Nokia N8

Nokia N8 je odličen multimedijski pametni telefon, z izvrstno kamero in novim operacijskim sistemom Symbian^3. Telefon ima 16 GB notranjega pomnilnika in režo za microSD kartico, katere podpora je do 32 GB. Poleg prenovljenega operacijskega sistema, N8 prinaša tudi “multitouch”, kateri omogoča približevanje slik, spletnih strani, … kar z dvema prstoma. Kamera pri N8 ima 12 megapikslov, s katero lahko posname posnetke v visoki ločljivosti (HD, 720p) in pa zares dobre fotografije. Telefon omogoča tudi povezavo  s HDMI kablom, preko katerega je možno gledati vsebino, posnetke (tudi v visoki ločljivosti – HD), slike, … Na telefonu lahko igramo tudi igre v visoki ločljivosti (v primeru, da imajo za to velikost tudi podporo), katere poganja procesor za 2D/3D grafično pospeševanje s podporo OpenGL 2.0, OpenGL ES 1.1 in OpenVG 1.1 . Tudi Symbian^3 prinaša ogromno novosti. Na začetnih zaslonih si lahko poljubno uredimo vidžete in bližnjice, katere lahko z gumbom ali z drsenjem po zaslonu premikamo. Prenovljena sta tudi galerija in videi, predvajalnik glasbe pa je dobil novo obliko. Namesto prikaza celotnih sporočil, je sedaj na voljo možnost pogovora, ki je podoben pogovorom sporočanja v trenutku.

N8 omogoča tudi USB na poti, kar pomeni, da lahko preko kabla priklopimo zunanji USB disk in nato s pomočjo upravitelja datotek pregledujemo in predvajamo vsebino na zunanji napravi. V aplikacijah najdemo še pregledovalnik dokumentov Quickoffice in pregledovalnik Adobe PDF. Možno je tudi oddajanja FM signala, kjer preko proste frekvence lahko predvajamo glasbo, sprejemnik pa mora biti nekje v območju okoli 5 metrov. Tudi brskalnik je precej dober, saj lahko po spletnih straneh enostavno povečujemo vsebino z dvema prstoma (pinch to zoom) in vnesemo naslov ali pa le poiščemo po Google-u. N8 ima seveda tudi GPS, s katerim lahko iščemo in nastavljamo poti preko Ovi Zemljevidov, katere si lahko brezplačno naložimo na telefon. Telefon je v preizkus posodilo podjetje Nokia Slovenija, za kar se jim zahvaljujem.

3 Responses to Nokia N8

  1. Tole Nokio bi si pa tudi sam poželel malo v test… me zanima kako se odnese, kam napreduje (če napreduje) Symbian, je fotoaparat res tako mega, oh in sploh, itd…

  2. Fotoaparat je res precej dober, vsaj pri svetlobi (ponoči nisem še nič fotografiral) naredi res kvalitetne slike. Doda jim res pravo barvo, včasih še celo boljšo, makro pa je pravtako vredu. Symbian seveda napreduje – vidžeti in bližnjice na začetnih zaslonih, oblika predvajalnika glasbe, brskalnik in seveda oblika nasplošno. Če pogledam N8 in Symbian^3, pa je seveda še več uporabnih možnosti. Že pri brskalniku in fotografijah kot sem napisal, je možno povsem enostavno povečevati (pinch to zoom) in pa seveda tekoče drsenje po strani (scrollanje), tekoče predvajanje HD posnetkov, ter preskakovanje iz določenega časa na drugega, je zelo hitro.

    Kaj je meni najbolj všeč na N8?
    Fotoaparat, HD igre, HDMI povezava, SMS “pogovori”, približevanje s dvojnim dotikom (pinch to zoom), …

  3. Pingback: Gulp in Dot | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja