Raspberry Pi je prispel

Kot že naslov prispevka pove, sem danes dobil mini računalnik imenovan Raspberry Pi. Celotna zgodba z njim sega še v konec prejšnjega leta, ko se je v zadnjih dneh decembra pojavila novica o začetku proizvodnje “maline” in zadnjem preizkusu v sredini letošnjega januarja. Raspberry Pi je celoten preizkus prestal in računalnike so začeli proizvajati, vendar na žalost ni šlo vse po sreči. Takrat še bodoči kupci smo bili zadržani zaradi trajanja dogovorov in na koncu se je le izkazalo, da bo “maline” moč naročiti v koncu februarja, vendar na vsakega kupca eno. Kasneje so objavili še čas ob katerem naj bi predvidoma lahko računalnik naročili, vendar še ni bilo jasno kje bo stvar sploh možno kupiti, povpraševanje po njih pa je bilo ogromno. Na dan in uro, ki je bila napovedana smo le dočakali informacije o tem kje lahko Raspberry Pi kupimo, vendar sta bili strani distributerjev slej ko prej nedosegljivi zaradi ogromnega navala. V tistem trenutku mi je le uspelo poslati obrazec o povpraševanju po “malini” na spletni strani RS Components, vendar sem vseeno vztrajal še na strani Farnella, če bi mi uspelo Raspberry Pi naročiti tam. Ker še ni bil znan dobavni rok, sem tako vse skupaj opustil in rekel, da bom stvar kupil takrat ko jih bo dovolj in ne bo problema z naročili. V e-poštni nabiralnik sem prejemal novice o “malini” iz strani RS Components, čas pa je mineval. Tako sem čakal vse do prejšnjega petka, ko je prispelo sporočilo z naslovom “Raspberry Pi – Time to order” (Raspberry Pi – Čas za nakup), v katerem sem prejel kodo s katero sem lahko naročil mini računalnik.

Raspberry Pi – specifikacije, oblika in priključki

Raspberry Pi poganja sistem na čipu Broadcom BCM2835, ki vsebuje ARM1176JZFS s plavajočo vejico, teče pri 700 Mhz in pa Videocore 4 GPU. Grafična zmore poganjati BluRay kvaliteto z uporabo H.264 pri 40MBits/s, ima pa hitro 3D jedro ki uporablja OpenGL ES2.0 in OpenVG knjižnice. Pomnilnik pa je velik 256 MB. Računalnik je velik malo več kot kreditna kartica, zaenkrat pa ga še ni možno kupiti vključno z ohišjem. “Malina” ima 7 priključkov, RCA video, zvok, 2x USB, LAN, napajanje in pa za SD kartico. To so lastnosti modela B, ki je trenutno na voljo in sem ga kupil tudi sam, čez nekaj časa pa bo možno kupiti tudi model A, ki pa bo imel manj priključkov.

Potrebno je omeniti, da je računalnik prvotno namenjen otrokom v šolah, katere naj bi učili programiranja, saj je to tudi osnovni namen fundacije Raspberry Pi. Kot sem že napisal “malino” poganja ARM11, kar pomeni da lahko na njej uporabljamo Linux, ki je zanjo namenjen. Trenutno je možno prenesti 3 distribucije in sicer Debian “squeeze”, Arch Linux ARM in pa QtonPi. Za zagon operacijskega sistema je le-tega potrebno naložiti na SD kartico, to pa storimo z UNIX orodjem dd ali na Windowsu s programom Win32DiskImager. Zaslon lahko priključimo preko HDMI oz. DVI v primeru da imamo zato namenjen kabel, potrebujemo pa še tipkovnico, saj se je po nalaganju OS potrebno v sam sistem prijaviti z uporabniškim imenom in geslom.

Pripravil pa sem tudi razpakiranje “maline”, ki si ga lahko ogledate v spodnjem videu.

Še nekaj fotografij:

Moje mnenje o “malini”

Rasberry Pi je mini računalnik, ki ga je med drugim možno uporabljati tudi za ogled filmov in podobnih stvari. Cena za samo stvar je precej realna, vendar zaradi nedostopnosti te kar poskakujejo, kar je možno videti na eBayu. Zaradi zmogljivosti in cenovne dostopnosti je skupnost po vsem svetu že kar velika, obstaja veliko vodičev kako stvar uporabljati in seveda kako na njem programirati. Pojavljajo se tudi številne ideje za kaj bi bilo Raspberry Pi še možno uporabiti, nekateri pa so ga že uspešno predelali.

Večje fotografije si lahko ogledate na Flickru.

3 Responses to Raspberry Pi je prispel

  1. Pingback: Samsung M3 | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja