AKG K512 MKII

AKG K512 MKII - jodlajodla.si

Pred mesecem dni sem ugotovil, da mi stare slušalke z mikrofonom občasno delujejo le na levo ali desno slušalko. Ker se je to dogajalo vse pogosteje, sem se odločil, da se prvič rokujem z malce boljšimi in naprednejšimi slušalkami, ki so namenjene predvsem glasbenim entuziastom. In tako se je pričelo odločevanje kaj izbrati, predvsem katero znamko ter ceno, ki bi upravičevala zmogljivost slušalk. Po branju različnih opisov na spletu, sem v ožji izbor postavil znamke AKG, Sennheiser, Pioneer in Sony. Gledal sem predvsem na to, da znamka za določeno ceno ponuja največ in da ne bom vzel nekih povprečnih slušalk, ki bi jih iz Kitajske verjetno dobil za slabih 10 €. Ker je to na našem trgu rang slušalk, ki stanejo večinoma okrog 20 €, z izjemo Sennheiserjevih HD201, sem se bil primoran oddaljiti za dvakratnik omenjenega zneska in povsem na slepo mi je uspelo dobiti AKG K512 MII. To pomeni, da si opisa slušalk pred nakupom sploh nisem ogledal, niti jih na spletu v Sloveniji niso nikjer ponujali, temveč sem se o njih pozanimal v trgovini, kar bi lahko bilo nekoliko tvegano.

Gre za precej večje slušalke, kot sem jih bil vajen prej, saj te pokrijejo celoten uhelj in dobro zadušijo zunanji zvok. Od tega je seveda odvisna tudi glasnost glasbe, vendar vam nikakor ne priporočam pretiravanja, prvič zato, ker si lahko poškodujete sluh, drugič pa zaradi tega, ker bi v nasprotnem primeru poslušali glasbo pri 109 dB. Oblika slušalk je enostavna, so precej lahke in se dobro držijo na glavi. Teža slušalk brez kabla je 200g, dolžina kabla pa znaša 2,5 metra in deluje precej šibko – to je tudi ena izmed stvari, ki me motijo. Slušalke imajo 3,5 milimetrski konektor, ki se uporablja na večini elektronskih naprav (računalniki, telefoni, tablični računalniki, …), dodan pa je tudi 6,3 milimetrski  pretvornik, ki pride prav ob priklopu na mešalko.V kolikor bi večkrat prenašal slušalke naokrog, bi to imelo nekoliko večji vpliv, vendar verjamem, da pri takšnih slušalkah izgled še ne odraža dejanskega stanja. Namesto enega statičnega okvirja slušalk, sta na voljo kar dva okvirja – statični in dinamični. Zgornji skupaj drži obe slušalki, spodnji pa se prilagaja glede velikosti vaše glave in omogoča lažje pritrjevanje slušalk ter onemogoča zdrs slušalk iz glave. Spodnji, dinamični okvir zna biti malo moteč ob daljšem nošenju, to pa je druga in tudi zadnja stvar, ki me pri slušalkah moti.

AKG K512 MKII zgoraj - jodlajodla.si

Model K512 MII ponuja popoln bas in čiste visoke tone. Največja vhodna moč je 200 mW, vhodna impedanca pa meri 32 ohmov. Glede na preizkus različnih zvrsti glasbe predvidevam, da skoraj vse zvrsti obvlada in jih predvaja brez kakršnihkoli težav. V mojem primeru zvenita lepo tako elektronska, kot tudi narodnozabavna glasba. Napram drugim slušalkam se pri 50% glasnosti bas občutno sliši, to pa nikakor ne vpliva na preostanek drugih tonov, ki so prav tako poudarjeni. Omenil bi še, da se pri večjem nivoju glasnosti iz slušalk sliši zvok tudi v preostali prostor, kar bi znalo biti moteče za preostale ljudi, če se nahajate v tihem prostoru.

Menim, da so slušalke vredne tega denarja in so razen prej omenjenih slabih stvari ene izmed najboljših v tem cenovnem rangu. V kolikor ste pred nakupom slušalk in imate omejena sredstva za nakup le-teh, vam jih zelo priporočam, v nasprotnem primeru pa za nekaj dodatnih cekinov dobite že skorajda profesionalne slušalke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja