Jolidrive in Joli OS

Jolidrive - jodlajodla.si

Že dalj časa sem se spraševal, če obstaja kakšna storitev, ki bi omogočala uporabo vseh spletnih servisov na enem mestu in odkril sem jo povsem naključno. Glede na to, da je na voljo na stotine servisov, ki omogočajo vsak svojo funkcijo po kateri so prepoznavni, pa imajo vsi slabo stran na katero smo že precej navajeni. To je registracijsko in prijavno okence, katerega moramo izpolniti za uporabo večine priljubljenih spletnih servisov, le nekaj pa jih omogoča prijavo preko drugega servisa. Recimo da povprečni uporabnik spleta uporablja 2 storitvi, malce bolj “napredni” pa še kakšno več. In ponovno smo pri prijavljanju v servise, ki jih lahko rešimo z raznimi vtičniki, a še vedno nimamo vse vsebine na enem mestu. Ravno ti dve težavi pa rešuje Jolicloud, ki nam omogoča Jolidrive in pa Joli OS.

Jolidrive

Spletne aplikacije potrebujejo vsaka svoj prostor za uporabo, kar prinese to, da moramo imeti odprtih več oken ali zavihkov ter za različne zahteve med njimi preklapljati. Jolidrive ponuja uporabo priljubljenih aplikacij znotraj enega okna, poleg tega pa se v samo stran tudi integrirajo. Za uporabo storitve se moramo registrirati, obstaja pa tudi možnost prijave s Facebookom. Na prvi strani se nam odpre zaganjalna plošča na kateri se nahajajo bližnjice do aplikacij, nekatere so integrirane v Jolidrive, druge pa ne, zaradi česar se nam odprejo v novem oknu/zavihku. Odpremo si lahko še pomožni meni, ki služi temu, da lažje in hitreje dostopamo do integriranih aplikacij, na vrhu pa lahko izbiramo še med oknom s kontakti in nastavitvami. V kolikor želite uporabljati okno s kontakti pa se morate prijaviti s Facebookom, saj druge možnosti zaenkrat še ni. Nad zaganjalnikom se nahaja še iskalno okno s katerim lahko iščemo po nameščenih aplikacijah in aplikacijah, ki se nahajajo v aplikacijskem središču. Če razvijalcem želimo kaj sporočiti se poleg iskalnega okenca nahaja še gumb za povratne informacije, desno od tega pa naš avatar preko katerega se nam odpre možnost za odjavo.

Storitev je brezplačno na voljo tukaj, če pa uporabljate Chromium oziroma Chrome, pa si jo lahko namestite kot dodatek.

Joli OS - jodlajodla.si

JoliOS

V namen uporabe Jolidrive kot operacijski sistem, pa so razvijalci izdelali tudi samostojen operacijski sistem, ki ga lahko uporabite za svoje spletne aktivnosti. OS je sicer dodelana predelava Ubuntuja, a ima kljub temu še lepo število hroščev, glavno pa je, da je uporaben in se ne sesuva. Kaj nam ta operacijski sistem sploh nudi? Poleg same avtorizacije v sistem je zadeva skoraj enaka Jolidrive, le da lahko nameščamo aplikacije in programe na naš sistem in jih uporabljamo kot ločene storitve. V glavnem je namesto ozadja sistema odprt brskalnik, ki temelji na Chromiumu in v njem teče Jolidrive. Nad brskalnikom je še vrstica s sistemskimi opravili in opozorili ter ura. Kot ločene storitve lahko poganjamo vse programe (brskalniki, urejevalniki slik, …), ki so na voljo za Linux, še vedno pa se v brskalniku, ki teče v ozadju, izvajajo zagnane aplikacije. Razlika z Jolidrive je še, da lahko dostopamo do lokalnih datotek, ki jih imamo na disku, imamo pa še nastavitve v zvezi s samim operacijskim sistemom.

Trenutna različica je 1.2, več o glavne lastnosti in povezavo za prenos pa najdete tukaj. Namestitev lahko izvedete preko operacijskega sistema Windows ali pa samostojno, tako kot vsak drug sistem.

Joli OS Mape in datoteke - jodlajodla.si Joli OS Brskalnik - jodlajodla.si

Mnenje

Aplikacija je enostavno odlična. Zaenkrat vidno še ne ponuja vsega, kar bi pričakoval, vendar menim, da bo s časom na voljo še več stvari, ki se bodo integrirale s samim okoljem. Točno takšno stvar bi se moralo uvesti v izobraževalne ustanove, saj bi se namesto čakanja nalaganja operacijskega sistema vanj le prijavil, ob koncu dela pa odjavil, brez da bi bilo računalnik potrebno izklopiti. Še en velik plus, ki ga vidim pri uporabi te aplikacije je, da bi bili podatki v primeru slučajnega izpada električnega omrežja shranjeni za vsakega uporabnika in ne bi bilo težav s kakšno izgubo datotek. Glede na to, da je operacijski sistem namenjen predvsem netbookom, bi vseeno pričakoval, da se aplikacije odpirajo znotraj zaganjalne plošče, ker odpiranje v drugem brskalniku povsem zmoti izgled samega sistema.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja