Samsung M3

Samsung M3 - jodlajodla.si

Samsung M3 je zunanji trdi disk s podporo standardu USB 3.0 in je majhen ter lahek, zaradi česa ga je možno brez težav prenašati med napravami. Ne potrebuje zunanjega napajanja, obstajata pa dve različici in sicer 500 GB in 1 TB. Sam si lastim različico s 500 GB in sem z njo kar zadovoljen, saj zunanji disk ne zasede veliko prostora in ima kar lepo hitrost prenosa podatkov. Priključenega imam na Raspberry Pi in je odličen pripomoček tako za shranjevanje podatkov, kot fotografij, glasbe in filmov.

Splošno o disku

V notranjosti ohišja se sicer skriva Seagateov disk na katerem se nahaja programska oprema namenjena zaščiti in kriptiranju podatkov, poleg tega pa je z njo možno nastaviti tudi izdelavo varnostnih kopij. Na žalost zame ta predel diska ni bil kaj dosti uporaben, saj je na voljo le za operacijski sistem Windows, zato sem zadeve izbrisal že ob prvem formatiranju. Oblika diska je kompaktna, tako da disk zlahka spravimo v torbo in ne zasede tako veliko prostora, zato ga v primeru uporabe stacionarnega računalnika lahko s priloženim kablom povežemo na USB vhod na zadnji strani in ga namestimo kar na samo ohišje računalnika, v kolikor nam seveda ta to dopušča. Na ohišju se nahajata še lučka, ki nas opozarja na prenos ali branje podatkov in pa reža kamor priključimo MicroUSB 3.0 kabel.

Samsung M3 Kabel in disk - jodlajodla.si

Hitrost in dostopnost diska

Zanimalo me je kakšna je povprečna hitrost branja in prenosa podatkov na disk ter dostopni čas. Vse skupaj sem izvedel z netbookom Acer Aspire One 725, ki ima USB 3.0 priključek in priklopil zunanji trdi disk ter pognal takoimenovani “Benchmark” oziroma preizkus naprave. Zagnal sem aplikacijo “Disks” (diski), ki ima prej omenjeno možnost, celoten preizkus pa je potekal na operacijskem sistemu Xubuntu 12.10. Pričakoval sem sicer večjo hitrost od dobljene, nato pa sem disk preklopil še na USB 2.0 in rezultati so bili enaki. Lahko rečem samo, da mi je to dokaj zanimivo, rezultati pa so naslednji. Velikost vzorčne datoteke sem nastavil na 10 MB, povprečna hitrost branja pri 100 vzorcih je 87 MB/s, hitrost pisanja pod enakimi pogoji 152,7 MB/s in pa povprečna dostopnost diska 17,53 ms pri 1000 vzorcih.

Samsung M3 Benchmark - jodlajodla.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja