Odpravimo “tearing” na grafičnih karticah ATI – Ubuntu 10.10


Pred časom sem opazil, da mi premikanje oken in ogled posnetkov na operacijskem sistemu Ubuntu nekako zaostaja. Sprva sem poizkusil vse skupaj rešiti z nastavljanjem osveževanja, vendar to ni bila pravilna rešitev. Kaj sploh je “tearing”? “Tearing” je izraz za zaostajanje dela slike, posnetka, okna pred drugim oziroma prikazovanje črt pri premikanju le-teh. Ker pa mi stanje ob tem ni bilo preveč všeč, sem se odločil poiskati rešitev, s katero bi to odpravil. Pred kratkim je izšla nova različica zaprtokodnega gonilnika ATI Catalyst™ 11.1, v katero je bila vključena opcija “Tear Free”, kar pomaga pri odpravljanju “tearinga”. Meni so gonilniki pomagali pri odpravi težav, sam pa uporabljam grafično kartico Sapphire ATI Radeon HD 4850 in pa Ubuntu 10.10.

Kaj potrebujemo za odpravljanje težave?
Potrebovali bomo dostop do spleta, nekaj časa in volje. Naj že v začetku povem, da težave ne bo mogoče odpraviti, če grafična kartica nima dovolj pomnilnika oziroma, če uporabljate več zaslonov – lahko tudi v kakšnem drugem primeru. Celoten vodič se nahaja na neuradni spletni strani podpore za ATI grafične kartice in je obenem tudi vir tega vodiča. Vse ukaze v terminal pišemo brez znaka$“, za pravilno izveden postopek pa priporočam, da se paketa z gonilniki ne preimenuje. Ukaze je najbolje kopirati z zaporednim dvojnim dvoklikom, ki izbere celotno besedilo. Za kakršnekoli posledice ne odgovarjam!

Najprej odpremo Terminal oz. ukazno lupino, ki jo privzeto najdemo v “Programi -> Pripomočki -> Terminal” in izvedemo prvi ukaz:

$ sudo apt-get install build-essential cdbs fakeroot dh-make debhelper debconf libstdc++6 dkms libqtgui4 wget execstack libelfg0

In še en ukaz, če uporabljate 64 bitno različico:

$ sudo apt-get install ia32-libs

V tem koraku bomo ustvarili novo mapo v naši domači mapi ter prenesli zaprtokodni gonilnik. V ukazno lupino vpišemo zaporedje ukazov:

$  cd ~/
$ mkdir catalyst
$ cd catalyst

Mapo smo sedaj ustvarili in se v njo premaknili, čaka pa nas še prenos in omogočanje izvajanje skripte:

$ wget http://www2.ati.com/drivers/linux/ati-driver-installer-11-1-x86.x86_64.run
$ chmod +x ati-driver-installer-11-1-x86.x86_64.run

Ker pa so zaenkrat še vedno uporabljeni drugi gonilniki, jih bo potrebno za popolno namestitev tudi odstraniti:

$ sudo apt-get remove --purge xserver-xorg-video-radeon

Iz prenesenega gonilnika bomo sedaj ustvarili .deb pakete, s pomočjo katerih bomo celoten gonilnik tudi namestili:

$ sh ati-driver-installer-11-1-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/maverick

In pa namestitev vseh paketov:

$ sudo dpkg -i fglrx*.deb

Za konec namestitve bo potrebno posodobiti še datoteko xorg.conf, z ukazom:

$ sudo aticonfig --initial -f

Tako, namestitev je sedaj končana. Za uporabo gonilnika bo sedaj potrebno računalnik zagnati, vendar naj vas pred tem še opozorim, da lahko po ponovnem zagonu nastane kakšna težava, kot je naprimer vijoličen zaslon po končanem nalaganju operacijskega sistema. Kaj naredimo v takem primeru? Najbrž bo potrebno gonilnik namestiti še enkrat, vendar bo potrebno najprej ponovno zagnati računalnik. Preden se Ubuntu začne nalagati, bo potrebno pritisniti ESC tipko, da pridemo v zagonski meni GRUB. V meniju naj bi pisala trenutna različica jedra, pod njem pa še ena možnost z “recovery mode”, v katerega bo potrebno vstopiti.

V primeru, da imate na računalniku nameščen še en sistem in zato uporabljate GRUB meni pred vstopom v enega izmed sistemov, je možnost z “recovery mode” privzeto prisotna že tam.

Ko se celoten operacijski sistem z opcijo “recovery mode” naloži, boste dobili več možnosti, s katerimi lahko sistem popravimo. Tokrat bomo vstopili v “failsafe graphics mode” (oziroma nekaj podobnega) in zagnali sistem v grafičnem načinu. Po odprtju namizja, ponovno odprite Terminal in se z njim postavite v mapo, kamor smo prej namestitveni paket shranili. Ukaza:

$  cd ~/
$ cd catalyst

In izvedemo ponovno namestitev zaprtokodnih gonilnikov:

% sh ati-driver-installer-11-1-x86.x86_64.run

Tokrat bo paket najprej preveril arhiv in nato vprašal za geslo glavnega uporabnika. Za vpisom gesla se pojavi okno, kjer izberemo samodejno (Automatic) namestitev. Po končanem postopku zaključimo namestitev, ter v ukazno lupino ponovno zapišemo ukaz za posodobitev datoteke xorg.conf:

$ sudo aticonfig --initial -f

Ponovno zaženemo računalnik in gonilniki bi sedaj morali delovati.

Sedaj omogočimo še nastavitev za odpravo težav z “tearingom”, zato najprej odpremo Catalyst v “Sistem -> Možnosti -> ATI Catalyst Control Center”. Odpremo zavihek “Display Options” in podzavihek “Tear Free” v levem predelu okna. V desnem predelu se nam pokaže onemogočena nastavitev za odpravo težave (Disable), katero prestavimo na zgornjo možnost (Enable). Sedaj bi težava morala biti odpravljena.

Zahvaljujem se seveda neuradni spletni strani podpore za gonilnike ATI, katera nam je pomagala pri namestitvi gonilnika.

En odziv na Odpravimo “tearing” na grafičnih karticah ATI – Ubuntu 10.10

  1. Pingback: Linus Torvalds: “NVIDIA, *ebi se!” | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja