Nokia N9

Nokia N9 je pametni telefon, z operacijskim sistemom MeeGo 1.2 Harmattan. Mobilnik je nekaj popolnoma drugačnega od večine telefonov, to med drugim dokazuje tudi upravljanje z aplikacijami – swipe, kar pomeni, da za zapiranje, preklop med aplikacijami,… ni nobenih gumbov, ampak to storimo enostavno z drsenjem na različne načine. N9 ima AMOLED ClearBlack zaslon z ločljivostjo 854 x 480 slikovnih pik, ki pa na prvi pogled sploh ni viden, saj se popolnoma prilega ohišju. Telefon pa je na voljo v več barvah in dveh različicah – 16 GB in pa 64 GB.

Strojna oprema

V notranjosti telefona se skriva 1 GHz procesor ARM Cortex-A8 z 1 GB SDRAM pomnilnika. Velikost masovnega pomnilnika je 16 GB ali 64 GB, prostora pa ni možno dopolniti s kartico microSD. Za kar dolgo pripravljenost poskrbi 1450 mAh baterija, polnjenje pa je možno z USB kablom, ki ga lahko priključimo v računalnik ali pa uporabimo priložen polnilni adapter. S telefonom se je možno povezovati na brezžična omrežja, poleg tega pa sta na voljo tudi Bluetooth in pa NFC. Na voljo pa je tudi A-GPS.

Uporabniški vmesnik

MeeGo 1.2 Harmattan je precej prilagodljiv operacijski sistem, ki ima tri osnovne začetne zaslone – meni z aplikacijami, odprte aplikacije in pa spremljevalnik novic (družabna omrežja, RSS). Na vrhu se nahaja hitri meni, preko katerega se lahko nastavi profil glasnosti, glasnost aplikacij, povezava na splet in Bluetooth ter dostopnost na različnih računih (Facebook, Twitter, Google, Skype,…). Za storitve e-pošte, spletne pogovore, družabna omrežja,… se je najprej potrebno vpisati v uporabniške račune, na voljo pa so: Google, Skype, Facebook, Twitter, Nokia račun, CalDAV, Dropbox, Flickr, Picasa, YouTube in pa Mail for Exchange, drugi e-poštni računi ter SIP. V meni z aplikacijami se lahko shrani tudi zaznamke za htiri dostop do spletnih strani, možno je ustvarjanje map in premikanje aplikacij. Na začetnem zaslonu odprtih aplikacij je možno zapirati posamezne oz. vse aplikacije, pri zaslonu spremljanja novic pa si lahko ogledamo stanja prijateljev na družabnih omrežjih ter novice preko RSS, poleg tega pa še datum, ime dneva in v primeru povezave na splet še vreme določenega kraja.

V primeru, da nam privzete nastavitve vmesnika niso všeč, so na voljo tudi nastavitve, v katerih pa je precej možnosti. Za vse, ki uporabljate tako mobilni internet, kot brezžičnega, so možne nastavitve kot blokiranje povezav v ozadju (pridobivanje novic) in omejitev poslanih in prejetih podatkov. Pravtako je na voljo tudi števec, preko katerega so vidni podatki o času klicev in v primeru nastavitve prejeti in poslani podatki po domačem ali mobilnem omrežju. Možen je tudi pregled stanja baterije – odstotki preostale moči baterije, izračunan preostanek časa klicev in pa čas pripravljenosti, poleg katerega lahko vklopimo oz. izklopimo način varčevanja. Nastaviti je možno tudi melodijo zvonjenja in vibracije, ozadje, čas in jezik, aplikacije, opozorila, varnost, sinhronizacijo in varnostne kopije, pripomočki, o izdelku in ponastavitev podatkov ali nastavitev.

Multimedija in aplikacije

Galerija nam omogoča pregled vseh fotografij in posnetkov, ima pa osnovne operacije (deli, uredi, značke in izbris) ter med drugim tudi projekcijo slik. Glasbeni predvajalnik je enostaven za uporabo, ima pa možnost kategorij izvajalcev, albumov in pesmi. Možno je ustvarjanje seznamov predvajanja, pri posameznih pesmih pa je mogoč tudi ogled podrobnih podatkov o sami skladbi. Predvajalnik omogoča še ponavljanje in pa naključno izbiranje pesmi.

Za brskanje po spletu je že naložen brskalnik, ki podpira najnovejše spletne standarde. Lahko odpremo več oken hkrati, dodajamo zaznamke na začetni zaslon in pa delimo odprto spletno stran z našimi prijatelji na družabnih omrežjih.

Na telefon je naloženih veliko aplikacij, če pa jih želimo še več, pa je zato na voljo trgovina. V trgovini najdemo precejšen nabor aplikacij, veliko je brezplačnih, seveda pa so tudi plačljive. Na voljo je veliko iger, aplikacije za spreminjanje samega vmesnika ter dodajanje funkcij, melodije zvonjenja in pa ozadja.

Fotografije in posnetki

Nokia N9 ima kamero z 8 milijoni slikovnih pik, s katero lahko naredimo fotografijo ločljivosti 3248 x 2448 slikovnih pik, poleg pa je še dvojna LED bliskavica. Snemanje posnetkov je možno v ločljivosti HD – 1280 x 720 slikovnih pik s 30 sličicami na sekundo ter 4-kratno povečavo posnetka. Kamera ima odlično samodejno izostritev, v pomoč pri iskanju želenega predmeta za izostritev pa je iskalo, katerega lahko poljubno premikamo po celotnem zaslonu. Pri fotografiranju obrazov, nam telefon sam ponudi označevanje osebe, ki se nahaja na fotografiji, fotografijam pa lahko dodamo tudi lokacijo, kjer smo fotografirali. Slike se privzeto zapisujejo v JPEG format, posnetki pa v MPEG-4.

Moje mnenje o telefonu

Telefon sam predstavlja nek nov pogled na celotno upravljanje aplikacij, na katerega vplivata tudi hitrost procesorja in velikost pomnilnika. Odzivnost telefona je res enkratna, poleg tega pa lahko rečem, da je zares uporaben, kar potrjuje dostopnost do veliko spletnih storitev. Baterija mi je povprečno zdržala 2 dni, včasih celo 3. Pohvaliti moram tudi opozorila za posodobitev telefona in pa zadnji komplet posodobitev, ki je prinesel vrsto novosti. Napravo priporočam vsem, ki želite biti ves čas dostopni, ob tem pa se zabavati, komunicirati in delati.

Več fotografij telefona si lahko ogledate na Flickru. Telefon mi je v preizkus posodilo podjetje Nokia Slovenija, za kar se jim zahvaljujem.

2 Responses to Nokia N9

  1. Pingback: Paket ozadij za mobilne telefone: Letni časi | jodlajodla´s blog

  2. Pingback: Nokia Lumia 800 | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja