Nokia Lumia 710

Nokia Lumia 710 je hiter pametni telefon z operacijskim sistemom Windows Phone 7.5, kamero s 5 milijoni slikovnih točk in pa lepo obliko. Windows Phone prinaša kar nekaj sprememb na področju mobilnih operacijskih sistemov, prvo kar lahko opazimo je popolnoma drugačen vmesnik od ostalih, saj ima le en začetni zaslon in pa meni z aplikacijami. Posebnost pri mobilnikih z Windows Phone je, da morajo imeti 3 tipke – nazaj, Start in pa iskanje. Te pripomorejo k hitrejši uporabi telefona ter iskanju informacij.

Strojna oprema in zunanjost

V notranjosti telefona se skriva 512 MB bralno-pisalnega pomnilnika in 8 GB masovnega pomnilnika, na katerega je mogoče shranjevati fotografije, glasbo, posnetke, …, ki pa ga ni mogoče razširiti z dodatnimi karticami (naprimer microSD). Za pripravljenost telefona skrbi baterija s 1300 mAh, katere porabo lahko natančno spremljamo preko uporabniškega vmesnika, polniti pa jo je mogoče s polnilcem ali USB kablom, ki ga priklopimo v računalnik. S telefonom se lahko povezujemo na brezžična omrežja. Nokia Lumia 710 ima ClearBlack zaslon na dotik v velikosti 9,4 cm in pa 6 tipk, 3 od teh so “Windows tipke”, preostale tri pa za zviševanje, zniževanje nivoja glasnosti in pa fotografiranje. Na voljo sta priključka za prenos datotek oz. polnjenje baterije, microUSB in pa za poslušanje glasbe, standardni 3,5 mm TRS. Pokrovček na zadnji strani telefona je možno sneti, pod njim pa se skrivata prostor za baterijo in microSIM kartico.

Uporabniški vmesnik in aplikacije

Windows Phone 7.5 ima en začetni zaslon, na katerega lahko pripnemo različne ploščice, ki se povezujejo z določenimi aplikacijami. Te nam lahko sporočajo tudi status določene zadeve, kot so naprimer število zgrešenih klicev, število SMS in e-poštnih sporočil ali pa kakšno je trenutno vreme in pa temperaturo. Gre namreč zato, da želene informacije pridobimo na karseda hiter način. Najpogosteje uporabljene ploščice so privzeto že na začetnem zaslonu, v primeru, da bi radi imeli še kakšno, pa jo lahko dodamo preko aplikacije ali pa menija. Dodatne aplikacije je možno prenesti preko trgovine, kjer najdemo veliko število tako brezplačnih kot plačljivih stvari. Nokia Lumia 710 ima že prednameščeno aplikacijo App Highlights (izpostavljene aplikacije), preko katere si lahko ogledamo predstavljene in izbrane aplikacije, igre ter aplikacije za začetek. Slednje pridejo prav, če operacijski sistem ali telefon uporabljamo prvič in ne vemo kaj bi namestili.

Poleg vseh drugih aplikacij, pa svoje ponuja tudi Nokia, teh je kar veliko, izpostavil bom tiste najbolj zaželene iz strani uporabnikov. To so Nokia Maps, Nokia Drive, Network Setup, TuneIn Radio, Creative Studio in Camera Extras. Windows Phone 7.5 ni preveden v slovenščino, nastaviti pa je možno prikaz slovenskih imen dni in mesecev. Pravtako ni možno najti slovenske tipkovnice, namesto te pa si za uporabo šumnikov lahko nastavimo češko.

Multimedija in Zune

Aplikacija za predvajanje glasbe in videoposnetkov se imenuje Zune, medtem ko fotografije in posnetke, ki smo jih posneli sami lahko pregledujemo preko druge aplikacije Pictures (fotografije), obe pa sta prednaloženi. V predvajalniku Zune lahko poslušamo glasbo ter radio in gledamo posnetke, najdemo pa še eno kategorijo in sicer podcasts (podcasti), katera nam pride prav, če spremljamo kakšne glasbene ali video serije. V drugih predelih aplikacije najdemo še zgodovino predvajanih stvari, zadnje dodane glasbene/video datoteke in pa dodatne aplikacije, ki se uporabljajo v zvezi s predstavnostnimi datotekami, ena izmed teh je tudi Nokia Music. Glasbo nam aplikacija razvrsti glede na izvajalca, albume, skladbe, predvajalne sezname in zvrsti. Lahko jo predvajamo po vrsti ali naključno, vmes pa po možnosti aplikacijo zapremo, saj se glasba vrti v ozadju. Na zaklepnem zaslonu se nam prikaže ime izvajalca in skladbe, poleg tega pa še trije gumbi – za preskok na prejšno skladbo, premor predvajanja in preskok na naslednjo skladbo. Vse multimedijske datoteke lahko prenašamo le preko programa Zune, ki ga namestimo na računalnik, ta pa skrbi tudi za sinhronizacijo med obema napravama.

Brskanje po spletu je možno s prednameščenim brskalnikom Internet Explorer, ki podpira tudi zavihke, lahko pa si pogledamo še prejšnje odprte strani in pa priljubljene. Strani lahko delimo tudi preko družabnih omrežij ali pa e-pošte ter jih pripnemo na začetni zaslon, kot ploščice. S pritiskom na “Windows tipko” za iskanje se nam odpre prilagojen brskalnik, preko katerega pa lahko iščemo po stavbah okoli nas (gostilne, trgovine, …), posnamemo določen del skladbe, za katero bi radi izvedeli naslov, skeniramo QR ter bar kode in pa glasovno iščemo neko stvar. Če si naslova iskane glasbe po uspešnem iskanju nismo zapomnili, pa obstaja možnost “zgodovina glasbe”, preko katere si ogledamo poiskane skladbe.

Fotografije in posnetki

Nokia Lumia 710 ima kamero s 5 milijoni slikovnih točk, s katero lahko naredimo fotografijo v velikosti 2592 x 1944 slikovnih pik, poleg pa je še LED bliskavica. Snemamo lahko tudi videoposnetke v visoki ločljivosti (HD) 1280 x 720 slikovnih pik. V nastavitvah pa najdemo kup možnosti, katere lahko razširimo z aplikacijo Camera Extras in pridobimo še dodatne funkcije. Nastavimo si lahko več različnih načinov fotografiranja, ravnovesje beline, vrednost izpostavljenosti, ISO, efekte, kontrast, fokus, resolucijo, … Poljubno lahko tudi vklopimo/izklopimo bliskavico, če pa ne vemo ali bi jo uporabili, jo nastavimo na samodejni način. Vse nastavitve lahko shranimo in jih v primeru neustrezanja zavržemo z obnovitvijo privzetih. V kolikor želimo kakšno stvar fotografirati v trenutku in nimamo časa za odklep telefona, pa to storimo popolnoma preprosto, saj le kliknemo na gumb za fotografiranje ter na zaslon, za izostritev in zajem fotografije. Funkcija je privzeto vklopljena, izklopiti pa jo je možno v nastavitvah. Fotografije se privzeto zapisujejo v format JPEG, posnetki pa v MPEG-4.

Moje mnenje o telefonu

Telefon je zares neverjetno odziven, saj se ob kliku na določeno aplikacijo le-ta odpre v trenutku. Nokia Lumia 710 lepo sede v roko, odlična pa je tudi funkcija fotografiranja pri zaklenjenem zaslonu, ki včasih še kako pride prav. Baterija mi je ob polni uporabi zdržala 1 dan, ob malce manjši pa 2 dni. Lahko rečem, da je Windows Phone 7.5 zares majhen in priročen, v smislu, da si najprej izpostavimo le najpomembnejše stvari, nato pa še tiste, ki jih pregledujemo le občasno. Telefon priporočam vsem, ki si želijo hitrost, enostavnost in pregled pomembnih informacij v trenutku, obenem pa še zabavo in vrsto aplikacij.

Več fotografij telefona si lahko ogledate na Flickru. Telefon mi je v preizkus posodilo podjetje Nokia Slovenija, za kar se jim zahvaljujem.

2 Responses to Nokia Lumia 710

  1. Pingback: Paket ozadij za mobilne telefone: Letni časi | jodlajodla´s blog

  2. Pingback: Nokia Lumia 800 | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja