Windows 8.1

Windows 8.1 - jodlajodla.si

Pred letom dni je izšla nova različica Windowsa, ki je po sedmici predstavljala nekaj povsem novega in drugačnega. Osmica je s svojim prenovljenim izgledom ter nekaj novimi funkcijami obenem zanetila tudi ogenj med privrženci Microsoftovega operacijskega sistema, kar je delno upošteval tudi Microsoft sam, a večine želj na žalost privržencev niso uresničili. In leto po izidu osmice je tu Windows 8.1, ki sicer prinaša nekaj novosti in izboljšav, večinoma pa smo stvari vajeni že iz prejšnje različice. Sam sem osmico naložil šele pred mesecem dni in opazil napredek, ki so ga pripravili Microsoftovi razvijalci, poleg tega pa sem v pričakovanju starega Starta, ki so ga napovedovali novičarski portali v 8.1, imel v mislih že novo različico. Seveda iz teh govoric ni bilo nič saj je mesto za iskanje programov in datotek sedaj v Metrojevi preobleki, ki je bila ob izidu deležna precejšnjih kritik. Kljub vsemu se mi to ne zdi slaba poteza Microsofta, saj je uvedba enakega vmesnika na vse operacijske sisteme pametna odločitev, ker se uporabnik ne potrebuje vedno navajati na drugačen koncept upravljanja naprave. Vsem ki zaradi razloga, da vam nov Start ne ustreza, ne želite nadgraditi na 8.1, predlagam da na stari Start pozabite, ker tudi nov ni nič slabši od tistega, povrhu pa obstaja še lep nabor programov, ki omogočajo funkcionalnosti Starta.

Prva stvar, ki je opazna pri Windows 8.1 je zagotovo hitrost nalaganja in izklapljanja operacijskega sistema, na voljo pa je tudi možnost takojšnjega vpisa v namizje, brez prikazovanja Starta. V kolikor zaklenemo sistem, se nam odslej prikaže naše ozadje, ura in obvestilne ikone, za prijavo pa si lahko nastavimo PIN in slikovno geslo, ki je v prvi vrsti namenjeno napravam z zaslonom na dotik. Prenovljen je tudi raziskovalec, ki ima ti. ribbon vmesnik, sledi pa mu še upravitelj opravil, ki končno vsebuje tudi nekatere nastavitve, ki so bile v prejšnjih različicah skrite. Pohvaliti gre tudi lep prikaz prenosa podatkov na pomnilniške medije, pa tudi Internet Explorer je precej napredoval odkar sem ga nazadnje uporabljal. Ena izmed stvari, ki me najbolj moti pa je prijava v Windows Live račun, saj ne potrebujem storitev kot je SkyDrive, poleg tega pa ob namestitvi nastavi še neko čudno uporabniško ime, kar je nekoliko nerodno, če želiš v lokalnem omrežju dostopati do vsebine na disku.

Nadgradnja in uporabniška izkušnja

Napram nadgradnji Ubuntuja 13.10, je bila nadgradnja iz Windows 8 na Windows 8.1 prava mora. Že v samem začetku sem imel težave z Windows 8, ker mi je pri posodabljanju ves čas kazalo 0 % napredka, pa tudi v upravitelju opravil ni bilo zaznati večje uporabe mreže, v bistvu pa so se posodobitve prenašale. Podobna zgodba je bila tudi pri nadgradnji, saj mi je Windows v začetku nekajkrat javil, da zaradi neznanega razloga ne more začeti s prenašanjem 8.1, a se je po nekaj poizkusih le premislil in pričel. Nekaj več kot 3 GB podatkov je prenašal približno 5 do 6 ur, nato pa je sledila še nadgradnja, ki je trajala približno tri ure. Med postopkom se je računalnik velikokrat ponovno zagnal, na koncu pa je operacijski sistem zahteval še nekaj uporabniških podatkov, med drugim tudi prijavo v Windows Live račun. Na srečo sem našel postopek, kako se prijavi izogniti in se enostavno prijavil v svoj star račun. Po nadgradnji je sistem deloval brez težav, namestil sem le še najnovejše gonilnike in sistem je bil pripravljen za delo.

Nad Windows 8.1 sem kar navdušen, res je da ima nekaj pomanjkljivosti, ki se jih občasno opazi, vendarle pa se mi zdi, da Microsoft nadaljuje svojo pot v pravi smeri.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja