Ubuntu 12.04 LTS

V četrtek je izšla nova različica Ubuntuja in sicer 12.04 LTS, kar pomeni da ima dolgoletno podporo. Odslej je različica z dolgoletno podporo (LTS – Long Term Support) podprta 5 let in ne 3 leta, kot smo bili navajeni, tako da ima 12.04 podporo nekje do aprila 2017. Ob tem velja omeniti, da ima prejšnja LTS različica 10.04 podporo še leto dni na namizni in še 3 leta na strežniški izdaji. Vsi uporabniki Ubuntuja naj bi že bili deležni opozorila za nadgradnjo na novo različico, seveda v primeru, da imajo to omogočeno v upravljalniku posodobitev. Tudi sam sem že nadgradil iz Ubuntu 11.10 in moram reči, da je sam sistem zares stabilen, brez karkšnihkoli napak in težav. Nadgradnja je potekala popolnoma brez težav, je pa res, da so te dni strežniki zagotovo precej obremenjeni in se je nadgradnja zaradi počasnejšega prejemanja namestitvenih paketov malo zavlekla. Vse skupaj je trajalo nekje 3 do 4 ure, po ponovnem zagonu pa je bil sistem že pripravljen za nadaljnjo uporabo.

Novosti in spremembe

Novost, ki je zagotovo popestrila 12.04 LTS je HUD (Head-Up Display) ali obrazec za vnos menijskih ukazov. Namen tega orodja je uporabnikom zagotoviti iskanje po menijih različnih programov, obenem pa tudi pohitriti izvedbo določenega ukaza, če določen program bolje poznamo. Privzeto se HUD odpre ob kliku na tipko Alt in išče po menijih trenutno odprtega programa, v primeru da vnesenega ukaza v tem programu ne prepozna, pa išče po ukazih vseh naloženih programov. Sprememb pa je bil deležen med drugim predvsem Unity, ki ima precej izboljšan vmesnik plošče (Unity Dash) in pa zaganjalnik (Unity Launcher). V plošči je sedaj 5 kategorij – domov, programi, datoteke in mape, glasba ter video, v vsaki pa se išče točno določene stvari, razen v kategoriji domov kjer se išče po vseh kategorijah. Novost zaganjalnika je menjava barve ozadja glede na ozadje namizja in pa statičen položaj ali skrivanje. Pri statičnem položaju je zaganjalnik odprt tudi ob povečanih oknih, pri skrivanju pa je zaprt dokler se z miškinim kazalcem ne dotaknemo levega roba zaslona oz. levega zgornjega kota. Spremembe so tudi na področju programja, saj je odslej ponovno privzet glasbeni predvajalnik Rhythmbox in ne več Banshee, odstranjena pa so bila tudi sporočilca Tomboy. Posodobili pa so se tudi Firefox in Thunderbird na različico 11 (po posodobitvi sistema je že na voljo Firefox 12) ter LibreOffice na 3.5.2.2 .

Moje mnenje o 12.04 LTS

Lahko rečem, da od različice z dolgoletno podporo nisem pričakoval precej novosti, ker je njen glavni namen narediti sistem zares stabilen in uporaben dolgo časa. Zgodilo se je ravno nasprotno, saj je HUD kar velika novost, ki pa se je vsaj zaenkrat še nisem navadil ampak verjamem, da se jo v prihodnje bom. Nadgradnja se je ponovno izkazala za uspešno kar sem tudi predvideval, da bo. Sama oblika in barve celotnega sistema so me ponovno navdušile, pa čeprav so le nadgradnja starejših.

Menim, da bomo v Ubuntu 12.10 s kodnim imenom Quantal Quetzal videli še kar nekaj sprememb na področju samega vmesnika Unity, predvidevam pa da bodo izboljšave vidne tudi pri HUD.

3 Responses to Ubuntu 12.04 LTS

  1. Pingback: Ubuntu 12.10 Beta 1 | jodlajodla´s blog

  2. Pingback: Ubuntu 13.04 | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja