Oddaljen dostop do Linuxa z xrdp in X11rdp

xrdp in X11rdp - jodlajodla.si

Velikokrat se zgodi, da kdaj potrebujemo narediti kakšno opravilo na svojem računalniku, pa nismo v njegovi neposredni bližini, kljub temu pa potrebujemo vse skupaj opraviti. V zadnjih letih se sicer uveljavlja praksa, da je računalnik ves čas prižgan, ne glede na to ali se uporablja ali ne, vendar ta trenutek opustimo to temo in se raje posvetimo našemu opravilu. Imamo torej računalnik na katerem je naložen operacijski sistem, ki temelji na Linuxu s prikazovalnim strežnikom X, ki služi prikazovanju grafičnega vmesnika in je seveda povezan na splet. Kjer se trenutno nahajamo pa nam je na voljo računalnik z operacijskim sistemom Windows, ki ima prav tako dostop do spleta, vendar nima nameščenega želenega programa ali pa nimamo dostopa do neke datoteke, ki bi jo radi uporabili oziroma uredili. V tem primeru se še ne moremo povezati na naš računalnik, saj nanj prej potrebujemo namestiti še xrdp in X11rdp, ki nam bosta omogočila oddaljen dostop. Tega se oddaljeno ne da storiti, razen če imamo dostop do računalnika preko kakšnega drugega protokola, zato sem pripravil kratek vodič, kateremu je najbolje slediti preden se pojavi prej omenjena situacija.

xrdp je odprtokodni RDP (Remote Desktop Protocol – protokol oddaljene povezave) strežnik, katerega cilj je zagotoviti popolno povezovanje in kasneje upravljanje računalnika preko oddaljenega RDP programa. Poleg drugih bo najboljši primer programa kar iz Windowsov, ki omogoča povezavo na oddaljeni računalnik ter poskrbi za skoraj popolno uporabniško izkušnjo, v katero štejemo operiranje s sistemom in vnos podatkov. xrdp sicer ne zahteva namestitve X11rdp, saj se privzeto povezuje na lokalni VNC (Virtual Network Computing – virtualno omrežno računalništvo) strežnik, razlika med RDP in VNC pa je v tem, da je RDP razvil Microsoft, medtem ko je VNC odprtokoden, oba pa seveda uporabljata različne načine prikazovanja grafike. X11rdp pa je vmesnik, ki ga bomo uporabili namesto VNC, saj ga dobimo v namestitvenem paketu in ga je enostavneje skonfigurirati.

Namestitev xrdp in X11RDP

Postopek namestitve sem izvajal na Lubuntu 13.10, zato je tudi vodič namenjen distribucijam, ki temeljijo na Debianu, torej Ubuntu in ostali. Za kakršnekoli napake storjene z napačno uporabo tega vodiča ne odgovarjam!

Za začetek odprimo ukazno vrstico in namestimo xrdp:

$ sudo apt-get install xrdp

Po uspešni namestitvi potrebujemo še X11rdp, da pa ne bomo po nepotrebnem izgubljali časa z ročno namestitvijo in grajenjem vseh paketov, bomo prenesli skripto, ki bo skoraj vse delo opravila namesto nas. Ta je trenutno namenjena le distribucijam, ki temeljijo na Debianu, vendar ni nujno, da bo po namestitvi vse skupaj delovalo brez težav. V ukazno vrstico vnesemo ukaz:

$ wget https://github.com/scarygliders/X11RDP-o-Matic/archive/master.zip

Preden nadaljujemo, je pametno arhiv postaviti na neko mesto, ki nas kasneje ne bo oviralo, sam sem izbral kar mojo domačo mapo. Nadaljujemo z razpakiranjem našega paketa, ki za nas vsebuje dve pomembni datoteki ter se nato postavimo v odpakirano mapo.

$ unzip master.zip
$ cd X11RDP-o-Matic-master

Na voljo imamo več načinov namestitve X11rdp. Izbrali bomo najhitrejšega, ki nas ne sprašuje za dodatne informacije med samim postopkom, opozoriti pa vas moram, da skripta v ozadju prenaša, gradi in namešča pakete, ki so potrebni za delovanje. V kolikor imate malce počasnejši računalnik, vam predlagam, da skripto zaženete ob vaši odsotnosti, če pa je vaš računalnik med hitrejšimi, pa to ni potrebno. Namestitev sedaj kar izvedemo:

$ sudo ./X11rdp-o-matic.sh --justdoit

Ko nas bo skripta opozorila, da je uspešno zaključila namestitev, lahko nadaljujemo z nastavljanjem naše konfiguracijske datoteke, katero bo za nas pripravila druga skripta. Skripta nas bo vprašala v katere uporabniške račune se preko xrdp lahko prijavimo, zato jih ustrezno izberemo in potrdimo nastavitev konfiguracije.

$ sudo ./RDPsesconfig.sh

Sedaj bi vam xrdp in X11rdp morala delovati brez težav, vendar ne uporabnikom Lubuntu 13.10. Zaradi odstranitve nekaterih paketov, ki so potrebni za zagon seje, vas bo po prijavi v xrdp pričakal le črn zaslon z miškinim kurzorjem, zato sledite dodatnim navodilom. Če uporabljate kakšno drugo distribucijo kot Lubuntu 13.10, potem nadaljnjih navodil ne upoštevajte.

Pomaknite se v mapo v katero želite prenesti paket, ki ga potrebujemo za zagon seje preko xrdp. Nato ga prenesemo:

$ wget http://hr.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/l/lubuntu-default-settings/lubuntu-default-settings_0.31_all.deb

Paket moramo še razpakirati in prenesti ključno datoteko med ostale izvedljive programe na našem sistemu. V mapi, kjer se nahaja naš paket bomo ustvarili podmapo “temp”, ki bo vsebovala želeno datoteko.

$ sudo dpkg-deb -x lubuntu-default-settings_0.31_all.deb ./temp
$ sudo cp temp/usr/bin/startlubuntu /usr/bin/

xrdp bi moral pričeti delovati tudi na Lubuntu 13.10, vendar naj vas opozorim, da smo z dodatnim postopkom le obšli nov način zagona seje in namestili starega. Predvidevam, da bo deloval vsaj še s to različico, ni pa jasno zakaj so razvijalci to datoteko za zagon seje odstranili. Na koncu gre zahvala scarygliders za skripto X11RDP-o-Matic in pa Joeu za postopek, kako urediti delovanje xrdp na Lubuntu 13.10.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja