Nokia X3-02

Nokia X3-02 je preprost, lahek mobilni telefon z zaslonom na dotik ter tipkovnico. Na telefonu je nameščena programska platforma S40, 6. izdaje, ki je za uporabo zelo enostavna, ponuja pa tudi kar nekaj naprednih aplikacij. Telefon ima nekoliko nenavadno tipkovnico, v zgornjem predelu se nahajajo bližnjice za klice, sporočila, predvajalnik glasbe in pa prekinitev klica oz. izključitev telefona. V drugem predelu se nahajajo tipke za vnos, ki pa imajo drugačno postavitev, kot smo jo pri telefonih s tipkovnico vajeni. Telefon sam je kar vzdržljiv, ima litij-ionsko baterijo s 860 mAh, ki pa mi je zdržala povprečno 4 dni, tudi ob precejšnji uporabi.

Uporabniški vmesnik in aplikacije

Sam uporabniški vmesnik je zelo preprost, vendar ponuja tudi nabor naprednejših funkcij. Pomikanje skozi menije izvedemo preko rezistivnega zaslona na dotik, ki ponudi možne operacije pri trenutni zahtevi. Na začetni zaslon je možno dodajati in urejati vidžete, katere lahko prilagajamo po dolgem pritisku nanj oz. preko bližnjic. Izbire med vidžeti je kar veliko, izberemo pa lahko: E-pošta, iskanje po spletu, koledar, beležke, obvestila, odštevalnik, pomenki, priljubljene vizitke, radio in glasba, skupnosti, splošni kazalci, uro, vrstico bližnjic in pa WLAN. Pri spodnji izbiri za dostop v meni si lahko nastavimo še dve bližnjici, kot privzeto pa sta tam že bližnjice in pa imenik. V meniju bližnjice si lahko nastavimo programe, katere pogosto uporabljamo.

Na telefon so poleg namenskih aplikacij (klicanje, SMSi, ..), prednameščene še osnovne aplikacije, kot so koledar, budilka, kalkulator, galerija, snemalnik, opravila, odštevalnik, beležke, štoparica. Dodatno so na telefonu še nekatere aplikacije – Opera Mini, pretvorniki in pa igre. Nameščene so 3 igre – Guitar Hero 5 Mobile, Hip Hop Tour in pa Memorize. Igre so precej enostavne v pomenu grafike 2D, vendar je zato boljša vsebina, kar pa seveda igro naredi zanimivo.

Splet in e-pošta

Telefon ima možnost povezovanja na brezžična omrežja, kar omogoča opravljanje različnih opravil na telefonu. Za deskanje po spletu je že nameščen brskalnik Opera Mini, ki je prilagodljiv, enostaven in pa hiter, za pregledovanje e-pošte pa je pravtako že nameščen namenski program. Opera Mini omogoča hitro brskanje po spletu, v nastavitvah pa si lahko poljubno spremenimo veliko opcij, npr. boljšo kakovost prikazanih slik. Pregledovalnik e-pošte je pravtako enostaven in ponuja najosnovnejše funkcije – pisanje, brisanje, odgovarjanje na sporočila in ogled zgodovine dogodkov.

Fotografije in posnetki

V telefon je vgrajena kamera s 5 milijoni slikovnih pik in ima tehnologijo Full Focus. Pri fotografiranju si lahko nastavimo različne opcije za lepše fotografiranje, to pa so učinki, uravnavanje beline in pa kakovost slike. Priročni sta tudi funkciji samosprožilec, kjer lahko nastavimo čas, po koliko sekundah naj telefon fotografira in pa postavitev slike – ležeče ali pa portret. Podobne opcije so na voljo tudi za snemanje posnetkov.

Moje mnenje o telefonu

Sam menim, da je telefon s svojo enostavnostjo primeren za prav vsakogar, ki poleg klicev in sporočil želi še zabavo. Poleg osnovnih funkcij je na voljo tudi WLAN povezava, dodan pa je še brskalnik Opera Mini in pa pregledovalnik e-pošte. Te možnosti zagotovo zadovoljijo povprečnega uporabnika, ki si želi enostaven, hiter in pa lahek telefon.

Več fotografij telefona si lahko ogledate na Flickru. Telefon mi je v preizkus posodilo podjetje Nokia Slovenija, za kar se jim zahvaljujem.

4 Responses to Nokia X3-02

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja