Nadgradnja Acer Aspire One 725

Acer Aspire One 725 nadgradnja RAM in SSD - jodlajodla.si

Pred malo manj kot letom dni sem se odločil zamenjati star prenosnik z novim netbookom in v tem času se je izkazalo, da je bila to več kot odlična poteza. Če bi povzel lastnosti, ki sem jih s tem pridobil, bi bila velika večina pozitivna. Glavni razlog takratne zamenjave je bilo počasno delovanje Node.js na Windows 7, saj je zgolj zagon programa trajal nekaj manj kot pol minute. Če bi po vsaki spremembi skripte preizkusil, če se je določena zadeva spremenila, bi večino časa potem le čakal na zagon programa. Verjetno ste se že vprašali zakaj do tega stavka še nisem omenil Linuxa, odgovor na to pa je preprost. Proizvajalec grafične kartice v prenosniku ni imel gonilnikov za Linux na sploh, kljub temu pa je obstajala neka različica, ki jo je pripravila skupnost. Ta je na žalost imela samo 2D podporo, 3D pa ni zajemala. Glede na to, da na prenosniku nisem imel Linuxa pa se je potem Acer Aspire One 725 že v samem začetku spoprijateljil z Xubuntu. Ker sem z netbookom zelo zadovoljen in mi je z njim uspelo izpeljati tudi večje projekte, sem se odločil da ga na(d)gradim in zamenjam najbolj “zaustavljajoče” komponente.

Največje zaustavljanje delovanja sistema je vsekakor predstavljal disk, saj s svojimi 5400 obrati na minuto ni povsem uspešno sledil dvojedernemu procesorju AMD Fusion C-70, ki premore 1 GHz. Odločil sem se ga nadomestiti z SSD oziroma negibljivim diskom v velikosti 120 GB, proizvajalca Crucial. Crucial M500 je sodeč po testih pokazal največjo zmogljivost za SATA II, povrhu pa ima še ugodno ceno. Pomnilnika (RAM) je bilo vedno dovolj in nikoli nisem doživel hladnega tuša, da bi zaradi tega počakal operacijski sistem in bi vse skupaj zmrznilo. Razlog nakupa pomnilnika je v tem, da se ustvari karseda malo zapisov in branj iz diska ter se začasne datoteke shranjujejo v RAM. Čeprav naj to ne bi bil problem pri novejših SSD diskih se kljub temu obrabljajo bralni in zapisovalni cikli, ki se jih ob pametni uporabi lahko zmanjša na minimum in ima disk tako daljšo življenjsko dobo. Prav tako sem vzel tudi Crucialov pomnilnik s 4 GB, ki teče pri 1333 MHz.

Nadgradnjo sem se odločil pričeti s pomnilnikom, saj se najboljše stvari vedno prihrani za konec. Dostop do vseh komponent zapirajo le ena vrata, ki se nahajajo na spodnji strani netbooka. Najprej je potrebno odstraniti baterijo, nato pa enostavno odvijačiti en vijak ter potisniti del plastike v nasprotni smeri baterije. Odpre se pogled na skoraj vse komponente, ki sestavljajo netbook. Na voljo je ena reža za pomnilnik, zato se najprej odstrani že nameščeno ploščico. To se stori s preprostim odmikom ročic, ki držita pomnilnik. Posledično RAM kar od sebe skoči v napol pokončno lego, zato se ga enostavno vzame ven iz reže. Namestitev novega pomnilnika je nekoliko zahtevnejša, saj ga je potrebno pravilno poravnati in uporabiti nekoliko več sile, ker se sicer ne vsede v režo. Ko je pomnilnik popolnoma v reži, se ga le še potisne proti dnu. To je tudi celoten postopek zamenjave.

Acer Aspire One 725 nadgradnja RAM pomnilnika - jodlajodla.si

Če bi moral izbirati med tem katero komponento je lažje nadomestiti, bi vsekakor izbral naslednjo. Zamenjal sem še disk, ki je v ohišje privijačen z dvemi vijaki. Te je potrebno najprej odvijačiti, nato pa nekoliko pritisniti na disk in ga potisniti proč od konektorja. V pomoč pri odstranitvi diska iz ohišja je prozoren del na držalu diska. Disk se iz držala odstrani tako, da se najprej odvijači vijaka na obeh straneh, nato pa je potrebno paziti  na pravilno postavitev SSDja. Nov disk se privijači v držalo, v ohišje pa se ga vgradi tako, da se vanj najprej položi predel z vijaki, šele nato predel s konektorjem. V mojem primeru je višina diska 7 mm, prejšnji disk pa je meril 9 mm. Zaradi tega si je pri pritrjevanju na konektor potrebno pomagati z izvijačem, saj sicer ni mogoče dovolj dvigniti diska. Po priklopu je potrebno le še privijačiti držalo diska na ohišje in nadgradnja je končana. Za priklop netbooka zapremo še zadnja vrata in vstavimo baterijo. Po vklopu netbooka je priporočljivo pritisniti F2, ki vodi v BIOS. Tam preverimo, če podatki o nadgrajenih komponentah držijo in nadgradnja je opravljena.

Acer Aspire One 725 nadgradnja SSD - jodlajodla.si

Nakup komponent sem tokrat opravil pri Topsolutions in sem izredno zadovoljen tako s ceno, kot tudi dostavnim časom. Za malce manj kot polovični znesek netbooka sem opravil zelo opazno pohitritev. Nalaganje operacijskih sistemov Xubuntu 13.10 in Windows 7 traja približno 20 sekund, odpiranje programov pa je znatno hitrejše. Dejansko se večina programov odpre takoj po kliku brez kakršnegakoli čakanja. V kolikor se odločate za nadgradnjo svojega netbooka ali prenosnika, vam vsekakor najprej priporočam zamenjavo navadnega diska z negibljivim diskom ter povečanje kapacitete pomnilnika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja