WordPress 3.3 Release Candidate 2

V sredo je izšla že druga predogledna različica (RC) popularnega sistema za upravljanje z vsebino, WordPress. Zadnja stabilna različica 3.2 je bila izdana v začetku letošnjega julija, slednja pa je imela poudarek na hitrosti in lahkosti. Prihajajoča različica bo imela spremembe predvsem v nadzorni plošči, teh pa bomo zagotovo veseli vsi uporabniki. Prihajajoče novosti bodo na področju prenosa datotek, oblike nadzorne plošče ter izgledu stvari v njej, orodja za vsebino in pa še nekaj dodatnih stvari, predvsem za razvijalce.

Prenašanje datotek

Na področju prenašanja datotek je izboljšana prepoznavnost tipov datotek, primi-spusti nalaganja in pa dodatna formata datoteke. Uporabniki trenutne stabilne in starejših različic imamo na voljo več možnih prenosov – slike, posnetki in glasbene datoteke. Pri prepoznavanju tipa datoteke, je sedaj dodana funkcija, ki omogoča samo naložitev datoteke, kasneje pa le-ta prepozna kater je ta tip datoteke in kam spada. V primeru, da naložimo sliko, bo sistem prepoznal, da smo naložili sliko in jo uvrstil med slike. Naslednja novost omogoča primi-spusti nalaganje datotek, pri čemer s programom za odpiranje map odpremo mapo in “primemo” datoteko ter jo spustimo v določen prostor za nalaganje. Poleg obeh funkcij, sta bila dodana še dva formata datotek in sicer rar in 7z.

Oblika nadzorne plošče

Tudi oblika nadzorne plošče je spremenjena. Novosti na tem področju so “leteči” meniji, hiter dostop preko upraviteljskega prostora, odzivna oblika in pa zavihki s pomočjo. Eden izmed načinov za hitrejši dostop do podmenijev je “leteči” meni, ki po lebdenju nad menijem omogoča še ostale možnosti v njem.

Prenovljen je tudi upraviteljski prostor, ki se upraviteljem prikazuje na vrhu strani. Izboljšana je dostopnost le-teh, saj omogoča hitrejšo izbiro najbolj uporabljenih funkcij. Zavihki s pomočjo, ki se nahajajo v desnem kotu zgoraj, so sedaj še bolj dodelani, saj imajo sedaj različne predele kategorij, ki olajšajo iskanje želene pomoči.

Prvič z WordPressom

Dodana je tudi funkcija, ki popelje pisca oz. upravitelja čez vse funkcije, ki jih ima nova različica. Pri posameznih odsekih so okenca, katera povejo nekaj informacij, katere se pri sami uporabi nekega predela da kar najbolje izkoristiti. Urejena je tudi prva stran oz. pozdrav v nadzorni plošči, ta pa nam pove kaj je še pametno popraviti ali pa dodati na našo stran. Tudi ta možnost bo precej v oporo novim uporabnikom sistema za upravljanje z vsebino.

Orodja za vsebino

Tudi na tem področju ne manjka novosti. Izboljšana je zmožnost dvojnega spreminjanja prispevka/osnutka, pri kateri ne bo več opozoril, v primeru da je drug uporabnik že zaključil pisanje in odšel iz urejanja prispevka. Dodana je tudi funkcija uvoza iz storitve Tumblr ter nekatere izboljšave gradnikov. Postavitev gradnikov se bo odslej shranjevala glede na samo temo, npr. če imamo v sedanji temi gradnike postavljene drugače kot v prejšnji in jo zamenjamo s prejšnjo, bo postavitev gradnikov takšna, kot smo jo določili pred zamenjavo z novo temo.

Dodatne novosti

Tudi za tiste, ki se radi ukvarjajo s samo postavitvijo strani in pa razvijalce je nekaj novega. Dodana je funkcija za bolj prilagodljive povezave in nekaj sprememb na področju prispevkov. Posodobljen je tudi jQuery in jQuery UI in sicer na zadnjo različico. Poleg poizvedbene funckije, sta dodana še dva vmesnika in  sicer za upravljanje z upraviteljskimi zasloni in pa za upravljanje z urejevalniki.

Moje mnenje

Sam sem mnenja, da bo nova različica prinesla še lažjo uporabo WordPressa, tako za tiste, ki ga uporabljamo že nekaj let, kot za tiste, ki ga bodo šele začeli spoznavati.

En odziv na WordPress 3.3 Release Candidate 2

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja