljajo podpore zanj. Glede na vse to jo je zanimal Linusov komentar. Odgovoril ji je, da točno ve o čem govori in da lahko javno pove, da je bila NVIDIA ena izmed največjih težav, ki so jih imeli z izdelovalci strojne opreme. To pa je zelo žalostno, saj NVIDIA proda veliko čipov na trg Androida, obenem pa je NVIDIA ena izmed najslabših podjetij, katere obravnavajo. Torej NVIDIA, *ebi se! Občinstvo se je seveda začelo smejati, Linus pa je na koncu dodal še, da naj ga ne razumemo narobe, saj nekatera druga podjetja niso nič boljša, glede na njihove pomisleke.

Pa še izrezek iz celotnega videa, ki izpostavi zgornje vprašanje in odgovor:

Moje mnenje

Sam sem mnenja, da mož, ki je Linux izumil najbolje ve, kaj se z njim trenutno dogaja, tako da se z njim močno strinjam. Tudi sam sem imel v preteklosti kar nekaj težav na Linuxu, vendar iz ravno konkurečnega tabora in sicer s tearingom na grafičnih karticah ATI. Upam, da bo Linusov komentar spremenil mnenja mojstrov v podjetjih, ki se ukvarjajo z izdelavo strojne opreme in jim končno dopovedal, da se Linux vse bolj uveljavlja na precej področjih ter, da bo za podporo potrebno poskrbeti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja