Nokia Lumia 610

Nokia Lumia 610 - jodlajodla.si

Nokia Lumia 610 je še ena izmed mobilnih naprav Nokijine Lumie prve generacije. Čeprav so vsi telefoni razen 510, ki je skoraj enaka 610, boljši od teh dveh modelov, slednji prikaže na kakšnih napravah lahko brez težav teče tudi Windows Phone. Sam sem imel to srečo, da se je ravno v času preizkusa pojavila posodobitev na Windows Phone 7.8, tako da imam malce več informacij glede poganjanja izboljšanega sistema na malo slabšem modelu Lumie. Glede na prejšnja modela Lumie (710 in 800), ki sem jih testiral se je tudi 610 izkazala več kot odlično, le da ima nekaj manjših pomanjkljivosti.

Strojna oprema

Kot sem že omenil, je napram ostalim boljšim modelom 610 nekoliko slabša kar se tiče samega procesorja in pomnilnika, saj ima 800 MHz procesor in 256 MB pomnilnika RAM, kar pa se tiče masovnega pomnilnika pa je še vedno konkurenčna, saj ga ima 8 GB. Kot tudi pri ostalih modelih te generacije, pomnilnika ni možno dopolniti z zunanjo pomnilniško kartico. Kapaciteta baterije je 1300 mAh, polnimo pa jo lahko preko računalnika z USB kablom oziroma preko priloženega adapterja za električno omrežje, pravtako z USB kablom. Velikost zaslona meri 3.7″, pod njim pa najdemo tri standardne tipke – nazaj, Start in tipko za iskanje. Na ohišju se nahajajo štirje gumbi, za upravljanje glasnosti, zaklep in odklep ter fotografiranje. S telefonom se lahko povezujemo na brezžična omrežja, omogoča pa tudi Bluetooth, ki ga med drugim lahko uporabimo tudi za prenašanje datotek med napravami. To lahko storimo z nadgradnjo na Windows Phone 7.8, namestiti pa je potrebno tudi namensko Nokiino aplikacijo.

Nokia Lumia 610 gumbi in priključki - jodlajodla.si

Uporabniški vmesnik in aplikacije

S posodobitvijo na Windows Phone 7.8 so se stvari na začetnem zaslonu nekoliko spremenile. Sedaj je možno gradnike spremeniti na tri velikosti – majhno, srednjo in veliko, kar nam pomaga pri uporabi prostora. To pomeni, da obenem lahko vidimo več informacij in hitreje dostopamo do aplikacij. Sam vmesnik je zelo enostaven za uporabo, na telefonu pa so nameščene tudi najosnovnejše aplikacije, ki jih povprečen uporabnik potrebuje. To so brskalnik, e-poštni pregledovalnik, urejevalnik dokumentov Office, glasbeni predvajalnik in druge, če pa želimo namestiti še kakšno drugo aplikacijo ali igro, pa nam je na voljo Windows Phone Marketplace. Ena izmed omenjenih pomanjkljivosti, ki se pojavi pri 610 je, da zaradi manjše velikosti pomnilnika RAM ne moremo namestiti določenih aplikacij iz trgovine, vendar naj vas to ne skrbi preveč, saj je takšnih le nekaj.

Nokia Lumia 610 Windows Phone 7.8 - jodlajodla.si

Kamera in multimedija

Ker telefon spada v nižji cenovni razred pa je temu primerna tudi kamera, ki ima 5 megatočkovnih pik in omogoča snemanje pri ločljivosti VGA – 640 x 480 slikovnih pik. Največja resolucija slik je 2592 x 1944 megapikslov, ima pa še LED bliskavico in štirikratno digitalno povečavo. Za čiste fotografije in posnetke poskrbi samodejni fokus, privzeti format za zapisovanje fotografij je JPG, za posnetka pa MP4. Multimedijo na računalnik lahko prenesemo s pomočjo programa Zune, v katerem lahko nastavimo tudi shranjevanje in izmenjavo fotografij, posnetkov in glasbe. V Windows Phone do nedavnega ni bilo možno preprosto nastaviti zvonenja na nek glasbeni izrezek, le v primeru, da je bil le-ta dolg okoli 30 sekund, bil v točno določenem formatu in imel kot zvrst glasbe nastavljeno zvok zvonjenja. Nokia je pred nekaj časa izdelala namensko aplikacijo, s katero si lahko pomagamo in namesto prej omenjenega postopka, to storimo zelo enostavno na samem telefonu, vse kar potrebujemo pa je skladba, ki jo želimo nastaviti za ton zvonjenja. Aplikacija se imenuje Ringtone maker in je brezplačno na voljo na Windows Phone Marketplaceu.

Nokia Lumia 610 fotografija - jodlajodla.si Nokia Lumia 610 fotografija 2 - jodlajodla.si Nokia Lumia 610 fotografija 3 - jodlajodla.si

Moje mnenje o telefonu

Nad tako tekočim delovanjem telefona z Windows Phone 7.5 sem bil enostavno presenečen, saj mislim, da konkurenčni operacijski sistemi pri takšni strojni opremi ne bi zmogli takšnega tempa. S posodobitvijo na Windows Phone 7.8 to še vedno drži, vendar se pojavijo občasni zapleti, katere se da sicer enostavno in hitro rešiti, s pomočjo zaklepa in odklepa telefona. Pripravljenost telefona je bila vse od enega pa do treh dni, odvisno od same uporabe, pri povprečni uporabi pa je baterija zdržala brez težav več kot dva dni.

Več fotografij si lahko ogledate na Flickru. Telefon mi je v preizkus posodilo podjetje Nokia Slovenija, za kar se jim zahvaljujem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja